En İyi Fabrika Doğrudan Satış Sorbitol 70% Sıvı Gıda Sınıfı Tatlandırıcı

Sorbitol Nedir?
Kimyasal Formülü: C6H14O6
Molekül Ağırlığı: 182.17 gr/mol
CAS Numarası: 50-70-4
E-Kodu: E420
Kuru erik, kiraz, üzüm, elma gibi taneli ya da tanesiz birçok meyvede karşımıza çıkan sorbitol için, doğal karbonhidrat alkolü denebilir.
Doğal yollarla oluşan bu poliol, şeker alkolü sınıfında yer almaktadır.
Sorbitol, insan vücudu tarafından yavaş yavaş metabolize edilebilmekte ve uzun yıllardır ticari olarak üretilmektedir. Sorbitolün ticari üretimi, glukoz aracıığıyla olmaktadır.
Glukozun moleküler hidrojenin bir bileşiğe daha yüksek oranlarda eklendiği reaksiyon olan katalitik hidrojenerasyon işlemi ile ticari bir ürün olarak ortaya çıkan sorbitol, stabilizör, tatlandırıcı ve hacim artırıcı yapısıyla gıda endüstrisi başta olmak üzere birçok alanda kullanılır hale gelmiştir.
Sorbitolün yaygın kullanımı, beraberinde farklı isim kullanımlarını da getirmişitir. Sorbitolün diğer isimleri aşağıdaki gibidir:

D-Glusitol
Sorbol
Sorbit
L-Gulitol
50-70-4
G-ol
Glukitol,D-
Heksahidrik Alkol
Sorbitolün Özellikleri
Sorbitolün görünümü sofra şekerine benzemektedir. Beyaz renkte higroskopik toz, kristal toz, pul ve granül formda bulunan sorbitol, normal şekere göre %30 oranında az kalori içermektedir. 1 gram şekerin kalorisi 4; 1 gram sorbitolün kalorisi ise 2.6 kaloridir.
Tatlılık noktasında ise sofra şekerinin %60 oranında bir tatlılığa sahip olduğunu ve herhangi bir kokusu olmadığını söylemek mümkündür.
Sorbitolün erime noktası 111 °C; kaynama noktası 296°C; parlama noktası 100 °C; öz tutuşma sıcaklığı 250 °C’dir.
Sorbitol, suda kolaylıkla çözünmesine karşın; sorbitolün alkol, asetik asit ve metanolde çözünme oranı çok düşüktür. Sorbitolün 25 °C’deki çözünürlüğü 220 gr/100 mlt’dir.

Sorbitol, 1.5 gr/cm³ yoğunluğa sahip bir maddedir.
Tüketiminden sonra ağızda ferahlık ve serinlik hissi bırakan sorbitol, kuvvetli asidik ve alkol ortamında bulunduğu durumlar söz konusu olduğunda, 3 değerlikli iyonlarla şelatlar meydana getirmekte, kimyasal açıdan etkisi bulunmamaktadır. Bu özelliği ile, sorbitolün yardımcı maddelerle uyumlu olduğu söylenebilir.
Sorbitolün ısıtılması, asitli duman salınımına neden olarak tahriş edici etkiler doğurabilir. Bu özelliği nedeniyle, kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır.
Sorbitol, insan vücudunda yavaşça ve kısmi olarak bağırsakta emilime uğrar. Emilen sorbitol, karaciğerde fruktoza dönüştürülür. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından yayınlanan 2011 tarihli, sorbitol de olmak üzere poliollerin sağlık üzerine etkisi konulu rapora göre, sorbitol için bir üst kullanım sınırı bulunmamaktadır. Bu rapor, sorbitolün normal seviyede kullanımının bir zararı olmadığını göstermektedir. Ancak normal seviyenin üstünde sorbitol kullanımı, şişkinlik, gaz ve ishal problemlerine neden olabilmektedir. Öyle ki, sorbitolün ishal yapıcı etkisinden dolayı Avrupa Birliği meşrubat üretiminde sorbitol kullanımını yasaklamıştır.

Kuru erik, kiraz, üzüm, elma gibi taneli ya da tanesiz birçok meyve sorbitol içermektedir.
Sorbitolün Üretimi
Sorbitolün üretimi 3 şekilde gerçekleşmektedir. Katalitik hidrojenasyon, elektrokatalitik hidrojenasyon, enzimatik üretim biçimleri, sorbitolün imalatında başvurulan yöntemlerdir.
Ekonomik durum göz önünde bulundurulduğunda bu yöntemler arasında en sık başvurulanı, katalitik hidrojenasyon üretim biçimidir. Bu üretim biçimine göre, glukozun 40-100 bar oranında yüksek basınca ve 100-170 °C yüksek sıcaklığa maruz bırakılması ve raney nikel veya ruthenium katalizör eşliğinde hidrojenle doyurulması, sorbitolün açığa çıkmasını sağlamaktadır. Açığa çıkan sorbitol konsantre edilir, kristelleştirilir ve sonuç olarak ürün oluşur.
Üretim aşamasındaki iyon değişim reçinesi, daha fazla refinasyon işleminin uygulanmasını mümkün kılmaktadır.
Sorbitolün Kullanım Alanları
Sorbitolün vücuttaki sindiriminin ardından kan şekerindeki az miktarda bir artışa neden olması, onun çok uzun yıllardan beri başta gıda endüstrisi olmak üzere eczacılık sektörü ve kozmetik ve kişisel bakım gibi pek çok alanında kullanımını doğurmuştur.
Gıda
Sorbitolün gelişmiş nem kontrolü sağlama ve kullanıldığı alanda nem dengesini koruma özelliği, sorbitolün kullanılığı gıda ürünlerini koruyucu kılmakta, ürünün üretildiği zamandaki özelliklerinin devam etmesini sağlayarak depolama ömrünü artırmaktadır.
Sorbitol düşük kalorili ya da şekersiz ürünlerde, sakızlarda, B12, B1, C vitamininin emilimini arttırdığı için şekerlemelerde, çikolata ve unlu mamüllerde, soslarda ve çorbalarda tatlandırıcı, aroma verici, nemlendirici, stabilizör, hacim arttırıcı etkiler göstermektedir.
Eczacılık
İlaç sektöründe ağırlıklı olarak yardımcı madde olarak kullanımına başvurulan sorbitol, tatlandırıcı etkisi sayesinde şeker bulunmaması gereken ürünlerde kullanılmakta, sorbitolden ayrıca vitaminler, antiasit süspansiyon ürünlerinde, şurup ürünlerinde kristalleşmeyi önlemek amacıyla yararlanılmaktadır.
Tablet ve kapsüllerin dolgu maddesi olarak da sorbitolün kullanımı söz konusudur.
Hazırlanacak olan ilaçlara ya da ürünlere uygun şekil ve tat vermek için katılan maddelere eksipiyent denir. İşte sorbitol de, diş macunu, öksürük pastilleri vb. üretiminde eksipiyent görevini üstlenmekte, endotermik çözünme entalpisi özelliyle bu ürünlerin kullanımında ağızda ferahlık hissi uyandırmaktadır.
Ayrıca C vitamini yapımındaki ham madde ve gliserinin yardımcı maddesi, sorbitoldür.
Diğer
Sorbitol, demir, bakır ve alüminyum iyonu ile alkali çözelti içerisinde kompleks oluşturduğu için, beyazlatma ve yıkama amacıyla tekstil endüstrisinde; reçinelerin üretiminde baskı rolarında, araç motorlarının soğutma sıvılaında kulanılmaktadır.

Sorbitolün Faydaları
Sorbitolün sahip olduğu özellikler, pek çok faydayı da beraberinde getirmesini sağlamıştır.
Sorbitol, insülinden etkilenmemekte ve kan şekeri indeksini artırmamaktadır. Bu özellik, diyabet olan ve olma riski taşıyan insanlarda avantaj sağlamakta, diyabet için üretilen ürünlerin içeriklerinde kullanımını mümkün kılmaktadır.
Sorbitolün glisemik indeksinin düşük olması, onu diyet dostu yapmaktadır.
Sorbitolün sahip olduğu lastasif etki, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve sindirim problemlerinin azalmasına katkı sağlar.
Sorbitolün vücut tarafından sindirilerek metabolize edilmesi sukroz ve fruktoz ile karşılaştırıldığı zaman daha uzun olduğu için, sorbitolün pH’ının düşmemesinden kaynaklı olarak; sorbitol kullanılan ve tatlandırılan ürünlerin çürüğe neden olması söz konusu değildir.
Sorbitolün Depolanması
Sorbitolün çeşiti alanlardaki kullanımın gerçekleştirilebilmesi için, doğru koşullarda saklanması ve depolanması oldukça önemlidir.
Pek çok çeşidi bulunan sorbitolün raf ömürleri, bu çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir.
Genel olarak oda sıcaklığında saklanması, raf ömrünü kısaltma etkisine sahip olabileceği için dondurulmaması ve yüksek sıcak ortamlarda bulundurulmaması tavsiye edilir.
Formuna ve markasına bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, uygun koşullarda depolandığı takdirde 6-12 ay korunmaktadır.
Sorbitolün Fiyatı ve Satışı
Şeker alkolü sınıfında yer alan sorbitolün ticari ürün olarak kullanımı ve kullanım alanının çeşitlenmesi; sahip olduğu özellik ve sağladığı faydalar vb. unsurlar sorbitole duyulan talebi artırarak sorbitolün piyasa fiyatını etkileyici güce sahip olmaktadır.

Gıda endüstrisi alanında uluslararası standartta hizmet veren MTROYAL Firması olarak, sorbitol hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
LAKTOZ Toplu Satış Çeşitleri PASTİNO
Pastino Domates Salçasının Çeşitleri
No comment