STPP (Sodyum Tripolifosfat) Nedir?
İthalat ve ihracat alanında ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle sektöre yön vermiş olan ve vermeye devam edecn MT ROYAL Ailesi olarak, tedariğini ve satışını gerçekeştirdiğimiz ürünler hakkında siz iş ortaklarımızı bilgilendirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.
MT ROYAL Şirketi olarak bu yazımızda, STPP kısaltmasıyla da bilinen Sodyum Tripolifosfat hakkında; sodyum tripolifosfatın özellikleri, üretimi, kullanım alanları, depolanma koşulları ve sodyum tripolifosfatın satış fiyatı ile ilgili bilgilendirmek istiyoruz.
STPP, trifosforik asidin sodyum tuzu olup inorganik bir tuzdur.
Bu inorganik tuz için farklı isimler de kullanılmaktadır. STPP için kulanılan diğer isimleri şöyle sıralayabiliriz:
Sodyum Trifosfat
Trifosforik Asit
Pentasodyum Tuzu
Sodyum Tuzu Trifosforik Asit
Tripolifosfat
Sodyum Tripolifosfat susuz
Tetrasodyum tripolifosfat
Trifosfat
Sodyum Fosfat
Pentasodyum(Oksido-fosfonatoksifosforil) fosfat
Sodyum Tripolifosfat Penta Bazik
Sodyum tripolifosfatın kimyasal ve fiziksel özelliklerine değinecek olursak, molekül formülüyle başlamak doğru olacaktır.
STPP, Na5P3O10 kimyasal formülüne sahiptir. Formülünden de anlaşılacağı üzere 5 sodyum atomu, 3 fosfor atomu ve 10 oksijen atomunu yapısında bulundurmaktadır.
367.864 g/mol molekül ağırlığı bulunan STPP’nin E-Kodu E450’dir.
Sodyum tripolifosfat, 622 °C erime seviyesine, 2,52 g/cm3 yoğunluğa, 20 °C’de 1.409 nD kırılma indeksine sahiptir.
Etanolde çözünme göstermeyen STPP’nin, su içerisinde güçlü bir çözünme gücü bulunmaktadır. 25 °C ve 100 ml’de 14,5 g çözünürlüğe sahip olan bu inorganik tuzun çözeltisi alkalidir. Söz konusu çözünürlük oranı sıcaklık ve pH’a bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Sodyum tripolifosfat, pH’ı yüksek olan bir ürün olup pH değeri yaklaşık olarak 10.5’tir.
STPP, dehidre halde veya 6 su molekülüyle kompleks oluşturmuş şekilde bulunabilmektedir.
Kararlı bir yapısı bulunan sodyum tripolisfosfatın güçlü oksitleyici maddeler ve güçlü asitler ile uyumlu olmadığını, ayrıca higroskopik özellikler gösterdiğini söylemek mümkündür.
Fiziksel görünüm olarak, sodyum tripolifosfatın rengi beyaz olup, toz veya granül halde bulunmakta; kokusuz bir ürün olarak bilinmektedir.

STPP’nin (Sodyum Tripolifosfatın) Üretimi
Sodyum tripolifosfatın üretimini özetlemek gerekirse, disodyum fosfat ve monosodyum fosfatın stokiyometrik oranlardaki ve hassas şartlar altındaki reaksiyonuyla üretildiğini söyleyebiliriz.
Daha detaylı STPP üretimi ise şu şekilde gerçekleşmektedir.
Endüstriyel anlamda kullanım için üretilen STPP’nin eldesi, üretim yöntemlerinden ağırlıklı olarak yeniden kristalizasyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Bu yöntemle STPP üretiminde, 2 aşamalı bir reaksiyon neticesinde ürün elde edilmektedir.
Bu reaksiyonların formüle edilmiş hali aşağıdaki gibidir:
1.Reaksiyon
5Na2CO3 + 6H3PO4 》4Na2HPO4 + 2NaH2PO4 + 5CO2 + 5H2OR
2.Reaksiyon
4Na2HPO4 + 2NaH2PO4 》 2Na5P3O10 + 4H2O
STPP üretiminde;
Na2CO3 kimyasal formülüne sahip olan soda külü ve %50- %60 arası konsantrasyonu bulunan gıda sınıfı H3PO4 molekül formülüne sahip fosforik asit, nötralizasyon tankına gönderilmektedir.
Ara depolama tankına gönderilen nötralize edici sıvı sonrasında oluşan toz, döner polimerizasyon fırınına iletilmekte ve 540 °C ile 580 °C arasında ısıtılmaktadır.
Ardından dehidrasyon polimerizasyonu hava soğutması aracılığıyla toz hale getirilmekte, üretim sürecinde sulu ve susuz etanol çözeltisinde suyun altında Sodyum Tripolifosfat çökmektedir.
Sodyum tripolifosfatın üretimi ve diğer özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için lütfen MT ROYAL Şirketi ile iletişime geçiniz.
STPP’nin (Sodyum Tripolifosfatın) Kullanım Alanları
STPP’nin sahip olduğu özellikler sayesinde, bu maddenin gıda endüstrisinden temizlik sektörüne kadar birçok alanda kullanımına başvurulduğunu söyleyebiliriz.
Sodyum tripolifosfatın gıda endüstrisindeki kullanımı, ürünlerde koruyucu madde olması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Deniz ürünleri, sucuk sosis salam gibi et ürünleri, kümes hayvanları ve hayvan yemleri için STPP koruyucu madde olarak rol oynamaktadır. Sosis, jambon ve et işlemesinde sodyum askorbat, sodyum eritorbat ve tetra sodyum pirofosfat ile bir araya gelerek kürleme ajanı olarak görev yapmaktadır.
Gıda endüstrisinde STPP’nin kullanım amaçlarından biri de emülgatör görevini görmesi ve nem tutucu olarak nemi muhafaza etmesidir.
STPP, şekerleme imalatında suyun sertliğini ayarlayarak yumuşak su sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Sodyum tripolifossfatın gıda sektöründeki diğer görevlerini ise, pH tamponlayıcı ve yağ kuyusunda pıhtılaşma engelleyici olarak söyleyebiliriz.
STPP’nin kullanıldığı diğer gıda ürünlerine örnek olarak, süt ürünleri, dondurma ürünleri, hazır erişte vb. verilebilir. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, sodyum tripolifosfatı tuz, sirke, kabartma tozu ie birlikte genel olarak güvenilir ürün kategorisinde kabul etmektedir.
Gıda sektörünün ardından STPP’nin en çok kullanımına başvurulduğu alan temizlik sektörüdür. Kendine özgü özelliklerine istinaden 1940’lı yıllardan itibaren özellikle deterjan alanında yaygın bir kullanımı vardır.
Sodyum tripolifosfat, deterjanlarda ve temizleyicilerde; ayrıca sabunlarda, diş macunlarında, kısacası temizlik ürünlerinin çoğunda temizlik gücünü arttıracak yönde; dolgu maddesi olarak, bunun yanı sıra yüzey aktif maddelerinin etkili olmasını sağlayıcı, kir partiküllerini dağıtıcı ve yayıcı, kir emülsifikasyonu ve tortu önleyici olarak kullanılmaktadır.
Bu kullanım alanlarının haricinde STPP’nin kendine uygulama alanı bulduğu diğer maddeler şu şekildedir:
Seramik üretimi
Dericilik
Yanmazlık maddeleri
Kauçuk üretimi
Fermentasyon
Bazı antifrizler
Bazı anti korozyon pigmentler
Kağıt üretimi
Yapısında bulunan özelliklere paralel olarak sahip olduğu kullanım alanları ile geniş bir endüstriyel tüketim alanı bulunan STPP hakkında detaylı bilgi, bize ulaştığınız takdirde MT ROYAL’in alanında uzman ekipleri tarafından siz iş ortaklarımıza verilecektir. MT ROYAL Aile’si ile iletişime geçmenizden büyük bir mutluluk duyacağız.
STPP’nin (Sodyum Tripolifosfatın) Depolanma Koşulları
Sodyum tripolifosfatın doğru şartlarda muhafaza edilmesi, kullanıldığı ürünler için de herhangi olumsuz bir etki oluşturmaması açısından son derece önemlidir.
Doğru koşullarda saklanan STPP, uzun bir raf ömrüne sahip olacaktır.
Uzun raf ömrüne sahip olması için ise, STPP’nin doğrudan güneş ışığı ve sıcaklığı almayan alanlarda; kuru, serin, ve havalandırılmış yerlerde, ancak hava almayan kap ve ambalajlarda depolanması gerekmektedir.

STPP’nin (Sodyum Tripolifosfatın) Fiyatı ve Satışı
Gıda endüstrisi başta olmak üzere ithalat ve ihracat alanında pek çok sektörde kaliteyi ve kaliteli ürünleri iş ortaklarına ulaştırma misyonuyla hareket eden MT ROYAL Ailesi olarak sodyum tripolifosfatın, bir başka deyişle STPP’nin tedariğini ve satışını gerçekleştirmekteyiz.
Mevcut stoklarımız sayesinde tedariğini ve satışını gerçekleştirdiğimiz STPP’ni en uygun fiyat garantisi ve en hızlı teslimat ile siz iş ortaklarımıza ulaştıran MT ROYAL Şirketi olarak, STPP hakkında detaylı bilgi edinmek ve satış fiyatını ve işlemlerini öğrenmek için bize ulaşmayı unutmayınız.
MT ROYAL Ailesi’nin ulusal ve uluslararası dneyimli ekibi sizlerle, MT ROYAL ile iş birliğiniz güvende.
No comment