Kakao Tozunun Sağlık ve Beslenme Faydaları

Eğer kakaonun tarihine bakacak olursak , Kakaonun ilk önce Orta Amerika’nın Maya uygarlığı tarafından kullanıldığı düşünülmektedir ve 16. yüzyılda İspanyanın fatihleri tarafından Avrupa’ya tanıtıldı ve hızla sağlığı geliştiren bir ilaç olarak popüler oldu.Kakao tozu, kakao çekirdeklerinin ezilmesi ve yağ veya kakao yağının çıkarılmasıyla yapılır.
Bugün, kakao çikolata üretiminde rolü ile ünlüdür.Bununla birlikte, modern araştırmalar gerçekten sağlığınıza fayda sağlayabilecek önemli bileşikler içerdiğini ortaya koydu.
İşte kakao tozunun 11 Sağlık ve Beslenme için Faydası

1. Polifenoller açısından çok zengin olan Kakao tozu, çeşitli sağlık faydaları sağlar
Polifenoller, Antioksidanlar olarak bilinen ve meyve, sebze, çay, çikolata ve şarap gibi gıdalarda bulunmaktalar.
Güvenli kaynaklara dayanarak İnflamasyon, daha iyi kan akışı, daha düşük kan basıncı ve gelişmiş kolesterol ve kan şekeri seviyeleri de dahil olmak üzere birçok sağlık yararına bağlanmıştır. Polifenollerin en zengin kaynaklarından biri kakao ve kakaokaynaklarıdır.
Özellikle kakao da güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan flavanollerde bol miktarda bulunur. kakao nun acılığı azaltmak için genellikle alkalin ile işlenir.

2. Nitrik Oksit Seviyelerini Geliştirerek Yüksek Tansiyonu Azaltabilir
Hem toz halinde hem de koyu çikolata şeklinde kakao, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.Bu etki ilk olarak, kakao içmeyen Amerikalıların çok daha düşük kan basıncına sahip Orta Amerika’nın kakao içen insanlarında belirtilmiştir.Kakaodaki flavanollerin kandaki nitrik oksit seviyelerini iyileştirdiği, kan damarlarınızın işlevini artırabileceği ve kan basıncını düşürebileceği düşünülmektedir
.Bir derleme, hastalara 0.05–3.7 ons (1.4-105 gram) kakao ürünleri veya kabaca 30-1.218 mg flavanol sağlayan 35 deney analiz etti. Kakaonun kan basıncında 2 mmHg’lik küçük fakat önemli bir azalma ürettiği bulundu.Buna ek olarak, etkisi zaten yüksek tansiyonu olan kişilerde onsuz olanlardan ve yaşlılarda gençlere göre daha fazladır.
3. Kalp krizi ve felç riskinizi azaltabilir
Çok kaynaklarda yazıldığına göre Kan basıncını düşürmenin yanı sıra, kakaonun kalp krizi ve inme riskinizi azaltabilecek başka özelliklere sahip olduğu görülmektedir.
Flavanol zengini kakao, kanınızdaki nitrik oksit seviyesini geliştirir, bu da arterlerinizi ve kan damarlarınızı gevşetir ve genişletir ve kan akışını iyileştirir.Dahası, kakaonun “kötü” LDL kolesterolü düşürdüğü, aspirine benzer bir kan inceltici etkiye sahip olduğu, kan şekerini iyileştirdiği ve iltihabı azalttığı bulunmuştur.Bu özellikler daha düşük kalp krizi, kalp yetmezliği ve inme riskiyle bağlantılıdır.157.809 kişide yapılan dokuz çalışmanın gözden geçirilmesi, daha yüksek çikolata tüketiminin, kalp hastalığı, felç ve ölüm riskinde önemli ölçüde düşük bir ilişki ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
İki İsveç bilimsel makaleyi incelediğimizde, çikolata alımının günde bir porsiyon 0.7–1.1 ons (19-30 gram) çikolataya kadar olan dozlarda daha düşük kalp yetmezliği oranına bağlı olduğunu kanıtlamıştır.
Bu sonuçlar, az miktarda kakao açısından zengin çikolata tüketiminin kalbiniz için koruyucu faydaları olabileceğini düşündürmektedir.
Bunun için kakao tozunun kaliteli çekirdeklerden üretilmesi önemli bir konudur. LATAMARKOkakao tozu en kaliteli Afrikanın kakao çekirdeklerden son teknoloji ile üretilmiş ve hiç bit katkısı olmayan tamamen doğal kakao tozudur.

4. Polifenoller Beyin ve Beyin Fonksiyonuna Kan Akışını Artırmak
Birkaç çalışmada, kakao gibi polifenollerin beyin fonksiyonlarını ve kan akışını iyileştirerek nörodejeneratif hastalık riskinizi azaltabileceğini bulmuştur.
Flavanoller kan-beyin bariyerini geçebilir ve beyninizin işlevi için nöronlar ve önemli moleküller üreten biyokimyasal yollarda yer alır.Ek olarak, flavanoller kan damarlarınızın kaslarını gevşeten, beyninize kan akışını ve kan akışını iyileştiren nitrik oksit üretimini etkiler.Yüksek flavanol kakao verilen 34 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan iki haftalık bir çalışma, beyne kan akışının bir hafta sonra %8 ve iki hafta sonra %10 arttığını buldu.Daha ileri bilimsel çalışmalara baktığımızda, kakao flavanollerinin günlük alımının, zihinsel bozukluğu olan ve olmayan kişilerde zihinsel performansı artırabileceğini düşündürmektedir.
Bu çalışmalar, kakaonun beyin sağlığı üzerinde olumlu bir rol oynadığını ve Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar üzerindeki olası olumlu etkileri göstermektedir. Ancak, her zaman olduğu gibi bu konuda hala uzmalar araştırmaya devam ediyorlar.

5. Çeşitli Yöntemlerle Ruh Halini ve Depresyon Belirtilerini İyileştirebilir
Kakaonun yaşa bağlı zihinsel dejenerasyon üzerindeki olumlu etkisine ek olarak, beyindeki etkisi de ruh halini ve depresyon semptomlarını iyileştirebilir.Ruh hali üzerindeki olumlu etkiler kakao flavanolleri, triptofanın doğal ruh hali dengeleyici serotonine dönüştürülmesi, kafein içeriği veya sadece çikolata yemenin duyusal zevkinden kaynaklanabilir.Gebe kadınlarda çikolata tüketimi ve stres seviyeleri üzerine yapılan bir çalışma, daha sık çikolata alımının bebeklerde azalmış stres ve iyileşmiş ruh hali ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
Ayrıca başka bir çalışmada, yüksek polifenol kakao içmenin sakinliği ve memnuniyeti artırdığı keşfedildi.Ek olarak, yaşlı erkeklerde yapılan bir araştırma, çikolata yemenin genel sağlığın iyileştirilmesi ve daha iyi psikolojik ve iyi olma ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.

6. Flavanoller Tip 2 Diyabet Belirtilerini İyileştirebilir
Çikolatanın aşırı tüketimi kesinlikle kan şekeri kontrolü için iyi olmasa da, aslında kakaonun bazı anti-diyabetik etkileri vardır.Test tüpü çalışmaları, kakao flavanollerinin bağırsaktaki karbonhidrat sindirimini ve emilimini yavaşlatabileceğini, insülin sekresyonunu iyileştirebileceğini, iltihabı azaltabildiğini ve şekerin kandan kas içine alınmasını uyarabildiğini göstermektedir.
İnsan çalışmalarının bir incelemesi, flavanol bakımından zengin bitter çikolata veya kakao yemenin, diyabetik ve diyabetik olmayan kişilerde insülin duyarlılığını azaltabildiğini, kan şekeri kontrolünü geliştirebildiğini ve iltihabı azaltabildiğini göstermiştir.
Bununla birlikte, bu sonuçlar kalp sağlığı üzerinde daha somut olumlu etkilerle bir araya geldiğinde, kakao polifenollerinin diyabetin önlenmesi ve kontrolü üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini, ancak daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu göstermektedir.

7. Birçok Şaşırtıcı Şekilde Kilo Kontrolüne Yardımcı Olabilir
Biraz paradoksal olarak, çikolata şeklinde bile kakao alımı kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olabilir.Kakaonun enerji kullanımını düzenleyerek, iştahı ve iltihabı azaltarak ve yağ oksidasyonunu ve dolgunluk hislerini artırarak yardımcı olabileceği düşünülmektedir.Bir popülasyon çalışması, önceki gruba daha fazla kalori ve yağ tüketmesine rağmen, çikolata tüketen kişilerin daha az BMI’den daha düşük BMI’ye sahip olduğunu bulmuştur.Ek olarak, düşük karbonhidratlı diyetler kullanan bir kilo kaybı çalışması, günde 42 gram veya yaklaşık 1.5 ons% 81 kakao çikolatası verilen bir grubun normal diyet grubundan daha hızlı kilo verdiğini bulmuştur.Genel olarak, kakao ve kakao açısından zengin ürünlerin kilo kaybına veya kilo vermeye yardımcı olabileceği görülüyor, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
8. Kanser Koruyucu Özelliklere Sahip Olabilir
Meyve, sebze ve diğer gıdalardaki flavanoller, kanser koruyucu özellikleri, düşük toksisitesi ve az sayıda olumsuz yan etkisi nedeniyle her zaman uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.Kakao, ağırlık başına tüm gıdalardan en yüksek flavanol konsantrasyonuna sahiptir ve diyetinizdeki miktarlarına önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
Kakao bileşenleri üzerinde yapılan test tüpü çalışmaları, antioksidan etkilere sahip olduklarını, hücreleri reaktif moleküllerden gelen hasara karşı koruduğunu, iltihapla savaştığını, hücre büyümesini engellediğini, kanser hücresi ölümünü indüklediğini ve kanser hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olduğu bulunmuştur.Kakao bakımından zengin bir diyet veya kakao özleri kullanan hayvan çalışmaları, meme, pankreas, prostat, karaciğer ve kolon kanserinin yanı sıra lösemiyi azaltmada olumlu sonuçlar göstermiştir.İnsanlarda yapılan çalışmalar, flavanol bakımından zengin diyetlerin kanser riskinde bir azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir
. Bununla birlikte, kakao için kanıtlar çelişkilidir, çünkü bazı denemeler fayda bulmamıştır ve hatta bazıları artmış bir risk fark etmiştir.Kakao ve kanser üzerine yapılan küçük insan çalışmaları, bunun güçlü bir antioksidan olabileceğini ve kanserin önlenmesinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Ancak, çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

9. Teobromin ve Teofilin İçeriği Astımlı İnsanlara Yardımcı Olabilir
Astım, solunum yollarının tıkanmasına ve iltihaplanmasına neden olan ve yaşamı tehdit edici olabilen kronik bir enflamatuar hastalıktır .Kakaonun, teobromin ve teofilin gibi anti-astım bileşikleri içerdiği için astımı olan insanlar için yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Theobromine kafeine benzer ve sürekli öksürüğe yardımcı olabilir. Kakao tozu, 100 gram veya 3,75 ons başına yaklaşık 1,9 gram bu bileşik içerir. Teofilin, akciğerlerinizin genişlemesine, hava yollarınızın gevşemesine ve iltihabı azaltmasına yardımcı olur.Hayvan çalışmaları, kakao ekstraktının hem hava yollarının daralmasını hem de doku kalınlığını azaltabildiğini göstermiştir.
10. Antibakteriyel ve Bağışıklık Uyarıcı Özellikler Dişlerinize ve Cildinize Fayda Sağlayabilir
Çeşitli bilimsel çalışmalarda, kakaonun diş boşluklarına ve diş eti hastalıklarına karşı koruyucu etkilerini araştırmıştır. Kakao, ağız sağlığı etkilerine katkıda bulunabilecek antibakteriyel, anti-enzimatik ve bağışıklık uyarıcı özelliklere sahip birçok bileşik içerir.
Bir çalışmada, kakao ekstraktı verilen oral bakterilerle enfekte olmuş sıçanların diş boşluklarında sadece su verilenlere kıyasla önemli bir azalması vardır.Bununla birlikte, önemli bir insan çalışması yoktur ve insanlar tarafından tüketilen kakao ürünlerinin çoğu şeker içerir. Sonuç olarak, kakaonun ağız sağlığı yararlarını deneyimlemek için yeni ürünlerin geliştirilmesi gerekecektir.
Bir çalışmada, kakao ekstraktı verilen oral bakterilerle enfekte olmuş sıçanların diş boşluklarında sadece su verilenlere kıyasla önemli bir azalması vardır.Bununla birlikte, önemli bir insan çalışması yoktur ve insanlar tarafından tüketilen kakao ürünlerinin çoğu şeker içerir. Sonuç olarak, kakaonun ağız sağlığı yararlarını deneyimlemek için yeni ürünlerin geliştirilmesi gerekecektir.
Popüler düşünceye rağmen, çikolatadaki kakao akne nedeni değildir. Aslında, kakao polifenollerinin cildinize önemli faydalar sağladığı bulunmuştur.Uzun süreli kakao alımının güneşten korunmaya, cilt kan dolaşımına katkıda bulunduğu ve cildinizin yüzey dokusunu ve hidrasyonunu iyileştirdiği gösterilmiştir. Tabiki önemli faktör doğal üretilmiş kakao tozudur. Gerçek çikolata gerçek ve doğal kakao tozundan elde edilir. LATAMARKO ürünleri her zaman olduğu gibi en tze kakao çekirdeklerinden üretilmiş olduğuna göre tüm standartlara sahiptir ve bu nedenle en faydalı tercihtir.

11.Diyete Dahil Etmek Çok Kolaydır
Sağlık yararları elde etmek için diyetinize eklemeniz gereken tam kakao miktarı net değildir.Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, kalp sağlığı yararları elde etmek için günde en az 200 mg flavanol içeren 0,1 ons (2,5 gram) yüksek flavanol kakao tozu veya 0,4 ons (10 gram) yüksek flavanol bitter çikolata önerir.Bununla birlikte, bu sayı, faydaları görmek için daha fazla miktarda flavanol gerektiğini iddia eden diğer araştırmacılar tarafından çok düşük olarak kabul edilmiştir .Genel olarak, yüksek flavanol içeriğine sahip kakao kaynaklarını seçmek önemlidir – daha az işlenir, daha iyi souç almanıza neden olur.
Diyetinize Kakao Eklemenin Eğlenceli Yolları Şunlardır:
1.Bitter çikolata yiyin: Kaliteli olduğundan ve en az% 70 kakao içerdiğinden emin olun.
2.Sıcak / soğuk kakao: Çikolatalı bir milkshake için kakaoyu en sevdiğiniz süt veya süt olmayan sütle karıştırın.
3.Smooti: Kakao, daha zengin ve çikolatalı bir tat vermek için en sevdiğiniz sağlıklı smooti tarifine eklenebilir.
4.Pudingler: Chia kahvaltı pudingleri veya sütlaç gibi ev yapımı pudinglere çiğ kakao tozu ekleyebilirsiniz.
5.Vegan çikolatalı mus: Avokado, kakao, badem sütü ve kalın bir vegan çikolatalı mus için hurma gibi bir tatlandırıcı işleyin.
6.Meyvelere serpin: Kakao özellikle muz veya çilek gibi meyvelere serpilir.
7.Granola barları: Sağlık yararlarını artırmak ve lezzeti zenginleştirmek için en sevdiğiniz granola bar karışımına kakao ekleyin.
Bu gönderiyi oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
No comment