Gıda Hammaddeleri:
Gıda üretim şirketleri, halk için gıda ürünleri üretmek için hammaddelere yatırım yapar. Bu şirketler genellikle dünyanın her yerinden çiğ gıda üreticileriyle çalışır. Aslında Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya dünyanın en etkili gıda üreten ülkeleridir. Amerikan Çiftlik Bürosu Vakfı’na göre, ABD 2019’da yaklaşık 135,54 milyar dolar ihraç etti. Buna soya fasulyesi, kümes hayvanları, sığır eti, domuz eti, dana eti ve işlenmiş ürünler ve sebzeler gibi hammaddeler dahildir.
Peki Hammadde Nedir?
Hammaddeler, imalatçıların ve ya üreticilerin bitmiş ürünler oluşturmak için kullandığı maddeler ve ürünlerdir. Gıda üretim şirketleri, insan tüketimi için gıda yapmak için hammadde satın alacak. Gıda işletmelerinin satın aldığı en tanınmış hammadde üreticilerinden bazıları şunlardır.
Brezilya
Brezilya büyük bir gıda üreticisi olarak kabul edilir. Şeker kamışı, soya fasulyesi ve sığır eti hasadı yapılır.
Çin
Çin, gıda ihracatında en iyi üretici, tüketici ve ithalatçıdır, yani diğer ülkelerden alıp satarlar. Ülkenin besin açısından zengin toprağı ve büyük iş gücü nedeniyle, çok çeşitli pirinç, sebze ve ürün üretebilirler. Ayrıca buğday, yer fıstığı, bal, yumurta ve et tedarik ettikleri bilinmektedir. MTROYAL firması olarak Gıda alanında çok sayıda Çin ülkesinden düzenli bir şekilde ithalat yapmaktayız.
Hindistan
Hindistan, basmati pirinci, taze sebzeler, meyveler, alkollü içecekler ve atıştırmalık yiyecekler ihraç ettiği kabul edilmektedir. Ayrıca badem ve antep fıstığı, şeker ve meyve suyu gibi kuruyemişler de sağlarlar. Gıda dışı şirketler de mineral yakıtları, değerli taşları, değerli metalleri ve ilaçları için Hindistan’a yöneliyor. MTROYAL Hindistandan düzenli olarak Sorbitol yağı ve Lecithine ithal etmektedir.
Gıda Hammadde Çeşitleri Nedir
Gıda üreticileri, işleme tesisleri ve restoranlar, işletilmeleri için çok çeşitli ham maddelere ihtiyaç duyarlar. Aşağıdakiler, gıda hizmeti işletmelerinin ithal ettiği veya satın aldığı en yaygın hammadde türleridir.
Et, Deniz Ürünleri ve Kümes Hayvanları
Sığır, kuzu, karides, tavuk gibi ürünler ise kesilen hayvanlardan üretilir. Kanatlı ürünleri genellikle tavuk ve hindiden gelir. Deniz ürünleri, deniz suyunda yaşayan hayvanlardan elde edilen bir besin maddesidir. Buna somon, ıstakoz, kabuklu deniz ürünleri ve beyaz balık dahildir. Son olarak et, sığır, domuz, dana eti, keçi ve kuzu gibi diğer tüm hayvanları kapsar.
Tahıllar, Tohumlar ve Kuruyemişler
Tahıllar, tohumlar ve kuruyemişlerin kalorilerinin yüksek olduğu bilinmektedir. Bu ham maddeler insanlar tarafından doğrudan tüketilebilir, ancak genellikle daha fazla işleme tabi tutulur. Genellikle tohumlar meyve ve çiçeklerden üretilir. Örneğin, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği sırasıyla kabak ve ayçiçeğinden gelir. Dünyanın en çok ayçiçek yağı üreten ülkeler Ukrayna ve Malezya olarak bilinmektedir. MTROYAL olarak Ayçiçek yağını belirtilen ülkelerden ithal etmekteyiz. ürünler paketlenmiş ve pet şişe halinde ve ya toptan müşterinin talebi üzerine varillerde ithal edilmektedir.
Ancak kaju, badem, antep fıstığı ve ceviz gibi kuruyemişler çoğunlukla ağaçlardan elde edilir. Hem tohumlar hem de kabuklu yemişler yüksek miktarda lif ve protein içerir. Kuruyemişler ayrıca yüksek yağ içeriğine sahiptir. Lifleri ve karbonhidratları için daha popüler olan tahıllar, belirli çim türlerinden gelir. Gıda işlemcileri, tahıllar, yağlar ve atıştırmalıklar yapmak için tahıllar, tohumlar ve kuruyemişler kullanacak.
MTROYAL Firması olarak Özbekistan, Kazakistan dan Mısır ve nişasta ürünlerin ithalini yapmaktayız.
Kakao Tozu, Çikolata ve çeşitleri
Kakao tozu nedir?
Kakao tozu, kurutulmuş ve öğütülmüş kakao katılarından yapılır – yağın çoğu (aka kakao yağı) diğer kullanımlar için işlendikten sonra geriye kalanlar olarak belirlenir. Herhangi bir çikolata ürününün en yüksek katı yüzdesine sahip olduğu için, pişmiş bir ürüne veya tatlıya zengin bir şekerleme aroması vermek açısından biraz uzun bir yol kat eder. Çoğu zaman, diğer kuru malzemelerle karıştırılmış bir tarifte kakao tozu bulacaksınız; Bir kez hidratlandığında, tüm hamur yığınını koyu kahverengi ve derin kokulu hale getirecektir.
Kakao Tozu ve Kakao Yağı Üretimi
Kakao tozu, içecek, kek dolgusu, dondurma vb. gibi kakao bazlı ürünlerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kakao likörünü (genellikle alkalize edilmiş kakao likörünü) kakao tozuna dönüştürmek için, sıvının 400-500 bar’da ve 90-100 °C sıcaklıkta mekanik veya hidrolik preste preslenmesiyle bir yağ giderme işlemi gerçekleştirilir. Bu şekilde yağın bir kısmı (kakao yağı) alınır ve kakao keki (sıkıştırılmış kakao tozu) üretilir. Kakao tozu, kakao keki öğütülerek elde edilir. Genel olarak, kakao tozunun yağ içeriği %10-24’tür. Preslemeden elde edilen kakao yağı ayrıştırılır, süzülür ve çikolata ve birçok kakao türevi ürün için bir bileşen olarak yeniden kullanılır.
Çeşitleri
İki temel kakao tozu türü, Alkalize ve Natürel bulunmaktadır. Çikolata ve gofret üreticileri her iki çeşidini kullanmaktadır. Kakao tozu üreticileri Afrikadan ve Güney Amerikadan yetiştirilen Kakao çekirdeğini kakao tozu üretiminde kullanıyorlar. MTROYAL bu alanda çok kaliteli üreticilerle çalışmaktadır.
Saf öğütülmüş kakao tozunun pH seviyesi 5,3 ile 5,8 arasında olduğundan, ölçeğin asidik ucuna gelir. Asitlik, tadı, diğer bileşenlerle etkileşim şeklini ve çözünürlüğünü etkiler.
Broma işlemi ile üretilen doğal kakao tozu, doğal pH seviyesini korur. Daha yoğun aromalı ve daha hafif, neredeyse kırmızımsı kahverengi bir renk olma eğilimindedir. Alkalize işlemi (bazen “Dutching” olarak da adlandırılır), kakao çekirdeklerini alkali bir solüsyonda yıkayarak, kimyasal olarak nötr pH’ı 6.8 ile 8.1 arasında olan daha koyu kahverengi bir kakao tozu üreterek daha yumuşak bir tat verir.
Dutching ayrıca kakaonun antioksidan özelliklerini de azaltır fakat renk olarak daha koyu bir renk vermektedir. Ayrıca çikolata üretiminde Alkalize olan kakao tozu daha fazla kullanılmaktadır.
Süt Ürünleri
Peynir, süt ve krema gibi süt ürünleri hayvanlardan elde edilir. Ancak, çiğ et üretiminin aksine, süt ürünleri hayvan kesimi gerektirmez. Örneğin, süt genellikle inek, keçi ve koyun gibi dişi hayvanlardan hasat edilir. Gıda üreticileri, kendi nihai gıda ürünlerini yapmak için süt ürünleri ithal edecek veya satın alacaktır.
Örnek olarak bir şekerleme üreticisi, kek ve dondurma gibi tatlılar yapmak için süt ve peynir kullanabilir. Öte yandan, bir restoran, müşteriler için yemek hazırlamak için çiğ süt malzemeleri kullanabilir. Ayrıca Laktoz, Peynir altı suyu tozu vs ürünler bir çok üretici tarafından kullanılmaktadır.
Sonuç Olarak;
Gıda üretimindeki hammaddeler, kapsamlı bir madde ve ürün listesi gerektirir. Üreticiler bu ürünleri insan tüketimi için nihai gıda maddeleri üretmek ve yaratmak için satın alırlar.
Dünyanın en büyük üreticileri Çin, Brezilya, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri’dir. Bu, bu ülkelerin diğer ülkelere büyük miktarlarda hammadde yetiştirdiği ve ihraç ettiği anlamına gelir.
En popüler ihraç edilen hammaddeler buğday, soya fasulyesi, fındık ve şekerdir.
Yukarıdaki ürünlere ek olarak son yıllarda çikolata ve gofret tüketimin çok sayıda artışı sebebiyle kakao tozu, kakao yağı ve sitrik asit talebi artmıştır. Bu ürünler ve ya Gıda hammadde alanında her hangi bir ürünle ilgili MTROYAL firmamızla iletişime geçebilirsiniz.