DARBELİ KIRICI
Agrega ve madencilik endüstrisinin sıklıkla kullanımına başvurduğu kırma teknolojisi, beslenecek malzemenin boyutu ve kalitesi ile istenen nihai ürünün özellikleri doğrultusunda farklılık göstermektedir.
Bir başka deyişle, teknolojinin ilerlemesiyle maden ve agrega sektöründeki ekipmanlar; aynı zamanda işlenmesi talep edilen ürünün türüne, ağırlığına ve büyüklüğüne, bunların yanı sıra işlem sonucunda elde edilmesi istenen nihai ürünün türüne, ağırlığına ve büyüklüğüne bağlı olarak şekillenmektedir.

Bütün bu arz talep dengesi, kırma teknolojisinde farklı çalışma prensiplerine sahip kırma makinelerinin ortaya çıkması sonucunu doğurmaktadır. Bu doğrultuda kırıcılar; konik kırıcı, çeneli kırıcı ve darbeli kırıcı olmak üzere üç türde sınıflandırılmaktadır.
temel ayrımları
Bu temel ayrımların alt türlerine de rastlamak mümkündür. Yazının ilerleyen bölümlerinde darbeli kırıcı çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu sınıflandırmada sonuncu olarak yer alan darbeli kırıcı; 100 ile 5000 kg arasındaki ağırlığa sahip malzemeler için uygun olan, yüksek boyuttaki bu malzemelerin küçültülmesini sağlayan kırma makineleridir.

Firma olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz darbeli kırıcılar, iş makinalarının üretimi alanında uzun yıllardır kazanılan deneyimin ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle en kaliteli sonuçlar vermek üzere oluşturulmuştur.
Darbeli kırıcılarda besleme malzemesi
Darbeli kırıcılarda besleme malzemesi olarak kullanılan materyalin sertliğine bakıldığı zaman, darbeli kırıcıların yumuşak sertlikte, orta ertlikte ve yüksek sertlikte ürünleri işlemeye tabi tuttuğu görülmektedir. Çeneli kırıcılarda ve konik kırıcılardaa olduğu gibi tüm sertlik derecelerindeki malzemenin işlenmesine olanak tanıyan darbeli kırıcının bu yönü ile, diğer kırıcılarla benzer özellik gösterdiği görülmektedir.
Darbeli kırıcıların kullanım alanlarına değinmek gerekirse, karşımıza maden ocakları, taş ocakları, kum ve çakıl imalatı ile geri dönüşüm vb çıkmaktadır.
Darbeli kırıcılar, birincil kırıcı ve ikincil kırıcı olarak kullanılmaktadır. Nihai ürünün oldukça ince ve küçük malzeme olarak talep edilmesi durumlarında da kullanılan darbeli kırıcılar, aynı zamanda malzemeye kübiklik de sağlamaktadır. Bir başka deyişle darbeli kırıcılar, son ürünün kalitesi söz konusu olduğunda yüksek performans göstermekte; bu özelliği darbeli kırıcıyı yüksek oranda tercih edilebilir kılmaktadır.
Darbeli kırıcının çalışma prensibi
Darbeli kırıcının çalışma prensibi, konik kırıcı ve çeneli kırıcıda olduğu gibi basınçlı ufalama sistemiyle gerçekleşmemektedir. Bunun nedeni, kırma işleminin basınç kullanılarak yapılmasının, istebilen kubiklik oranını almak için yeterli olmamasıdır. Darbeli kırıcı nasıl çalışır sorusunun cevabı, darbeli ve dövmeli ufalama prensibine dayalı olarak darbeli kırıcının çalışması söz konusudur, şeklinde verilebilir.
İş makinelerinin dönen bölümlerinin tanımlanması, rotor kelimesi ile karşılanmaktadır.

İşte darbeli kırıcıda kırılacak malzemenin alınması, oldukça hızlı bir şekilde dönen rotor tarafından gerçekleştirilmektedir. Malzeme burada güçlü bir biçimde ivmelendirilmekte ve darbe plakalarına savrulmaktadır. Bu savruluş, malzemenin rotorun darbe çemberine geri düşmesi ile sonuçlanmaktadır.
Darbeli kırıcının çalışma şekli
Darbeli kırıcının çalışma şeklini özetlemek gerekirse, asıl kırma işlemi malzemelerin rotor çekici ve darbe plakalarıyla temas etmesiyle başlamaktadır. Kırılacak olan malzeme, rotor ile darbe plakaları arasında arasındaki boşluktan geçene kadar kırılmaya devam etmektedir.
Darbeli kırıcıların, kırma işlemi sırasında malzemeye uyguladığı kırma kuvveti büyük ölçüde malzemenin çevresine yönelik olup; darbeli kırıcının bu özelliği kırma işlemi anında kalite ayrışmasını mümkün kılmaktadır.
Orta ve ince büyüklükte malzemenin elde edilmesini mümkün kılan darbeli kırıcılar, aşınmanın minimum derecede olmasını sağladığı için çok az toz oranıyla malzemelerin kırılmasını sağlamaktadır.
Darbeli kırıcılar farklı özelliklere göre çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır. Mobil darbeli kırıcı, sabit darbeli kırıcı, primer darbeli kırıcı, sekonder darbeli kırıcı, dik millli darbeli kırıcı; darbeli kırıcının bazı çeşitleridir.
Mobil darbeli kırıcı
Mobil darbeli kırıcı; daha çok gezici proje sahalarında ve kısa dönemli projelerde kullanılan, işlenme ihtiyacı duyulan malzemenin bulunduğu yere konumlandırılan; kolay bir şekilde makinenin nakliyesini ve hareket halini mümkün kılan darbeli kırıcı çeşididir.
Sabit darbeli kırıcı; projenin olduğu yere kurulup ilgili yere sabitlenen bir gövde üzerine inşa edilen darbeli kırıcı çeşididir.
Primer darbeli kırıcı; genellikle birincil kırıcı olarak kullanılan, orta sertlikte ve az aşındırıcı olan malzemelerin kırılması işlemini gerçekleştiren kübiklik oranı oldukça yüksek olan darbeli kırıcı çeşididir.
Sekonder darbeli kırıcı; genellikle ikincil kırıcı olarak kullanılan, yüksek sertlikteki malzemelerin kırılması işlemini gerçekleştiren, iri malzeme beslenmesi ve yüksek küçültme oranı açısından daha çok tercih edilen darbeli kırıcı çeşididir.
Dik milli darbeli kırıcı; genellikle üçüncül kırıcı olarak kullanılan, 0-40mm arasındaki sert ve aşındırıcı malzemeleri kırmak, kübikleştirmek ve kum elde etmek amacıyla tercih edilen darbeli kırıcı çeşididir. Bir başka deyişle dik milli darbeli kırıcılar, yassı malzemeye şekil vermek ve öğütme işlemi için malzemeleri hazırlamak amacıyla kullanılan ve genellikle kırma işleminin son aşamasında kullanımına başvurulan darbeli kırıcı çeşididir.
Ürün ailemizde bulunan ve üretimini gerçekleştirdiğimiz darbeli kırıcılar ile endüstriyel makine alanındaki kırma teknolojisine dair tüm ihtiyaçları karşılamaktayız. Darbeli kırıcılar hakkında detaylı bilgi için alanında uzman ekibimizle iletişime geçmeniz yeterlidir.
Dynapac Shock Absorber konik 430 yedek parçaları
Main Shaft Nut konik 430 yedek parça
Top Shell Bottom Shell Screw 440 taş kırıcı yedek parça imalatı
No comment