en iyi kakao tozu markasi
latamarko
cargill

Kakao Tozu Nedir
Başta Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint Adaları olmak üzere ekvatoral alanlara özgü tropikal bir bitki türü olan, ortalama 4-8 metre yüksekliğine sahip kakao ağaçlarının evcilleştirilmesiyle kakao tozu elde edilmiştir.
Gıda endüstrisinin en önemli ve vazgeçilmez ürünlerinden biri olan kakao tozu, kakao bitkisinin çekirdeklerinin çeşitli işlemlerden geçmesinin neticesinde üretilir.
Kakao tozu, kakao çekirdeklerinin yağının alınmasının ardından geriye kalan kuru katıların öğütülmesiyle oluşan, gıda sektörünün en temel bileşenlerinden biridir.
Kakao Tozunun Üretimi
1850’li yıllarda, buharla çalıştırılan makineler yardımıyla kakao tozu üretilebilmiştir.
En çok kakao tozu üretimi yapan ülkeler arasında Fildişi Sahili, Gana, Endonezya, Nijerya, Kamerun, Brezilya gelmektedir.
Kakao tozunun üretimi birkaç işlemden oluşur.
Kakao tozunun toptan fiyatının belirlenmesinde, bu üretim süreçlerinin maliyetleri büyük rol oynamaktadır.

1) Fermantasyon
Kakao bitkisinde, sayıları yirmi ile kırk arasında değişen çekirdekler bulunur. Kakaoların ağaçlardan toplanıp çekirdeklerinin çıkarılması aşamasının ardından kakaonun fermantasyonu işlemi gelmektedir.
Yaklaşık bir hafta süren fermantasyon işlemi sırasında;
-kakaonun etinin ve çekirdeği saran humusun kakao çekirdeğinden ayrılması;
-embriyonun tahrip olması,
-çekirdeğin renk ve tadının değiştirilip kakao tozunun lezzet ve dokusunun geliştirilmesi sağlanır.
2) Kurutma
Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra, kakao taneleri nem oranı %60’tan %7 oranına düşecek şekilde kurutulur.

3) Temizleme
Kurutma aşamasının ardından, bütün fazlalıkların ayıklanması ve uzaklaştırılması ile tanelerin ortaya çıkarılması gerekmektedir.
Bu aşamada metal dedektör yardımıyla metal parçaların elimine edilmesi, taş ve diğer yabancı materyallerinin uzaklaştırılması sağlanır. Böylece bu maddelerin hem makinelere hem de son ürüne zarar vermesi engellenmiş olunur. Tanelerden elde edilen ürünlerin mikrobiyolojik anlamda güvenirlikleri bu aşamaya bağlıdır.
4) Kavurma
Kakao tozunun üretimindeki ilk aşama olan fermantasyon işlemiyle başlayan lezzet ve renk geliştirilme işlemi, kavurma aşamasında tamamlanır.
Kavurma yöntemleri, kakaonun çeşidine ve kakaonun kullanım alanına göre değişiklik göstermekle beraber; kavurma işlemi, kakao çekirdeğinin kabuğunun, çekirdeğin içindeki aromaların kaybolmamasını sağlama noktasında yardımcı olmaktadır.
5) Öğütme
Kavrulma aşamasının ardından daha gevşek bir forma sahip olan kabuklar, kakao tanelerinden kolayca ayrılabilir.
Çekirdeklerin kavrulmasının ardından, kakao çekirdekleri özel makinalar yardımıyla küçük parçalara ayrılarak öğütülür ve kabuklarından uzaklaştırılır.
Öğütme işleminin sonucunda elde edilen kum ısıtılır, özel değirmen taşlarından veya kurutuculardan geçirilir.
İşte bu aşamada, kakao yağının da kendisinden çıkarılacağı rendelenmiş kakao elde edilir.
Yağların çıkarılmasının ardından kakao keki de denilen sıkıştırılmış kakao keki meydana gelmektedir. Bu kek, kakao tozunun üretimi için kullanılan ham maddedir.
Kakao keki, parçaçık boyutu 16 nanometreye kadar çıkabilen çok ince olacak şekilde bir toz formunda öğütülür. Kakao tozunun bu boyutunun küçüklüğü, suda veya sütte iyi derecede çözünmesi ile doğru orantılıdır.
Tüm bu aşamaların ardından kakao tozu elde edilir ve toz haline getirilen kakao ambalajlanarak satışa hazır hale getirilir. Kakao tozunun toptan fiyatında, bu çok işlemli sürecin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Kakao Tozunun Özellikleri
Kakao tozu çiğdir, şeker ve süt ürünleri gibi başka katkı maddeleri içermez.
Kakao tozu, kakaodan daha az az acıdır.
Kakao tozu, kütlece en az % 20 oranında yağ içermektedir.
Kakao tozu, 5,3 ile 5,8 arasında pH seviyesine sahiptir. Bu nedenle asidiktir ve kakao tozunun bu özelliği, onun tadını ve diğer maddelerle etkileşim şekli ile çözünürlüğünü etkiler.
Kakao tozu, kakao çekirdeğinin orijinal besin değerinden daha fazlasına sahiptir.
İki yemek kaşığı kakao tozunun sahip olduğu besinlerin değerleri şu şekildedir:
Kalori: 130
Protein: 7 gram
Yağ: 6 gram
Karbonhidratlar: 13 gram
Lif: 8 gram
Şeker: 0 gram
Ayrıca iki yemek kaşığı kakao tozu, 50 mg kafein içermektedir. Bu miktar, ortalama bir fincan kahvedeki kafein miktarının yaklaşık yarısı kadardır. Bu nedenle kafeine duyarlı bir yapıya sahip bireylerin, kakao tozunun bu özelliğini aklında bulundurmalarında fayda vardır.

Kakao Tozunun Çeşitleri
TS 3076’ya göre; kakao tozları, içinde barındırdıkları yağın miktarına göre üç adettir:
– Az yağlı kakao tozları %8-18 oranında yağa sahiptir.
– Normal yağlı kakao tozları %18-22 oranında yağa sahiptir.
– Çok yağlı kakao tozları %22’den fazla yağa sahiptir.
Bunun haricinde; kakao tozu, doğal kakao tozu ve alkalize kakao tozu olmak üzere ikiye ayrılır. Şeker yapımı sırasında, her iki kakao tozu türü de birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Pişirme söz konusu olduğunda ise kakao tozunun türü önemlidir; çünkü kakao tozunun asitliği, tarifin gerektirdiği herhangi bir mayalanma maddesiyle etkileşime girebilir.
Doğal Kakao Tozu
Doğal kakao tozu, Broma işlemi ile üretilen bir kakao tozu çeşididir.
Broma işlemi, kavrulmuş kakao çekirdeklerinden kakao yağının çıkarılması yöntemidir. Bu işlem, kakao yağının erime seviyesinin üzerinde, çok sıcak bir odada kavrulmuş kakao çekirdeklerinden oluşan poşetlerin asılması ve kakao yağının çekirdeklerden damlamasına izin verilmesinden oluşur.
Doğal kakao tozu, broma işlemi sayesinde doğal pH seviyesini stabil tutmaktadır.
Doğal kakao tozu, alkalize kakao tozuna göre daha yoğun aromalı ve daha hafiftir; yaklaşık kırmızımsı ve kahverengi bir renktedir.
Alkalize Kakao Tozu
Kakao tozu üretiminde kimi zaman alkalileştirme işlemi uygulanmaktadır.
Alkalize kako tozuna Hollanda usulü işlenmiş kakao tozu ya da Dutching adı da verilmektedir.
Hollanda işlemi, Broma sürecine ekstra bir işlemin eklenmesiyle oluşur. Broma işlemindeki kakao yağının kakao çekirdeklerinden çekilmesinin ardından; ürünün potasyum, sodyum, magnezyum, amonyum karbonat ya da bikarbonat çözeltilerinden biri ile ıslatılarak asit içeriğinin nötralize edilmesini ve ekşi lezzetleri uzaklaştırmasını içerir.
Hollanda işlemi, ürünün pH’ını 5.5 – seviyelerinden 7.8 – 8.2 seviyelerine yükseltir. İşlem sonrasında kakao pigmentinin rengi değişir ve koyu maun-siyah kahverengi bir form alır; daha hafif bir tada sahiptir.
MTROYAL olarak ürettiğimiz;en kaliteli Afrika çiftliklerindeki kakao ağaçlarından elde edilen LATAMARKO alkalize kakao tozunun toptan fiyatlarını öğrenmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Kakao Tozunun Kullanım Alanları
Kakao tozu, ağırlıklı olarak gıda endüstrisinde yiyecek ve içeceklerin renk ve tatlarını değiştirmek için kullanılır.
En temel kakao tozu kullanımı, çikolata ve çikolatalı ürünlerde karşımıza çıkmaktadır. Kakao tozu, çikolata ve türevlerinin ana maddesidir.
Ayrıca kakao tozu, standart çikolataya ham bir alternatiftir. Tatlarını güçlendirmek amacıyla çeşitli ürünlere eklenebilir.
Lezzetli bir brownie, kek, kurabiye, büskivi; doyurucu bir smoothie, besleyici ve lezzetli süt gibi çok çeşitli kullanım alanı ve ürün etkileşimi mevcuttur.

Kakao Tozunun Faydaları
Kakao tozunun yararlı olması, besin maddeleri açısından zengin olmasından kaynaklanmaktadır. Kakao tozu, flavanoid, potasyum, magnezyum, demir, protein ve lif açısından besleyicidir.
Kakao tozunun içerdiği bitki bazlı antioksidanlar olan flavanoidler, kan basıncını düşürmeye, beyne ve kalbe giden kan akışını iyileştirmeye ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca günlük toksinlerin etkileriyle mücadele etmek için faydalı olan flavanoidler, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olarak diyabet riskini azaltır.
Kakao tozunun içeriğinde bulunan bileşenlerden biri de potasyumdur. Potasyum sayesinde vücut iltihabı ve hücreler üzerindeki stres azalarak kalp hastalığı riski düşer.
Kakao tozundaki lif, sindirim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur ve sindirim problemi risklerini azaltır.
Ayrıca kakao tozunda “Aşk kimyasalı” olarak da bilinen PEA bulunmaktadır. Bu kimyasalın, kakao tozunu tükettikten sonra yaşanılan ruh hali ve artan enerjide payının olduğu düşünülmektedir.

Kakao Tozunun Saklanması
Kakao tozu, lezzetini yitirmemesi adına, karanlık, kuvvetli kokulardan uzak, kuru, serin bir ortamda ve hava ve nem geçirmez ambalajlarda muhafaza edilmelidir. Kakao tozunun saklanması iki yıla kadar sürebilmektedir.
Kakao Tozunun Satışı ve Toptan Fiyatı
Her geçen gün kakao tozunun üretici ve satıcı firmalarının listeleri genişlemekte, firmalar artan kakao tozu taleplerini uygun kakao tozu toptan fiyatları vererek karşılamaya çalışmaktadır.
Kakao tozunun toptan fiyatları, kakaonun yetiştiği ülkeye, kakaonun kalitesine, üretim aşamalarının maliyetine, türüne, özelliklerine ve kullanım alanları ve faydaları göz önünde bulundurulduğunda, birçok faktöre bağlı bulunmaktadır.
MTROYAL Firması olarak Afrika’nın en kaliteli kakao ağaçlarından ürettiğimiz LATAMARKO kakao tozuyla tanışmak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçiniz. Yıllardan beri amacımızın en kaliteli kakao tozlarını sunmak olduğu gıda endüstrisi sektöründe, sizleri LATAMARKO kakao tozu ve kakao tozunun toptan fiyatları hakkında bilgilendirmek için sabırsızlanıyoruz.
Hangi Kakao Tozunu Satın Almalısınız?
No comment