Kakao Yağı

kakao yağı kakao çekirdeğinden üretilmiş olup ve çikolata yapımında çok buyuk bir rol oynamaktadır.  her çikolata yapımında kakao liquor , kakao yağı ile karıştırılıp işlem görmektedir. Kakao mahsulünün verimini artırmak için çalışmalar devam etmektedir.Bununla birlikte, kakao yağı alternatifleri uzun vadeli, karlı çikolata üretimi için başka bir önemli çözüm olmaya devam edebilir

Peki Kakao yağı nedir

Kakao yağı (Cocoa Butter) doğal olarak kakao çekirdeğinde kakao ucunun yaklaşık% 50’sinde meydana gelir. Kakao yağı, yüksek seviyelerde doğal tokoferoller ve yağ asidi bileşimi nedeniyle oksidasyona dayanıklıdır.
Tipik Yağ Asidi bileşimi (%)
Stearic (C18:0) 34.5%
Oleic (C18:1) 34.5%
Palmitic (C16:0) 26.0%
Linoleic (C18:2) 3.2%
Arachidic (C20:0) 1.0%
Palmitoleic (C16:1) 0.3%
Diğer Yağ Asitleri 0.5%
Doğru kristal formülasyonu elde etmek için uygun şekilde temperlendiğinde, kakao yağı yüksek parlaklıkta ve dokulu bir çırpıda tamamlanmış bir çikolata oluşturur.Ek olarak, kakao yağı katılaşınca büzülür ve bu da verimli kalıp üretimi sağlar.

Kakao Yağı Alternatifleri

Çoğu zaman kakao yağının değiştirilmesi ve ya başka bir alternatif kullanılması için kullanılan malzemeler dikkate alınır.Ancak kakao yağı talebinin artması ve yüksek mahsul verimi elde etmekte zorlanmasıyla birlikte, bu alternatiflerin fiyatı verimlilikle daha uyumlu olacaktır.

 Cocoa Butter Substitute (CBS)

-Palm yağı veya hindistancevizi yağı bazlı ve normalde lorik yağ asitleri içerir.
-Temperlemeye gerek yoktur.
-Doğru şartlar altında (nem, sıcaklık) lipaz (kakao çekirdeğinde bulunur) gibi enzimlerin varlığında Laurik yağ sabunlu bir not bırakabilir.
-Kakao yağıyla düşük oranda karıştırılabilir.

Cocoa butter Replacer  (CBR)

-Palm yağı, soya yağı, kolza yağı ve pamuk tohumu yağı gibi lorik olmayan yağlar.
– Temperlemeye gerek yoktur.
-Kakao yağı ile kısmen uyumludur.

Cocoa Butter Equivalent (CBE) 

-palm, mango çekirdeği yağı içerebilir.
-Fiziksel özelliklere ve kakao yağına benzer bir yağ asidi profiline sahiptir.
-Temperlemeye ihtiyaç vardır.
-Kakao yağı ile uyumludur.

Kullanılabilirliğinin ve potansiyel maliyet azaltmanın ötesinde, kakao yağı alternatiflerinin imalatta kullanıldığında bazı avantajları vardır.
İlk olarak, kakao yağı alternatifleri, bitmiş ürünün yağ bileşimi profilini ve yağ stabilitesini iyileştirir. Bu, tutarlı ürünleri mümkün kılar, çok katmanlı ürünlerdeki yağ göçünü azaltır ve fındık veya süt içeriklerinden kaynaklanan yumuşaklığı giderir.
İkincisi, birçok kakao yağı alternatifi temperleme gerektirmediğinden, parlaklık ve çıtçıt gibi temel doku özelliklerini elde etmek çok daha kolaydır. Raf ömrü boyunca yağlanma ihtimali de azalır.
MTROYAL şirketi olarak en kaliteli Yağları değerli müşterilerimize dünyanın en büyük firmalarından temin etmekteyiz ayrıca kendi markamız olan LATAMARKO adında CBS ürünümüzü bir çok ülkeye ihracatını yapmaktayız.