Beta Siklodekstrin

Beta Siklodekstrin


Beta Siklodekstrin Nedir?

 

MT ROYAL CO. firması olarak çalıştığımız ve talep edilen tüm ürünler ile ilgili güncel bilgileri sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarız. Aşağıdaki yazı da Beta siklodektrin için gereken tüm bilgiler verilmiştir. Birbiriyle aynı özelliklere sahip olmayan iki ya da daha çok molekül, iyon veya koordinasyon bileşiklerinin molekül içi etkileşimler ile birleşmesi yoluyla ortaya çıkan komplekslere supramoleküller denir. Molekül içi bu etkileşimler genel olarak konakçı ve konuk modelindedir.  Konakçı moleküller arasında en önemli olanı ise siklodekstrinlerdir.

 

Siklodesktrinler, nişastanın enzimatik dönüşümü sonrasında elde edilen, bir halkada birbirine bağlı şeker moleküllerinin bir arada bulunduğu bir bileşikler ailesidir.

 

Siklodekstrinler, sahip olduğu glikoz ünitesinin sayısına göre isimlendirilmektedir. En çok kullanılan ve blinen siklodekstrinler aşağıdaki gibidir:

 

  • a (alfa) siklodekstrin: 6 glikoz alt birimine sahiptir.
  • β (beta) siklodekstrin: 7 glikoz alt birimine sahiptir.
  • γ (gama) siklodekstrin: 8 glikoz alt birimine sahiptir.

 

Siklodekstrinler ilk olarak 1891 yılında A. Villers tarafından tanımlanmıştır. Villers, “Bacillus Amylobacter” adı verilen mikroorganizmanın kültür ortamından siklodekstrinin izole edildiğini keşfetmiş, elde edilen kristal yapıdaki ürün selülaza benzediği için bunlara “selülozin” adını vermiştir.

Kısa bir sonra, 1903 yılında ise F. Schardinger, doğal olarak oluşan ve yukarıda bahsettiğimiz üç siklodekstrin olan alfa, beta ve gamma siklodekstrinleri tanımlamış; bu tanımlama bu yapıların “Schardinger şekerleri” olarak anılmasına yol açmıştır. 1948’de siklodekstrinlerin inklüzyon kompleksi oluşturabilme yetenekleri ortaya konmuş, 1970’li yıllarda Schardinger şekerleri yapısal ve kimyasal olarak incelenmiş ve analizi çıkarılmış;  endüstriyel olarak Japonya ve Macaristan’da üretilmeye başlanmıştır .

Beta Siklodekstrin
Beta Siklodekstrin

Üst bağırsak sisteminde absorbe edilmeyen ve kalın bağırsak florası tarafından tamamen sindirilebilen siklodekstrinler, gıda katkı maddesi olarak kullanılmak üzere endüstriyel olarak elde edilmeye başlanmıştır.

 

Aşağıda beta siklodekstrinlerin kimyasal yapısına yer verilmiştir.

 

Uzun yıllardır varlığı bilinen ve sahip olduğu özelikleri ve önemli yapısıyla kullanımına başvurulan siklodekstrinlerin önemi her geçen gün daha fazla anlaşılmakta ve kullanımı geçmiş yıllara göre artış göstermektedir.

 

Gıda endüstrisi ve diğer sektörlerde güvenilir iş ortağınız olarak uzun yıllardır yerini koruyan MT ROYAL Ailesi olarak, bu yazımızda beta siklodekstrinlerin özelliklerini, üretimini, faydalarını, kullanıldığı alanları ve satışını sizlere aktarmak istedik.

Beta Siklodekstrin
Beta Siklodekstrin

Beta Siklodekstrinin Özellikleri

 

Beta siklodekstrinler, alfa-(1.4) bağlantıları ile bir araya getirilen yedi glikoz ünitesini barındıran siklik bir oligosakkarittir.

 

Gıda, ilaç, tarım endüstirisi vb. kullanım alanlarına sahip olan beta siklodekstrinlerin;

Kimyasal formülü  C42H70O35
CAS Numarası  7585-39-9
Molekül ağırlığı 1134.99
Erime seviyesi  260°C
İç çapı 0.7-0.8nm,

Dış çapı 15.4 nm

Boşluk çapı  6.0–6.5
Boşluk hacmi 262

pH değeri 5.0–8.0’dir.

 

BCD olarak kısaltılan beta siklodekstrinlerin karşımıza çıkabilecek diğer isimleri şu şekildedir:

Siklomaltoheptaoz, beta-sikloamiloz, beta-sikloheptaamiloz, beta-dekstrin…

 

Suda ve etanolde az, sıcak suda serbestçe çözünen beta siklodekstrinlerin suda çözünme seviyesi 25°C’de 1.85 g/100ml’dir. Suda çözünürlüğünün düşük olması, beta siklodekstrinlerin üretim sürecinde kolay bir şekilde çöktürülüp ortamdan ayrılmasını; dolayısıyla üretim aşamasının hızlı ilerlemesine bağlı olarak en ucuz, en çok bulunan ve en çok kullanılan siklodekstrin olmasını doğurmuştur.

 

Beta siklodekstrinlerin suda kolaylıkla çözünen türlerini elde edebilmek için modifiye edilebildiklerini söyleyebiliriz. Bir beta siklodekstrin molekülünde bulunan 21 hidroksil grubu, aminasyon-esterifikasyon-eterifikasyon gibi yöntemlerle çeşitli fonksiyonel grupların bağlanması sonucu modifiye edilebilmektedir. Bazik bir çözeltide çözündürülmüş beta siklodekstrinin propilen oksitle muamele edilmesi sonucu 2-hidroksipropil beta siklodekstrinler oluşmakta; böylece çözünürlük % 1.85’ten % 60’a (ağ/h) çıkarılabilmektedir.

 

Beta siklodekstrinlerin görünümü beyaz renkte ve kristal yapıda olup; kristal formu monoklinik paralel kenarlar şeklindedir. Sulu çözeltisi ile berrak ve renksiz bir görünüme sahiptir.

 

Üç boyutlu görünümü konik silndir biçiminde olan beta siklodekstrinlerin bu özelliği, yapılarındaki glikoz ünitelerinin ⁴C1 sandalye formunda olmasından dolayı ortaya çıkar.

Beta Siklodekstrin
Beta Siklodekstrin

Hafif tatlı bir tada ve neredeyse kokusuz bir yapıya sahip olan beta siklodekstrinlerin molekülünde bir dizi molekül ile inklüzyon bileşikleri oluşturabilen bir boşluk bulunmaktadır. İnklüzyon kompleksleri, bir konakçı molekülün, bir konuk molekülü herhangi bir kovalent bağ oluşturmadan boşlukta tutması ile oluşan bileşiklerdir. Bu özelliği beta siklodesktrinin kompleks oluşturucu ajan olarak kullanımını sağlar.

 

İyi eğitimli ve deneyimli personeliyle iş ortaklığınızın güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlayan MT ROYAL Şirketi, beta siklodekstrin ile ilgili sorularınızı cevaplamaktan büyük bir mutluluk duyacaktır.

 

Beta Siklodekstrinin Üretim Süreci

 

Beta siklodekstrinin üretim sürecini özetlemek gerekirse, nişastanın basit fermantasyonu ile; “klebsiella pneumonnae” adı verilen mikroorganizmayı içeren ortamdan CTG enzimi yardımıyla elde edildiğini söyleyebiliriz.

 

Beta siklodekstrinin üretilme aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

-CTG enzimi üreten mikroorganizma kültürünün hazırlanması

-Enzimin ayrılması, saflaştırılması ve konsantrasyonunun saptanması

-Hidroliz olmuş nişastanın dönüşümünün sağlanması

-Nişastadan beta siklodekstrinin ayrılması, saflaştırılması, kurutulması, elenmesi ve kristalizayonu ile ticari gıda maddesi olarak üretiminin sağlanması.

 

Özellikle son 30 yılda endüstriyel üretimi gerçekleştirilip kullanılan beta siklodekstrinler hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen MT ROYAL Şirketi’ni arayınız.

Beta Siklodekstrinin Faydaları ve Kullanıldığı Alanlar

Beta siklodekstrinlerin pek çok endüstriyel alanda kullanımına başvurulmasına rağmen, gıda endüstrisi alanında %80-%90’lık bir kullanımının olduğu bildirilmiştir.

Beta siklodekstrinlerin gıda endüstrisindeki kullanım alanları şöyledir:

– Vitamin ve renk maddelerin çözünürlüğünün artırılması

-Isı, ışık ve oksijene karşı duyarlı olan gıda bileşenlerinin korunarak ürünlerin raf ömürlerinin uzatılması

-Meyve suları, kahve ve alkollü içecek vb ürünlerde istenmeyen tat ve kokuların örtülmesi

-Aroma, vitamin ve yağ asitlerinin stabilizasyonu

-Bir takım gıda bileşenlerinin salınımının kotrollü bir şekilde olması

-Süt ve süt ürünlerinden kolestrolün uzaklaştırılması

-Fırıncılık ürünlerinde sertlik ve elastikiyetinin daha iyi korunması ve bayatlamanın önlenmesi.

Beta siklodekstrinlerin diğer alanlarındaki kullanımını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

-Tıp alanında; suda az çözünür olan ilaçların suda çözünürlüğünü, çözünme hızını artırması, ilaçların kötü koku ve tadını uzaklaştırması, ilaçların yan etkisini azaltması, ilaçların yavaş salınımını sağlaması

 

-Kimyasal analiz alanında; izomer ve enantiyomerin ayrılması, elektrokimyasal analizde sistemin seçiciliğini artırması

 

-Günlük kimyasal alanda; kumaş üzerindeki yağ lekelerinin çıkarılması, boyama işleminde boya alım oranını azaltması ve rengini iyileştirmesi

 

-Tarım alanında; suda çözünmeyen pestisit ilaçlarının çözümünü sağlaması

 

-Çervreyi koruma kapsamında; endüstriyel atık su arıtımı, gaz moleküllerinin yavaşlatılarak koku kirliliğnin önüne geçilmesi

 

Özellikle gıda endüstrisi alanında 10 yıldan fazla ihracat ve ithalat tecrübesiyle kaliteli ürünleri iş ortaklarıyla buluşturmaya devam eden MT ROYAL Ailesi olarak, en çok gıda endüstrisindeki kullanımına başvurulan beta siklodekstrin hakkında sorularıızı cevaplamaktan memnuniyet duyarız.

Beta Siklodekstrin
Beta Siklodekstrin

Beta Siklodekstrinin Fiyatı ve Satışı

MT ROYAL Şirketi olarak, mevcut stoklarımı, stoklardaki ürünlerimiz ve özellikleri sayesinde, en kaliteli ürünlerin en kısa sürede en uygun fiyatlarla iş ortaklarımıza tedarikini sağlıyoruz.

 

Stoklarımızdaki mevcut beta siklodekstrinler hakkında daha fazla bilgi edinmek, fiyatını öğrenmek ve satışını gerçekleştirmek için lütfen MT ROYAL Ailesi ile iletişime geçiniz.

MT ROYAL COMPANY

0090 212 258 2323

İSTANBUL TURKİYE

Beta Siklodekstrin
Beta Siklodekstrin

MT ROYAL ile işiniz ve ürününüz güvende! 

laktik asit fiyat

Pastino Süt Tozu 25 Kg Fiyat – Toptan Satış

 

Bu gönderiyi oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir