ÇENELİ KIRICI
Taş ve madencilik sektörü, malzeme işlemesini gerektiren bir yapı üzerine kurulmuştur. Malzeme işlemesini sağlayan ekipmanlar ise, teknolojinin getirdiği yeniliklere paralel olarak ve malzeme ile ilgili gelişen ihtiyaçlara bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz malzemelerin işlenmesi talebi, kırıcı olarak isimlendirilen makinelerle karşılanmaktadır. Kırıcılar, agrega ve madencilik alanında işlenmemiş olan ve boyutları itibariyle oldukça büyük olan malzemelerin parçalanarak küçük boyutlara getirilmesini sağlayan makinelerdir.
Malzemenin hangi boyutta talep edildiği ise, kırıcının türünü belirleyen ana faktördür. Birincil (primer), ikincil (seconder) ve üçüncül (tersiyer) kırma kademeleri, projede kullanılacak en uygun kırıcının hangisi olduğu konusunda yol göstericidir. Bir başka deyişle, kırma teknolojisi seçilirken dikkat edilen en önemli faktörler, beslenen malzeme ve nihai ürün talebidir.

İşte çeneli kırıcılar, söz konusu kırma kademeleri arasında birincil ve ikincil kırıcı olarak kullanılan, granit, bazalt gibi sertlik oranı yüksek olan taşların kolaylıkla istenilen boyuta getirilmesini sağlayan kırıcılardır.
Çeneli kırıcıların çalışması
Çeneli kırıcıların çalışması, çene şeklindeki plakalar ve basınç uygulaması yoluyla gerçekleşmektedir.
Çeneli kırıcılar, sabit ve hareketli olmak üzere iki adet çene plakaya sahipitir. Malzemeler, bu iki çene plaka arasında sıkıştırılmaktadır. Çeneli kırıcının sabit ve hareketli çene plakalarıyla gerçekleştirdiği bu sıkıştırma eylemi sırasında, malzemeler yüksek miktarda basınca maruz kalmaktadır. Malzemelerin yüksek basınca maruz kalması ise, malzemelerin parçalanması ve ufalanmasını beraberinde getirmektedir. Bu şekilde talep edilen boyutlara ulaşan malzemeler, alt kısımda bulunan hazneye gönderilmektedir. Böylelikle çeneli kırıcının görevi tamamlanmış olmaktadır.
Özetle çeneli kırıcı, agrega ve maden endüstrisinde, malzemelerin çene şeklindeki sabit ve hareketli plakalar arasında sıkıştırılması yoluyla basınç uygulanarak istenilen boyutlara getirildiği bir kırıcı çeşididir.
Çeneli kırıcı kullanımında bilinmesi gereken en önemli husus, ihtiyaç duyulan malzemenin boyutunun tek bir kırıcı kullanarak elde etmenin zor bir işlem olduğudur.
Çeneli kırıcılar, genel olarak primer ve seconder kırıcı olarak kullanılmaktadır.

Primer çeneli kırıcılar, malzemelerin 3-5 kat oranında küçültülmesi işlemine olanak tanıyan kırıcılarken; sekonder kırıcılar, primer çeneli kırıcılarla beslenen malzemeye göre daha küçük boyutlardaki malzemenin boyutunun küçültülmesini sağlayan kırıcılardır. Dolayısıyla sekonder çeneli kırıcıların besleme ağız açıklığı primer çeneli kırıcılara göre daha küçüktür.
Bütün bunlardan yola çıkarak, çeneli kırıcılarda elde edilen malzemenin nihai ürün olarak kullanılamayacağını söylemek mümkündür. Çünkü primer ve sekonder kırma kademeleri, malzemenin boyutunun yeterince küçültülmesini sağlayamamakta, yüksek sertlikteki ve boyutlardaki taşlar sadece bir işlemden geçerek son malzeme haline gelememektedir. Bu noktada üçüncül kırıcı olarak kullanılacak kırıcı türüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Çeneli kırıcılar hakkında detaylı bilgi
Çeneli kırıcılar hakkında detaylı bilgi almak için alanında uzman ekibimizle iletişime geçmenizden büyük bir memnuniyet duyarız.
Çeneli kırıcılar, uygulama gereksinimine, uygulama yerine ve koşullarına göre iki farklı seçenek olarak üretilmektedir.
Sabit çeneli kırıcılar ve mobil çeneli kırıcılar; söz konusu çeneli kırıcı çeşitleridir. Her iki çeneli kırıcının da kendine özgü özellikleri ve avantajları bulunmaktadır.
Sabit çeneli kırıcı:
Sabit çeneli kırıcılar, proje alanına kurulan ve bu alana sabitlenen kırıcılardır. Sabit bir gövde üzerine inşa edilen bu çeneli kırıcı çeşidinin, nakliye edilmesi kolay bir işlem değildir.
Sabit çeneli kırıcılar yüksek bir üretim kapasitesine sahiptir. Satte 60 ile 600 ton malzeme kırma olanağı tanıması, sabit çeneli kırıcıların üretim kapasitesinin oldukça büyük olduğunu göstermektedir.
Sabit çeneli kırıcılar, aşınmaya dayanıklı özel dökümden üretilmiş plakalara sahip olmasından dolayı, uzun yılar kulanılabilme özelliğine sahipitir. Sağlam ve uzun ömürlü malzemeler kullanılaak üretilen sabit çeneli kırıcılar kullanımı da uzun yıllar olmaktadır.
Sabit çeneli kırıcılar, birçok işlemin otomatik olarak yapılmasını sağlayan gelişmiş bir otomasyon sistemini içinde barındırır. Bu özelliği ile sabit çeneli kırıcıların kullanıcı dostu makineler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Mobil çeneli kırıcı:
Mobil çeneli kırıcılar, tek şasi üzerine kurulan ve şasinin kendi tekerlek sistemine sahip olduğu kırıcılardır. Bu durum, mobil çeneli kırıcıların bir çekici ile kolaylıkla başka bir uygulama alanına harket ettirilmesini ve taşınmasını mümkün kılmaktadır.
Mobil çeneli kırıcıların taşınabilir gövdeye sahip olması, esnek çalışma kabiliyetini de beraberinde getirmektedir. Mobil çeneli kırıcıların nakliye masrafları, sabit çeneli kırıcılara göre daha uygun olmaktadır.
Mobil çeneli kırıcılar
Mobil çeneli kırıcılar, sahip olduğu otomasyon sistemi il tek bir operator tarafından kullanılabilen kırıcılardır.
Mobil çeneli kırıcılar, sahip olduğu geliştirilmiş motor yapısı ile daha az enerji tüketmekte, enerji tasarrufu yaratarak çevre dostu bir özellik göstermektedir.
Tıpkı sabit çeneli kırıcılar gibi mobil çeneli kırıcılar da uzun süre kullanım ömrüne sahiptir.
Üretimini gerçekleştirdiğimiz sabit çeneli kırıcılar ve mobil çeneli kırıcılar ile birlikte, en kalitei nihai ürünlerin elde edilmesini sağlayarak siz iş birlikçilerimizin taleplerine doğru yanıtlar vermekteyiz.
Çeneli kırıcılar hakkında detaylı bilgi için, alanında profesyonel ekibimizle iletişime geçmeniz yeterlidir.
Dynapac Shock Absorber konik 430 yedek parçaları
Main Shaft Nut konik 430 yedek parça
Top Shell Bottom Shell Screw 440 taş kırıcı yedek parça imalatı
No comment