Gıda Daha fazla

Çikolata, sadece damağı değil, ağzın bütününü tatlandıran, duyuları harekete
geçirip mutluluk hormonu salgılanmasına sebep olan karşı konulamaz bir
lezzet.

ÇİKOLATA NEDİR
Kakao çekirdeğinin çeşitli formlarına verilen isimdir. Çikolata mayalandırılmış ve
kavrulmuş kakao çekirdeklerinden üretilir..
KAKAO TOZU NEDİR
Toz çikolatadır ve iyi ve kaliteli olanların içinde % 10-25 arasında kakao yağı
vardır. En kaliteli ve en makbul olanı ise teknik olarak "dutch process cocoa
powder" denen (üstlerinde de böyle yazar) ve içinde % 22-24 kakao yağı
olandır.İmalatı özeldir çünkü asit özelliklerini aşağıya çekmek için alkali
muamelesi görmüştür.Dutch process kakao tozu öteki kakaolardan daha koyu
renklidir ve çok daha kalitelidir.
ÇİKOLATA NEDEN VE NASIL YAPILIR
Çikolata’nın lezzetini etkileyen ilk temel faktör üretimde kullanılan hammaddedir.
Gerçek çikolata kakao yağından yapılır. Palm yağı, hayvansal yağlar ve bitkisel
yağların kullanıldığı ürünler her ne kadar “çikolata” olarak görülse de, bu ürünler
aslında gerçek çikolata değildir. Ayrıca, kullanılan kakaonun orijini çikolatanın
lezzeti ve kalitesi üzerinde direkt olarak etkilidir. En kaliteli ve lezzetli çikolatayı
sunabilmek için, Venezualla, Ekvator Arriba ve Ghana gibi dünyanın dört bir
yanından en kaliteli orijinlerden gelen kakao kullanılır.
Üretim tekniği çikolatanın lezzetini etkileyen bir başka faktördür. Her üreticinin
geliştirdiği kendine has bir formülü vardır. Çikolatada kullanılan teknoloji ile
beraber büyük lezzetleri yaratan asıl unsurlar formüllerdeki bu küçük farklardır.
Dolayısıyla, çikolata üretiminde kullanılan reçete ve tarifler sektörde en sıkı
saklanan sırlardan biridir. Ayrıca, doğru tekniklerle ve hijyenik şartlarda
üretilmeyen çikolata hem sağlık açısından tehlikeli, hem de lezzet açısından
başarısız olacaktır.

İyi bir çikolata nasıl olmalı?
yi bir çikolata düz ve pürüzsüz olmalıdır. Eğer üzerinde renk değişiklikleri, yani
koyudan açık renge doğru farklılıklar görürseniz, fazla sıcakta kalmış, kakao ve
yağ yüzeyde kristalleşmiş demektir. Kaliteli bitter çikolataların rengi neredeyse
kırmızıya çalan hoş bir koyu kahverengidir. Sütlü çikolata fazla koyu olmayan
parlak kahverengi, beyaz çikolata ise saman sarısına çalan parlak fildişi
rengindedir. Çikolatayı kırarak çıkan sesi dinleyin. Bitter çikolatanın sesi oldukça
sert, sütlü ve beyaz çikolatanın sesi ise daha az serttir. İyi bir çikolata kırıntı
yapmadan net bir şekilde kırılır.
Biliyor musunuz?
- İyi çikolata ağızda yağ tadı bırakmaz. Eğer böyle bir tat alıyorsanız içerisinde
kakao yağına ilave olarak bitkisel yağ kullanılmış demektir.
- Kaliteli bir çikolata kakao yağıyla yapılır. Kakao yağı vücut ısısında eriyen tek
yağdır.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.