KONİK KIRICI FİYATLARI

KONİK KIRICI FİYATLARI


Salisilik Asit Nedir?

 

İthalat ve ihracat sektörüne uluslararası alandaki başarılı iş birlikleriyle ışık tutan MT ROYAL Ailesi olarak, bugünkü katkı maddeleri ile ilgili blog köşemizde salisilik aside yer vermek  ve salisilik asit hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

 

Salisilik asit, bitkilerde organik olarak bulunan bir kimyasal bileşendir. Kimyasal olarak beta hidroksi asit sınıfında yer alır.

 

Özellikle söğüt ağacının kabuğunda doğal bir şekilde bulunan salisilik asit ile ilgili, M.Ö 4. yy’da Hipokrat’ın, kadınların doğum sancılarını önlemek veya azaltmak için söğüt ağacının yapraklarını çiğnemeleri noktasında, kadınlara bir yönlendirmede bulunduğu söylenebilir.

Salisilik Asit
Salisilik Asit

 

Bu bitkinin yapraklarını ve kabuklarını tıbbi anlamda birçok noktaya hizmet etmesi amacıyla kullanan toplumlar arasında  Asurlular, Babilliler, Romalılar, Çinliler ve Yeni Dünyanın yerli halkları vardır. Bir başka deyişle yüzyıllar boyunca çeşitli rahatsızlıkların üstesinden gelmesi için birçok toplum tarafından  kullanılan salisilik asidin kimyasal bir ilaç olduğunu söylemek mümkündür.

 

Yapısında salisilik asit barındıran söğüt kabuğunu klinik anlamda ilk olarak Edward Stone 1700’lerin ortalarında incelemiş ve ardından 1828 yılında Johann Buchner tarafından bu bitkinin aktif bileşen saflaştırılmış, sarı ve acı kristallere salisin denmiştir.

 

Sentetik olarak salisilik asidin ilk eldesi ise 1838’lere dayanmaktadır. 1838 yılında Raffaele Piria, salisinin bir şeker ve aromatik bir bileşiğe bölünebileceğini keşfetmiş; beyaz söğüt için Latince isim olan Salix alba’dan yola çıkarak salisilik asit diye isim vermiştir.

 

Sentetik salisilat üretiminin ilk fabrikası ise 1874 yılında açılmıştır, böyece salisilik asidin kullanımı artmış ve maliyeti düşmüştür. Ancak salisilik aside uzun süre maruz kalmanın bazı olumsuz yan etkileri de beraberinde getirebileceği görülmüştür. Bu da, Felix Hoffmann tarafından salisilik asidin özelliklerini taşıyan ancak daha iyi metabolizma edilebilen asetil salisilik asidin keşfedilmesine yön vermiştir.

Salisilik Asit
Salisilik Asit

1894 yılında Bayer ve Company, asetilik salisilik asit ve spirsaureden yola çıkarak elde edilen aspirin ismiyle asetil salisilik asidi sentezlemeye başlamıştır.

Salisilik asidin kullanım alanlarına paralel olarak farklı isimlendirilmeleri karşımıza çıkabilmektedir. Diğer isimlendirmeler ise şu şekildedir:

Salicylic Acid

Hidroksibenzenkarboksilik Asit

2-hidroksibenzoik Asit

Salisilat

o-hidroksibenzoik asit

Fenol-2-Karboksilik asit

Orto-hidroksibenzoik Asit

2-hidroksi benzoat

69-72-7

Ortohidroksibenzoik asit

Kaliteyi sunmayı ana hedefimiz haline getirdiğimiz ithalat ve ihracat sektöründe, kaliteli ürünleri iş ortaklarına güvenilir bir şekilde ulaştıran MT ROYAL AİLESİ olarak, şimdi de salisilik asidin fiziksel ve kimyasal özelliklerine değinmek yararlı olacaktır.

Salisilik asit, C7H6O3 kimyasal formülüne ve 69-72-7 CAS Numarasına sahip olup; salisilik asidin molekül ağırlığı 138.12 g/mol, yoğunluğu 1.443 gr/mlt’dir.

Erime noktası 158 °C olan salisilik asidin kaynama seviyesi 211 °C’dir. Salsilik asit, ısıtılma işlemine maruz kalması sonucunda subliminasyona uğrar. Hızlı ısıtılma özellğine sahip olan salisilik asidin ısıtılması ise, fenol ve karbondioksite ayrışmasına neden olur. Bu ayrışma, salisilik asidin fenol ve karbondioksit asitin çift özelliğine sahip olduğunu göstermektedir.

Salisilik asidin suda çözünürlüğü az olup 25°C’de 2.24 g/L’dir. Suda az çöcünmesinin yanı sıra, terabentin, alkol ve eter yağında çözünebilen salisilik asidin toluen içerisinde ise yüksek çözünürlüğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Salisilik asit, görünüm olarak beyaz-krem renklerinde, yani açık renktedir ve iğne şekilli veya toz formuna sahiptir.

Kararlı bir kimyasal olan salisilik asit, oksitleyici kimyalar ve güçlü bazlar ile uyuşma göstermez.

Salisilik asidin ışığa duyarlı özelliğinin yanında metabolizme edilme özelliğinden de bahsetmek doğru olacaktır. Doğrudan aktiviteleri buunan enflamatuar bu madde, dökülmeyi teşvik edici yapısından dolayı topikal bir antibakteriyel madde özellklerini göstermektedir.

Salisilik Asit
Salisilik Asit

Salisilik Asidin Üretimi

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, salisiik asidin üretimi için söğüt ağacı kabuğundan faydalanılmaktadır. Ancak söğüt ağacının kabuğu, yüksek saflıkta salisilik asit üretimini mümkün kılmadığından dolayı, salisilik asidin sentetik üretimine geçilmiştir.

 

Endüstriyel olarak salisilik asidin üretilmesi,  Kolbe-Schmitt reaksiyonu adı verilen bir yöntemle gerçekleşmektedir.

 

Peki bu reaksiyon nasıl gerçekleşir?

 

Öncelikle salisilik asidin üretim sürecinde, sodyum fenoksit ve karbondioksit kullanımaktadır. Sodyum fenoksidin 100 atm yüksek basınç ve 115 °C yüksek sıcaklıkta karbondioksit ile birlikte karıştırılması ve işlenmesi gerekmektedir.

 

Elde edilen bu karışım ise sülfirik asit kullanılarak asitlendirilmekte ve asitlendirme işleminin ardından salisilik asit açığa çıkmaktadır.

 

Bu yöntem ile meydana getirilen salisilik asit, ticari anlamda kullanılması mümkün olan yüksek saflıktaki bileşiktir.

 

Salisillik asit hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen MT ROYAL Şirketi ile iletişime geçiniz; MT ROYAL’in deneyimli ekibi ile iş birliğiniz güvende olacaktır.

 

Salisilik Asidin Faydaları ve Kullanım Alanları

 

Salisilik asit hakkında yürütülen çalışmalar ve yapılan araştırmalar insanların salisilik asidi belli miktarlar alıması doğrultusunda metabolize ettiğini göstermiştir.

 

Salisilik asit ile ilgili yürütülen çalışmaların bu sonucu, salisilik asidin birbirinden farklı alanlarda endüstriyel amaçlı kullanımını da beraberinde getirmiştir.

 

MT ROYAL Ailesi olarak, salisilik asidin faydalarını ve kullanım alanlarını sizler için derledik.

 

Salisilik asidin kullanım alanlarından biri de, gıda endüstrisidir. Metil salisilat gıda ürünlerinde tatlandırıcı ve koruyucu olarak kullanılmaktadır.

 

Salisilik asidin yüksek miktarda yer verildiği gıda ürünleri arasında bira, kahve, çay, çok sayıda meyve ve sebze, tatlı patates, fındık ve zeytinyağı bulunuyorken, düşük miktarda salisilik asit içeren gıda ürünleri ise et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri, şeker ve ekmek ve tahıllar olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Salisilik asidin bir diğer yaygın kullanımı ise tıp ve eczacılık sektörüdür. Bu alandaki kullanımını şu şekilde sıralayabiliriz:

-Siğillerin tedavisi için üretilen ilaçlarda, cildi yumuşatması ve siğillerin düşmesini sağlaması amacıyla,

– Ağrı kesici ilaçlarda, iltihap oluşumunun önüne geçerek ağrıları hafifletmek amacıyla,

-Özellikle atletlerde görülen ve ayaklarda olan bakterilerden kaynaklı oluşan beriberi hastalığının engellenmesi amacıyla,

-Akne tedavisi için üretilen antibiyotiklerin imal edilmesinde salisilik asidin kullanımına başvurulur.

Kozmetik ve kişisel bakım

Kozmetik ve kişisel bakım sektörü de, formüllerinde salisilik aside yer veren bir başka sektördür. Tıkanık gözeneklerin açılmasını sağlayarak iltihap oluşumunu engellemesinin ve epidermal hücrelerin dökülmesinin sağlanması amacıyla peeling ve diğer cilt bakım ürünlerinin üretiminde; ölü saç derisi hücrelerinin uzaklaştırılmasına yardımcı olmak ve saç derilerindeki tıkanmayı engellemek amacıyla saç derisi onarıcı özelliğe sahip olan şampuanların imalatında;  silme işleminin ardından herhangi bir yüzeyde ya da insan vücudunda bakteri oluşumunun engellenmesi amacıyla ıslak mendil üretiminde salisilik asitten yararlanılmaktadır.

 

Salisilik asidin kullanıldığı diğer alanlar ise şu şekildedir:

Boya endüstrisindeki rafinaj ve kimyasal reaktif olarak kullanılmasının yanı sıra, salisilik asit ile şunların üretimi gerçekleştirilir: Mordan saf sarı, direkt sari GR, asit mordan sarı GG, direkt kahverengi 3GN, asit mordan kahverengi G ve asit boya sarı kompleksi…

-Yanma önleyici, UV emici ve köpürme maddesi olarak kauçuk endüstrisinde salisilik asit kullanılır.

– Zayıf asit olması özelliği, salisilik asidin deri sektöründe asitlik düzenleyici olarak kullanılmasını sağlar.
-Tarım alanında, belirli dönemlerde bazı patojenlere ve birtakım böcek zararlılarına maruz kalan bitkilerde, bitkinin yapısında bulunan salisilik asidin yeterli kalmaması durumunda dışarıdan salisilik asit desteği verilmekte ve bitkilerin dokusundaki direncin aktive edilmesi sağlanmaktadır.

Salisilik Asit
Salisilik Asit

Salisilik Asidin Fiyatı ve Satışı

 

Sahip olduğu özellikler ve bu özelliklerin mümkün kıldığı kullanım alanları ile her geçen gün daha çok tercih edilen salisilik asidin tedarikini ve satışını MT ROYAL Şirketi olarak yapmaktayız.

 

En kaliteli ürünleri en uygun fiyat garantisinin yanı sıra; en deneyimli ekip ve en hızlı teslimat ile siz değerli iş ortaklarına ulaştırmayı hedefleyen ve bu hedeflerini başarılı bir şekilde yerine getiren MT ROYAL Şirketi olarak bize ulaşmanızdan, salisilik asit ve salisilik asidin satış fiyatı hakkında detaylı bilgi almanızdan büyük bir mutluluk duyarız.

Fumarik Asit Satış ve Tedariği

Bu gönderiyi oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir