Maltodekstrin

Maltodekstrin


Maltodekstrin Nedir?

Günlük hayatta market raflarında karşılaştığınız ya da tükettiğiniz ürünlerin içindekiler bölümüne baktığınızda, bazı gıda katkı maddeleri ile tanışmış olmalısınız. İşte bu gıda katkı maddelerinden biri olan maltodekstirini, maltodekstrinin özelliklerini, üretimini, kullanım alanlarını, fiyatını ve satış bilgilerini MT ROYAL Ailesi olarak sizler için derledik.

 

Maltodekstrin, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir gıda katkı maddesidir. Polisakkarit sınıfında yer alan bu madde, yapay bir karbonhidrat olarak bilinmektedir. Bu yapay karbonhidratın her 1 gr için 4 kalori enerji vermesinden dolayı, çok iyi derecede enerji verme özelliğinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Yüksek enerji oranlarına rağmen herhangi bir vitamin veya mineral içermemesi ve besin değeri bulunmaması, maltodekstrinin herhangi bir etkisinin bulunmadığını göstermekte ve saf sakkarit besleyici bileşen olarak görev yapmasını sağlamaktadır.

Yapay bir karbonhidrat olmasına rağmen, basit bir yapıya sahip olan karbonhidratların aksine maltodekstrinin kompleks bir yapısı bulunmaktadır. Maltodekstrin basit yapıdaki karbonhidratlara karşılık glikozlara ayrılır. Bundan dolayı maltodekstrinin yüksek glisemik indekse sahip olduğunu söylemek mümkündür. Yüksek glisemik indekse sahip olması ise, maltodekstirinin vücutta hızlı sindirilmesini beraberinde getirir; bu özelliği de sporcular için antreman sonrası maltodekstrin kullanımını ideal kılmaktadır.

Maltodekstrin
Maltodekstrin

Maltodekstrin farklı isimlerle

Maltodekstrin farklı isimlerle de karşımıza çıkmaktadır, diğer isimleri aşağıdaki gibidir:

Dekstroz Eşdeğeri
Mısır Nişastası
Buğday Nişastası
Patates Nişastası

Gıda endüstrisinde birçok gıda katkı maddesinin tedarik ve satışını gerçekleştiren MT ROYAL Şirketi olarak maltodekstrinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine değinmek, kullanımına başvurulduğu ürünlerdeki etkilerini anlamak açısından faydalı olacaktır.

C6nH(10n+2)O(5n+1) kimyasal formülüne, 9050-36-6 CAS Numarasına ve E1400 E-Koduna sahip olan maltodekstrinler, nişastadan daha düşük molekül ağırlıklı karbonhidratlar olup; 0,45 g/lt özgül ağırlığı ve 342.29 g/mol molekül ağırlığına sahiptir..

Erime noktası 240 °C, alevlenme noktası 420 °C olan bu gıda katkı maddesi, 4.5 – 5.5 pH değerine, %4.8 neme sahiptir.

Maltodekstrin, kendi başına su tutmayan bir yapısı olsa da, suda kolaylıkla çözünme ve dağılma gösterir, çözeltisinin yüksek viskozitesi bulunur.

Sudaki çözünürlüğünün 600 g/Lt oması, maltodekstrini açık yapısı ve esnekliği ile birlikte instant ürünler için kristal önleyici, plastikleştirici, film oluşturucu özellikli bir gıda katkı maddesi kılmaktadır.

Maltodekstrin, görünüm olarak sıklıkla beyaz renklidir ve toz veya granül yapıya sahiptir. Renk ve yapısı ile eklendiği ürünün rengine ve formuna herhangi bir etkisi bulunmaz.

Maltodekstrin
Maltodekstrin

Maltodekstrinin herhangi bir kokusu bulunmaz.

 

%3’ten az dekstroz ve %5-19 arası DE’ye sahip olan maltodekstrinin, düşük DE oranı polimerizasyon derecesine de bağlı olarak çok hafif bir tatlılığa sahip olmasına ya da tatsız olmasına neden olur. Belirsiz nötr tadı, eklendiği gıdalara özgü aromalarının etkilenmemesini sağlamaktadır.

Maltodekstrin, kimi zaman mısır şurubu ile karıştırılmaktadır. Ancak aralarında belli farklar bulunmaktadır. Maltodekstrinin %20’den az şeker içeriğine sahip olacak şekilde hidrolizine karşılık, mısır şurubunda bu oran %20’den fazladır.

 

Maltodekstrin hakkında detayı bilgi için MT ROYAL’in deneyimli ekibiyle iletişime geçmeyi unutmayınız.

Maltodekstrin
Maltodekstrin

Maltodekstrinin Üretimi

 

Maltodekstrinin üretimi her türlü nişastadan gerçekleştirilebilecek şekildedir. Bu nişasta çeşitleri mısır, buğday, pirinç, patates, tapyoka vb olabileceği gibi Amerika’da çoğunlukla mısırdan, Avrupa’da ise çoğunluklar buğdaydan olacak şekilde maltodekstrin üretimi yapılmaktadır.

 

Maltodekstrinin üretim aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

– Farklı zincir uzunluklarına sahip şeker çözeltileri oluşturmak için nişansta, kısmi olarak hidrolize edilir.

– Elde edilen çözelti süzülür.

– Süzülen ürünün konsantrasyonu artırılır.

– Üretilen ham madde elde edilir.

– Ürün, berraklaştırma-karbon muamelesi- iyon değiştirme gibi işlemlerle rafine edilir.

– Rafine edilen ürün %3-5 oranında neme sahip olana kadar spreyle kurutulur.

 

Özetle, maltodekstirin, bakteriyel alfa amilaz gibi enzimlerin bulunduğu, su içerisinde asit ve enzim yardımıyla kontrollü bir şekilde nişastanın hidrolizi ve nişastanın kısmen parçalanması sırasında elde edilen nişansta ile glukoz arasında bir ara üründür; ve 4-30 arasında DE’ye ulaşması adına ilave konverziyon işlemlerine maruz kalmaktadır.

Maltodekstrin
Maltodekstrin

Maltodekstrinin Kullanım Alanları

 

Maltodekstrinin sahip olduğu özellikler, başta gıda endüstrisi olmak üzere birçok alanda kullanımını da beraberinde getirmiştir.

 

Gıda endüstrisinde katkı maddesi olarak ürünlere çeşitli amaçlarla dahil edilen maltodekstrinin kullanımlarını şöyle sıralayabiliriz:

 

– Patates cipsi gibi yiyecek ve içeceklerin ağızdaki tat hissini artımak amacıyla kullanılır.

– Fıstık ezmesi gibi bazı atıştırmalık ürünlerde yağ içeriğini düşürürken aynı zamanda ürünün dokusunu stabil tutmak amacıyla kullanılır.

– Toz karışımdaki kuru maddelerde topaklanmayı engellemek amacıyla kullanılır.

– Bebek mamalarında kıvam arttırmak, yapı oluşurucu ve aroma taşıyıcısı olmak amacıyla kullanılır.

– Kahve, kahve beyazlatıcıları, çikolatalı içecekler, ekmek ve et ürünlerinde nemlendirici olması amacıyla kullanılır.

– Şekerlemelerin kaplanmasında bağlayıcı ve plastikleştirici ajan olarak kullanılır.

– Sporcu içeceklerinin üretiminde enerji vermesi ve daha iyi emilim ile sindirim sağlaması için kullanılır.

– Maltodekstrinin kullanıldığı diğer ürünlere örnek vermek gerekirse; süt, dondurma, büskivi, meşrubat, fasulye ürünleri, meyve özleri, baharatlar, dehidrate çorbalar, kahvaltılık tahıllar, biralar, margarinler, mayonez ve salata sosları, çerezlerde kullanıldığını söylemek mümkündür.

 

Maltodekstrin, yalnızca gıda sektöründe değil; diğer sektörlerde de faydalanılan bir maddedir. Maltodekstrinin diğer alanlardaki kullanımları ise aşağıdaki gibidir:

 

– Kozmetik ve kişisel bakım sektöründe; cilt bakım ürünlerinde emici olarak, diş macunu imalatında dolgu maddesi olarak, ayrıca makyaj malzemeleri, sabun, jel ve losyonların üretiminde,

– Eczacılık ve tıp sektöründe, göğüs tıkanıklığı giderici ilaçlar vb bazı ilaçların üretiminde ve tablet formüllerind bağlayıcı ve hacim artırıcı olarak,

– Böceklerin bloke edilip uzaklaşmasını sağlamak aamcıyla tarlalarda ve seralarda insektisit olarak maltodekstrin kullanımına başvurulmaktadır.

 

Sağladığı birçok yarar ile geniş kullanım alanını mümkün kılan maltodekstrinin detaylı bilgisi için lütfen MT ROYAL Ailesi’ne ulaşınız.

Maltodekstrin
Maltodekstrin

Depolanma Koşulları

 

Maltodekstrinin saklanma koşullarına uygunluğu, hem kendi yapısının hem de eklendiği ürünün raf ömrü açısından oldukça önemlidir.

Maltodekstrinin kekleşmesini engellemek için su ve nemden uzak alanlarda, kuru ve iyi havalandırılmış ortamlarda ve oda sıcaklığında depolanması gerekmektedir.

Maltodekstrinin çözelti formlarının bir yıl süreyle saklanabilmesi ise, koruyucu ilave edilmesi ile mümkündür.

Maltodekstrinin Fiyatı ve Satışı

 

İthalat ve ihracat alanında atmış olduğu adımlarla, başta gıda endüstrisi olmak üzere birçok sektöre yön veren MT ROYAL Şirketi olarak, maltodekstrinin tedarik ve satışını gerçekleştirmekteyiz.

 

Maltodekstrin ve maltodekstrinin satış fiyatı hakkında ayrıntılı bilgi için, alanında deneyimli ekibi ve mevcut stokları sayesinde en kaliteli ürünleri en uygun fiyat garantisi ile siz iş ortaklarına sunan MT ROYAL Ailesi’ne ulaşmanızdan büyük memnuniyet duyarız.

Fumarik Asit Satış ve Tedariği

fosforik asit toptan satış

sorbik asit toptan satış

Bu gönderiyi oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir