Hayatın büyük ve önemli bir kısmını kuşatmış durumda olan teknoloji, gerek gündelik gerekse endüstriyel yaşamın her alanına kanalize olmuş durumdadır.
Özellikle endüstriyel yaşam, teknolojinin getirdiği gelişmelerle birlikte, farklı alanlarda yenilenme gerekliliğine sahiptir.
Çünkü teknolojinin büyük oranda sağladığı kolaylık, paralel olarak endüstriyel alanda ihtiyaç değişimine cevap verilmesini mümkün kılmakta; bu ihtiyaç değişimi de teknolojik ilerlemenin etkisiyle birlikte yeni ürün ve hizmetler olarak kendini göstermektedir.
İşte buradan hareketle, madencilik endüstrisindeki farklılaşan ihtiyaçların ve teknolojik gelişmelerin yeni makinelerin ortaya çıkması olarak kendini gösterdiği söylenebilir. Bu noktada maden işletmeciliğinde en çok kullanılan teknoloji olarak kırıcılardan söz etmek mümkündür.
Kırıcılar; konik kırıcı, çeneli kırıcı ve darbeli kırıcı olmak üzere üç temel sınıflandırmayla ayrılabilmektedir.
Bu sınıflandırmadan ilki olan konik kırıcı; agrega ve maden sektörü başta olmak üzere, çeşitli büyüklükteki malzemelerin ihtiyaç duyulan boyutta küçültülmesi amacıyla, primer-sekonder-tersiyer kırıcı olarak kullanılan kırıcı çeşididir.
Konik kırıcının kalitesi
Konik kırıcının kalitesi, nihai ürün kalitesi açısından oldukça önemlidir. Son ürünün kalitesini doğrudan etkileyen konik kırıcı kalitesini belirleyen en önemli unsur ise, konik kırıcı parçalarıdır.
Konik kırıcı parçalarının bu kadar büyük önem taşımasının altında yatan neden ise; konik kırıcı parçalarının konik kırıcının verimli bir bütünlük içinde çalışmasını sağlamasıdır.
Konik kırıcı parçalarının düşük kalitede olması, makinede aşınma veya bozulma gibi sonuçlar doğurmakta, bu da makinenin uzun süreli kullanımının önünde bir engel olmaktadır. Oysa ki yüksek kalitedeki konik kırıcı parçaları, makinenin çalışma performansını arttırma yönünde olumlu bir etki göstermektedir. İşte bu nedenle projeye en uygun olacak konik kırıcıya karar verme aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, konik kırıcı parçalarıdır.
Kullanılan konik kırıcıda meydana gelen herhangi bir arıza, ilk etapta kullanıcıyı konik kırıcı parçalarının kontrolüne yönlendirmektedir.
Konik kırıcı parçaları, söz konusu arıza durumlarında arızanın giderilmesi amacıyla, sorun yaratan parçanın yerine kullanılması gereken parçalardır.
Firmamız, KMH Konik Kırıcıları ile en kaliteli ürün ve en adil fiyatlandırma garantisi vermekle kalmamakta; aynı zamanda tedariğini gerçekleştirdiği konik kırıcı parçaları sayesinde, makinenin kullanım süresini uzatarak verimine katkıda bulunmaktadır.
Konik kırıcıların gerek görülen durumlarda kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan konik kırıcı yedek parçalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Alt kabuk seti:
Bu set şunlardan oluşur:
1. Örümcek başlığı
2. Örümcek burç cıvatası
3. Örümcek burcu
4. Örümcek sızdırmazlığı
5. Üst kabuk kol kapağı
6. Dolgu halkası
7. Dolgu halkası desteği
8. Destek halkası cıvatası
9. İçbükey
10. İçbükey cıvata
11. Üst kabuk
Alt kabuk seti:
Bu set şunlardan oluşur:
1. Alt kabuk burç
2. Aşınma plakası
3. Eksantrik burç (Çelik)
4. Eksantrik burç
5. Ayna dişlisi
6. Dişli taşıyıcı ve sayaç
7. Toz tasması
8. İç toz tasması sızdırmazlık halkası
9. Muayene valfi
10. Alt raf
Gövde seti:
Bu set şunlardan oluşur:
1.Pinyon dişlisi
2. Yatak Kapağı
3. Ara parka
4.Yatak
5. Pinyon mili
6. Pinyon mili muhafazası
7.Yatak
8. Yatak kapağı
9. Konik kasnak burcu
10. Kırıcı makara
Ana mil seti:
Bu set şunlardan oluşur:
1. Ana mil kovanı
2. Ana mil somunu
3. Manto
4. Baş merkezi
5. Ana mil
6. Toz conta halkası
7. Tutma halkası
8. Tespit halkası cıvatası
9. Ana şaft adımı
Hidroset:
Bu set şunlardan oluşur:
1. Hidroset silindiri
2. Çelik basamaklı yatak
3. Piston aşınma plakası
4. Piston
5. Hidroset silindir burcu
6. Paketleme
7. Hidroset silindir kapağı
8. Hidroset silindir kapağı cıvatası
Hazne:
Giriş yükünden tasarruf etmek ve yükün yükselmesini ve düşmesini önlemek için üst kabuğun üst kısmına monte edilmiş metal bir silindirdir.
Kasnak çit ve kayışlar :
Kasnak çiti ve kayış, kayış ve kasnağın taş parçalarında aşınmasını ve çarpmasını önlemek içindir.
Şase
Kırıcı yağlama sistemi:
Bu set şunlardan oluşur:
Yaklaşık 30 litre hacimli yağ tasarruf tankı, yağ filtrasyon sistemi (filtre), yağ ısıtma sistemi (ısıtıcı), yağ pompası, yağ boşaltma ve basınç kontrol sistemi; metal kutu içerisindedir.
Yağ soğutucu:
İade yağ soğutucu sistemi 2 çeşittir: Su ve hava sistemi
Su soğutucu
Hidrolik Sistem:
Hidrolik sistemin farklı parçaları şunları içerir:
Hidrolik kriko, ana milin altındaki hidroset içine yerleşir. Yağ tankı (yaklaşık 90 litre kapasiteli), hidrolik pompa, borular, bağlantılar, elektrik muslukları ve basınç tahliyesi, elektronik ve dijital devre ile basınç tahliyesinin kontrolünden sorumludur.
Direksiyon simidi, kontrol ve elektrik sistemi
Avrupa standartarında üretimi gerçekleştirilen KMH Konik Kırıcı ve konik kırıcı parçaları hakkında ayrıntılı bilgi almak için, makine ithalatı ve ihracatı alanında sektöre yön veren uzman ekibimizle iletişime geçmenizden büyük bir memnuniyet duyarız.
KONİK KIRICI FİYATLARI EN KALİTELİ
No comment