Gliserin Nedir?
Kimyasal Formülü: C3H8O3
Molekül Ağırlığı: 92.094 g/mol
CAS Numarası: 56-81-5
E-Kodu: E422
Gliserin; oksijen karbon ve hidrojenin birleşmesi ile açığa çıkar. Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürünün içeriğinde yer verilen bu faydalı birleşim, çözücü, yumuşatıcı ve tatlandırıcı bir etkiye sahiptir.
Gliserin, yağlı maddelerden elde edilen ve gliserol olarak da bilinen organik bir bileşiktir. Bir başka deyişle, gliserinin kaynağı bitkisel ve hayvansal yağlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gliserinin bulunması veya kullanılması çok eski tarihlere dayanmaktadır. M.Ö 3000 yılına ait Sümer kil tabletlerindeki açıklamaya göre, o zamanlar hayvansal yağlar kullanılarak sabun yapımı gerçekleşmiş; bu da o yıllarda gliserinin kullanımını göstermiştir.
Gliserinin ilk keşfi ise, 1778 yılı olarak kabul görmektedir. Gliserin, 1778’de İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele tarafından zeytinyağı karışımının ısıtılması sırasında tesadüfi olarak keşfedilmiştir. Scheele, ısıtma işleminin ardından elde edilen yağı önce alkol olarak duyurmuş, ardından bu maddeyi gliserin olarak adlandırmıştır.

Gliserinin pek çok ismi buunmaktadır. Diğer gliserin isimleri şu şekildedir:
1,2,3-propantriol
56-81-5
Propan-1,2,3-triol
Glisil Alkol
Sentetik Gliserol
Bitkisel Gliserol
Gliserol
1,2,3-trihidroksipropan
Propanetriol
Poligliserol
Gliserol Polimer
Rafine Gliserin
1,2,3-trihydroxypropanol
L-gliserol
Gliserin Usp
D-gliserol
Susuz Form
Farma Form
Ham Gliserin

Gliserinin Özellikleri
Gliserin, oda sıcaklığı şartlarında sıvı bir forma sahiptir.
Gliserinin 20 °C sıcaklıktaki yoğunluğu 1.26 gr/cm³’tür.
Yapısında üç hidroksil grubunun varlığını barındırması özelliği, glisirini su ile karıştırılabilir, suda çözünebilir ve nem çekebilir özellikte kılmıştır.
Suda ve etanolde çözünmesine karşın, gliserinin etil eterde az miktarda çözündüğünü; benzen, katbon tetra klorür, kloroform, karbon disülfür ve petrol eteri içinde ise çözünme göstermediğini söylemek mümkündür.
Gliserinin kaynama noktası 290 °C; erime noktası 18 °C’nin üzerindedir. Erime noktasının altında katı ve rombik kristaller oluşturmakta ve koyulaşarak kıvam almaktadır.
Gliserinin rafine edilmemiş şekli kahverengi bir rengi andırıyor olsa da, renksiz ve berrak bir yapıya sahip, kokusuz ve şurupsu bir sıvıdır.

Gliserinin hafif tatlı bir tada sahip olduğu söylenebilir. Gliserinin şeker tadı, şeker kamışında bulunan tadın %60’ı oranındadır.
Gliserinin zehirleyici ve alerjen etkilere sahip özelliği bulunmamaktadır.
Gliserinin bileşenler arasında %35 gliserin, %20 metanol, %30 yağ, %10 su, %5 sodyum bulunmaktadır.
Gliserinin doğal ve sentetik olmak üzere 2 çeşidi mevcuttur.
Doğal gliserinler, bitkisel gliserin ve hayvansal gliserindir.
Bitkisel gliserin, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, palm yağı, soya yağı gibi sebze yağlarından elde edilen gliserin çeşididir.
Hayvansal gliserin, hayvansal yağların hidrolizi ile elde edilen gliserin çeşididir.
Sentetik gliserin propilen, petrol ve klor içeren kimyasallar ile elde edilir; kamış veya mısır şurubu şekerinden üretilir.

Gliserinin Üretimi
Gliserin, katı ve sıvı formdaki, büyük moleküllü bileşikler şeklinde olan yağların, su kullanılarak daha küçük yapılı moleküllere parçalandığı kimyasal tepkimeler sonucu üretilmektedir.
Gliserinin üretimi organik ve organik olmayan şeklinde; bir başka deyişle doğal ve sentetik olmak üzere iki türe ayrılmıştır.
Gliserinin organik üretimi de, hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki grupta sınıflandırılmıştır.
Organik gliserin üretimi fermantasyon ile gerçekleşmektedir. Üretilen bitkisel gliserin, gerçekleştirilen fermentasyon işleminden dolayı tarımsal bir ürün olarak kabul edilmektedir. Organik gliserin üretiminde en çok kullanılan bitki, mısır nişastası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Organik olmayan gliserin üretim sürecinde, trigliseritlerden elde edilen yağ asitleri, su kullanılarak daha küçük yapılı moleküllere parçalanır ve gliserin elde edilir.
Söz konusu sentetik üretim sürecinde en önemli yöntemler, Lemmens ve Fryer süreci, budde ve Robertson sürecidir.
Sentetik üretim sürecinde ayrıca sürekli olarak yüksek basınçla hidroliz işleminin uygulandığı ve katalizöre ihtiyaç duyulmadığı bir üretim yöntemi daha bulunmaktadır. 1930 yılından bu yana, bahsi geçen bu üretim yöntemi kullanılmaktadır.
Dünya genelinde artan gliserin ihtiyacı, organik olmayan gliserin üretim biçimini artırmıştır.

Gliserinin Kullanım Alanı
Gliserinin insan ve hayvan sağlığı açısından herhangi bir zararının bulunmaması, gönül rahatlığı ile tüketimini mümkün kılmış ve çok çeşitli alanlarda kullanımını sağlamıştır.
Gıda
Gıda alanında kullanılan gliserinin %100 doğal bir ürün olduğu söylenebilir. Yağ asitlerinin endüstriyel işlemlerle ayrıştırıldığı kolza tohumu, hurma, mısır, soya vb. yağlardan üretilir.
Satın alınan gıda ürünlerinin çoğunda gliserin bulunmaktadır.
Gıda endüstrisinde gliserinin kullanımına nemlendirici, çözücü, tatlandırıcı ve koruyucu amaçlarla başvurulmaktadır.
Şekerlerde ve keklerde nemlendirici madde olarak; et ve peynirlerde yumuşatıcı madde olarak; çerez gibi az yağlı maddelerin üretiminde dolgu maddesi olarak; likör gibi alkollü maddelerin üretiminde kalınlaştırıcı olarak, şekerden daha sağlıklı bir alternatif olduğu için çoğu üründe tatlandırıcı madde olarak ve çikolata veya şeker hamurunun modellemesinde gliserin kullanılmaktadır.

Tıp
Gliserinin tıp alanındaki kullanımı çözücü, yumuşatıcı, tatlandırıcı etkisi ile sağlanmaktadır.
Gliserin; idrar söktürücü, müshil, dışkı yumuşatıcı, suyun difüzyonunu sağlayıcı, ozmosu hızlandırıcı olarak kullanılmakta, fitiller ve öksürük şuruplarında, carbomer ile bir araya getirilerek ultrason jeli imalatında kullanılmaktadır.
Kozmetik ve Kişisel Bakım
Gliserinin kozmetik ve kişisel bakım alanındaki en yaygın kullanımı sabun yapımıdır.
Bunun yanında gliserinin kullanımına; selülit önleyici kremlerde, şeker hastaları için yapılan merhemlerde, diş macunu ve gargara ürünlerinde, ıslak mendillerde, sivrisinek koruyucu spreylerde rastlanmakta; söz konusu ürünlerin imalatında gliserinin pürüzsüzlüğü artırıcı, yağlama sağlayıcı, kayganlaştırıcı, nemlendirici, çözücü özelliklerinden faydalanılmaktadır.
Diğer
Gıda, tıp, kişisel bakım ve kozmetik sektörlerinin haricinde de gliserinin kullanımıyla sıklıkla karşılaşmaktayız.
Yüzey kaplamada, boyaların imalatında, tütün, kağıt hamuru, deri ve tekstil endüstrilerinde de gliserinin kullanımına yer verilmektedir.
Gliserinin Faydaları
Gliserin, vücuttaki su emilimini önleyerek; su ve sodyum atılımında bir artışa ve kan hacminde bir azalmaya sebebiyet veren kimyasal özelliğe sahip bir bileşendir.
Gliserin, antibaktariyel ve antiviral özellikleri barındırmakta; mantar oluşumunu engellemektedir.
Cilt sağlığı için oldukça faydalı olan gliserin, çatlakları önleyici, saçları nemlendirici, cilt rengi açıcı, cilt kırışıklıklarını giderici, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu, cildi doğal görünümüne kavuşturucu etkilere sahiptir.

Gliserinin Depolanması
Gliserin tarzı bileşimlerin doğru şekilde kullanımının yanı sıra doğru koşullarda saklanması ve depolanması da özen gösterilmesi gereken bir diğer konudur.
Yüksek sıcaklık ve çok düşük derecelerde bulundurulmaması gereken gliserin, nemli alanlarda muhafaza edilmemeli ve herhangi bir bozulmayı önlemek için bulunduğu kabın kapağı sıkıca kapatılmalıdır.
Gliserin ayrıca farklı kimyasal maddeler ile bilinçsiz bir şekilde bir araya getirilmemeli, böylece tehlikeli hale dönüşmesi önlenmelidir.
Gliserinin Satışı ve Fiyatı
Doğal yöntemlerle üretilen gliserinlerin artan talebi karşılayamaması ve gliserinin kullanım alanlarının ve kullanım şekillerinin artması, ayrıca ekonominin iyileştirilmesi ihtiyacı, sentetik yöntemle üretilen gliserinlerin satışındaki artışı da beraberinde getirmiştir. Tüm bu unsurlar gliserinin satış fiyatını da doğrudan etkilemektedir.
MT ROYAL FIRMASI
Uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenmesi yapılan gliserin hakkında detaylı bilgi edinmek için, kaliteyi sunmak misyonu ile yola çıkan ve uzun yıllardır gıda endüstrisinde başarılı adımlarla bu misyonunu her geçen gün daha ileriye taşıyan MTROYAL Ailesi olarak bize ulaşmanızdan memnuniyet duyarız.
LAKTOZ Toplu Satış Çeşitleri PASTİNO
No comment