lesitin toptan satış

lesitin toptan satış


lesitin toptan satış MT ROYAL COMPANY

 

Lesitin Nedir?

 

Kimyasal Formülü: C35H66NO7P

Molekül Ağırlığı; 758 g/mol

CAS Numarası; 8002-43-5

E-Kodu; E322

Normal şartlarda su ve yağın birbiri ile karışmayarak oluşturduğu heterojen karışımlara emülsiyon denmektedir. Emülsiyonların bu özelliğini elimine ederek, su ve yağın homojen bir şekilde birbiri içerisine geçmesini ve dağılmasını sağlayan maddelere, emülgatör ismi verilmektedir. Emülsiyonların yapısında bulunan hidrofobik ve hidrofilik adı verilen yağı seven ve suyu seven uçları sayesinde, hidrofobik ucuna yağ fazı ve hidrofilik ucuna su fazı eklem işlemi ile emülsiyonların homojen bir yapıya ulaşması sağlanmaktadır. Emülgatörler, sağladığı katkılar dolayısıyla özellikle gıda endüstrisinde kullanımına başvurulan katkı maddeleridir.

lesitin toptan satış
lesitin toptan satış

Hem hayvansal hem bitkisel

Hem hayvansal hem bitkisel kaynaklardan elde edilen lesitin, gıda sektöründe kullanılan doğal emülgatörlerden biridir.

 

Lesitin, 1845 yılında Fransız kimyager Theodore Gabley tarafından arıtılmış ve 1850 yıında fosfatditilkolin lesitin adını almıştır. Theodore Gabley, yumurta sarısından elde edilen lesitini ve 1874 yılında lesitinin kimyasal formulünü oluşturmuştur. Öyle ki lesitin kelimesi, Yunanca’da yumurta sarısı anlamına gelen lekithos kelimesinden gelmektedir.

 

Theodore Gobley, yumurta sarısının haricinde; toplardamar kanı, insan akciğerleri, safra, insan beyin dokusu, balık yumurtaları, tavuk ve koyun beyni gibi çeşitli yapılarda lesitinin varlığını gözlemlemiştir.

Ayrıca yağlı tohumlar ile baklagiller, mısır, karabuğday ve lahana vb. ürünlerde yüksek miktarda lesitin bulunmaktadır. Lesitin, günümüzde ticari olarak soya fasulyesinden üretilmektedir. Soya filizinden un veya yağ üretimi işlemi sırasında elde edilen bir yan üründür. Lesitin, özü çıkarılan soya fasulyesi tohumu yağının su yardımıyla gamının giderilmesi yoluyla üretilir. Lesitinin üretilmesi aşamasındaki ortaya çıkan bileşim, lesitinin kökenine bağlı bulunmaktadır.

lesitin toptan satış
lesitin toptan satış

Lesitin üretiminin ana kaynağı

Lesitin üretiminin ana kaynağı olan soya fasulyesi yağının dışında, ayçiçeği gibi maddelerden elde edilmesi yönünde giderek artan üretimler de mevcuuttur.Soya ve ayçiçeği; fosfatidil kolin, fosfatidil inositol, fosfatidil etanolamin, fosfatidilserin ve fosfatidik asittir. Sırasıyla PC, PI, PE, PS ve PA olarak kısaltılırlar.  Soya fasulyesi lesitininin, granül halde kapsül şekline dönüşme eğilimi bulunuyorken; ayçiçek lesitini hem sıvı hem toz bir halde temin edilebilir.

 

Lesitin; bitki, hayvan ve insan vücudunda bulunan farklı yağ maddelerinden oluşan bir karışımı ifade etmektedir. Lesitin bir yağdır; ancak fosfor ile bir araya getirilmiş bir yağ olduğunu ve aşırı derecede saflaştırılmış bir karışım olduğunu belirtmekte fayda vardır.

 

Fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin, fosfatidilinositol, fosfatidilserin ve fosfatidik asit dahil olmak üzere gliserofosfolipidlerin; bir başka deyişle yağdaki fosfolipidlerin karışımları olarak karşımıza çıkan lesitin, sıvı ve sarı koyu kahverengi bir görünümdedir.

 

Lesitinin, heksan, etanol, aseton, petrol eteri veya benzen vb. kullanılarak kimyasal olarak özütlenebilmesi söz konusudur.

 

Suda çözünürlüğü düşük olan lesitinin fosfolipidleri, sulu çözeltide hidrayon ve sıcaklığa paralel olarak  lipozomlar, çift katmanlı tabakalar, miseller veya katmanlı yapılar oluşturduğu görülür. Bu özelliği, birbirine zıt olan moleküllerin birlikte bulunmasını sağlayan aktif yüzey madde verir.

lesitin toptan satış
lesitin toptan satış

Lesitinin Kullanım Alanları

 

Lesitinin yapısının sahip olduğu özellikler, onun kullanım alanını da çeşitli kılmıştır.

 

Gıda

 

Lesitinin zehirli olmayan ve vücut tarafından tolere edilebilen maddelerden biri olması ve insanlar tarafından metabolizme edilebilme özelliği, gıda endüstrisinde kullanımını doğurmuştur.

 

Lesitin, özellikle gıda sektöründe raf ömrünü artırmak, gıda dokularını yumuşatmak, sıvı karışımları homojenize etmek amacıyla, yağayıcı, yoğunlaştırıcı, karıştırıcı olarak kullanılan bir çeşit emülgatördür.

 

Çikolata üretiminde, kakao ve kakao yağının bir arada bulunmasını sağlamak; çikolatanın kaplanma ve kalıplanma aşamasında viskozitenin konrol altında bulunmasını sağlamak,

Şekerin kristalleşme ve çikolatının akış özelliklerini kontrol etmek,
Mayonez, margarin, salata sosu gibi ürünlerin içerisindeki yağların toplanmasını engellemek,

Glutensiz ürünlerde çiğnenebilirlik düzeyini kolayaştırmak,

Fırın ürünlerinde hamurun formunu düzenlemek ve malzemelerin hamur içindeki dağılımını eşitlemek,

Süt tozu, çorba gii ürünlerin sucu içinde erimesini kolaylaştırmak gibi amaçlarla gıda endüstrisinde lesitinin kullanımına başvurulmaktadır.

 

Tıp

 

Lesitinin sahip olduğu özellikler ve besin bileşimi, onun ayrıca sağlıklı yaşam hususunda besin takviyesi olarak kullanım alanını ortaya çıkarmıştır.

 

Lesitin, ilaç endüstrisinde üretilen ilaçların bünyesinde bulunan birçok maddenin birbirine karışmadan stabil olarak kalmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. İlaç sanayiinde üretilen tabletlerin etrafında koruyucu bir tabaka oluşturma işlemi de, lesitinin kullanıldığı alanlardan bir diğeridir.

 

Kozmetik

 

Lesitin, emülsifiye edici özelliğ ile cilt için uygulanması planlanan birçok kremin bileşen maddesi arasında yer almaktadır.

 

Cildi nemli ve esnek tutması için sahip olduğu minerallerin ve vitaminlerin yanı sıra, piyasaya cilt ürünleri sunan üreticilerin, ürünlerinde pürüzsüz bir doku oluşturmalarını sağlar.

 

Hayvancılık

 

Lesitin, hayvancılık sektöründe hayvan yemleri için kullanılan bir katkı maddesidir. Hayvan yemlerinde yağ ve proteini zenginleştirmek ve peletleme işlemini geliştirmek amacıyla kullanılır.

 

Diğer

 

Lesitin boya sanayisinde; yüzeyler için koruyucu bir kaplama oluşturmak, pas önlemek, renk yoğunlaştırmak, renk pigmentlerinin homojen karışımının korunmasını sağlamak amcııyla;
Ayrıca plastikler için ayırıcı, motor yağlarında çamur önleyici, benzinde zamk önleyici, tekstil, kauçuk ve diğer endüstrilerde yayıcı olarak kullanılmaktadır.

Lesitinin Faydaları

 

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, lesitin bir fosfolipiddir. Fosfolipidlerin hücrelerin yapı taşlarını oluşturması, lesitinin hücre zarının yenilenip onarılmasında etkili olmasını; dolayısıyla sinir sisteminde olumlu etkiler ortaya çıkarmasını sağlamaktadır.

 

Yapılan çalışmalar, lesitinin kandaki iyi kolestrolü yükselterek kötü kolestrolü düşürdüğünü göstermiştir.

 

Kas dokusuna enerji sağlamakla görevli L-Karnitin sentezinin oluşması için gerekli olan fosfolipidler, kalbi güçlendirmek noktasında önemli bir rol üstlenmektedir.

 

Kolonun yüzeyindeki mukustaki fosfolipidlerin yüzde yetmişini oluşturan lesitin, otoimmün hastalıklarında iyileştirici gücü bulunmaktadır.

 

Lesitin, ayrıca beyinsel fonksiyonların güçlemesine katkı sağlamakta; hafızayı güçlendirmekte ve sinir liflerinin iletkenliğin geliştirmektedir.

lesitin toptan satış
lesitin toptan satış

Lesitinin Saklanması

 

Higroskopik yapıya sahip olan lesitinler, mikrobiyal bozulmaya maruz kalabilecek bir gıda katkı maddesidir. Bu nedenle 160 – 180 derecelik sıcaklıklar, lesitinin yapısında yirmi dört saat içinde bozulmalar meydana getirir.

 

Yüksek ısıya sahip olan lesitinler, oksitlenir, koyulaşır ve ayrışır. 10 derecenin üzerindeki sıcaklıklar söz konusu ayrışmaya neden olabilir.

 

Sıvı veya mumsu yapıya sahip lesitinler, oda sıcaklığı ve oda sıcaklığının üzerinde depolanmalı; ışıktan ve oksidasyondan korunan sıkı bir şekilde kapatılmış kaplarda saklanmalıdır.

 

Lesitinin Satışı

 

Özellikle gıda alanında ürünlere sağladığı katkılarla adından söz ettiren lesitin hakkında detaylı bilgi için lütfen bize ulaşınız. Gıda endüstrisinde uzun yıllar hizmet veren MTROYAL Firması olarak lesitin hakkında daha fazl bilgi vermekten mutluluk duyarız.

 Peynir Altı Suyu Tozu Fiyatı

sitrik asit toptan fiyatı

Bu gönderiyi oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir