Sodyum Benzoat Tozu Nedir?
Bu yazıda MT ROYAL co. olarak hem ürün ile ilgili ve hem temin süresi ve depolaması ile ilgili size bilgi paylaşacağız. Sodyum benzoat tozu, benzoik asidin sodyum tuzlarının içerisinde yer alan ve özellikle koruyucu etkili yapısı ile gıda endüstrisinde kullanımından faydalanılan bir gıda katkı maddesidir. Aktif özellik gösteren sodyum benzoat tozu, bir başka deyişle kimyasal bir tuzdur.
C7H5NaO2 molekül formülüne sahip olan sodum benzoat tozu, kullanıcıların karşısına birbirinden farklı isimlerle çıkabilir. Sodyum benzoat tozunun diğer isimleri şu şekildedir:

Benzoik Asit, Sodyum Tuzu
Antimol
Benzoan Sondy
Soda Benzoat
Benzoat Sodyum
Benzozaür (na-Salz)
Sodyum Benzoikum
Sobanate
Sektöre dair en güncel bilgilere ulaşarak uluslararası ticaret profesyonelleri arasında güvenilir tedarikçi olarak yerini almış olan MT ROYAL Ailesi olarak, bu yazımızda sizleri sodyum benoat tozunun özelikleri, üretimi, kullanım alanları, satışı ve fiyatlandırması noktasında bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.
Sodyum benzoat tozu, doğada organik olarak var olan bir kimyasal değildir. Yukarıda sodyum benzoat tozunun benzoik asitten türediğini söylemiştik.
Sodyum benzoatın kaynağı olan benzoik asit ise doğada ham karanfil, kuru erik, elma, sarımsak, tarçın gibi gıdalarda, bitki ve hayvanlarda tabii olarak yer alır. Benzoik asit ve dolayısıyla sodyum benzoat tozunun bu kaynaklardan elde edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

532-32-1 CAS numarasına ve E211 E Koduna sahip olan sodyum benzoat tozunun mol ağırlığı 144,11 g / mol, erime seviyesi 300 ° C, kaynama noktası 450 ° C ile 475 ° C arası, yoğunluğu 1.5 g / cm3’tür.
Sodyum benzoatın suda kolay çözünme özelliğine karşın, etanolde az çözündüğünü söyleyebiliriz. Oda sıcaklığında katı bir yapıya sahip olan sodyum benzoatın toz formunun suda çözünürlüğü 25 ° C ve 100 ml’de 50 g, etanolde çözünürlüğü ise 25 ° C ve 100 ml’de 1.3 g’dır. Serbest asit formunun 25 ° C ve 100 ml’de 0.34 g çözündüğünü söyleyebiliriz.
Fiziksel görünümü değerlendirildiği zaman toz veya pulcuklar şeklinde olan sodyum benzoat tozunun rengi beyazdır.
Gıda katkı kimyasalları içerisinde, kullanıldığı üründe herhangi bir tat değişikliği yaratmayan sodyum benzoat tozunun farklı endüstrilerde koruyucu, antikorozif ve antifungal özellikleri bulunmaktadır.
Peki sodyum benzoat tozunun üretimi nasıl gerçekleşmektedir? MT ROYAL Şirketi, sizleri sodyum benzoat tozunun özellikleri hakkında aydınlatmasının ardından, yaygın olarak kullanımına başvurulan bu gıda katkı maddesinin üretimine değinmek istemektedir.

Sodyum Benzoat Tozunun Üretimi
Sodyum benzoat tozunun üretimini özetlemek gerekirse, bu gıda katkı kimyasalının, benzoik asitin sodyum bikorbanat, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit ile nötralizasyona uğraması ile elde edildiğini aktarabiliriz.
Ticari olarak kullanılmak üzere üretimi yapılan sodyum benzoat tozunun imal edilmesi, beraberinde 3 yöntemin kullanılmasını getirir.
İlk yöntemde, naftalin ile vanadyum pentoksidin oksitlenmesi sonucu naftalik anhidrit üretilir; ardından benzoik asit elde etmek üzere dekarboksile edilir.
İkinci yöntemde, toluenin nitrik asit ile karıştırılması; ardından benzoik asit üretmek üzere oksitlenmesi söz konusudur.
Son yöntemde ise, benzotrimlorid hidrolize edilir ve daha sonra benzoik asit vermek için mineral asidi ile muamele edilir.
Sodyum benzoat tozu, tüm bu yöntemlerde benzoik asitten üretilmek üzere işleme tabi tutulur. Benzoik asidin sodyum hidroksit çözeltisinde çözülmesini içeren kimyasal reaksiyon sonucu ortaya çıkan sodyum benzoat ve sudan, su buharlaştırılır ve kristal formda sodyum benzoat tozu meydana gelir.
Elde edilen son ürünün pH seviyesi, sodyum benzoatın aktivitesini kaybetmesini önlemek amacıyla 5’in altında olması gerekmektedir.
MT Royal Şirketi, tedarikçi olarak sodyum benzoat için en iyi kalite ve en uygun fiyat teklifini sizlere sunmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen bize ulaşınız.

Sodyum Benzoat Tozunun Faydaları ve Kullanımı
Sodyum benzoatın çok geniş bir kullanım alanı bulunur.
Sodyum benzoatın en yaygın kullanımının gıda endüstrisi olduğu söylenebilir.
Sodyum benzoat tozu, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından gıda ürünlerinde kullanılması için izin verilen ilk antimikrobiyel maddedir.
Ancak uzun süreli sodyum benzoat tozunun kullanımı, olumsuz bir takım etkilere yol açabildiği için gıda ürünlerinde en fazla %0.1 oranında kullanılabilmektedir. Türk Gıda Kodeksi, sodyum benzoat tozunun her gıda ürününde kullanımını farklı miktarlarda kılmıştır.
Sodyum benzoat tozu gıda ürünleri üzerinde koruyucu rol oynayarak ürünlerin bozulmasını önlemek ve dolayısıyla depolama süresini uzatmak amacıyla kullanılır.
Maya, mantar, küf ve bakterilerin ortam içinde çoğalmasını engelleyici, asitliği düşük olan gıdalarda pH seviyesini dengeleyici ve gıda asiditesini artırıcı özellikleriyle sodyum benzoat tozundan faydalanılmaktadır.
Bu amaçlarla sodyum benzoatın kullanıldığı ürünleri şöyle sıralayabiliriz: Gazlı içecekler, paketli meyve suları, salata sosları, reçeller, sirkeler, turşular, margarin, salça, akçaağaç şurubu, konserve, jöle, şarap soğutucuları…
Sodyum benzoat tozunun gıda ürünlerinde kullanılmasının en önemli nedenleri arasında, lezzete hiçbir etki etmemesi ve maliyetinin düşük olması gelmektedir.
Sodyum benzoatın en çok kullanımına başvurulduğu gıda sektörü haricinde, ilaç endüstrisinde de kullanımı mevcuttur. Sıvı öksürük şurupları, sıvı asetaminofen, amoksisilin ve tıbbi kremlerin elde edilmesinde, evcil hayvan bakım ilaçlarında sodyum benzoat tozuna yer verilir.

Sodyum benzoat tozu, sadece gıda ve ila endüstrisinde değil, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde de karşımıza çıkmaktadır. Gargara, şampuan, vücut losyonu, deodorant, bebek bezi, bebek ıslak mendili, diş macunu, sıvı sabun renklendiricileri sodyum benzoat tozu içerir.
Sodyum benzoat tozunun kullanıldığı diğer alanlar aşağıdaki gibidir:
– Tütün üretiminde, tütünün sertliğini yumuşatmak ve yumuşatma aşamasında tütünün küflenmesini önlemek amacıyla,
– Boya imalatında ara madde olarak,
– Antifriz üretiminde,
– Netlik ve mukavemeti artırıcı özelliğinden dolayı propilen gibi plastiklerin üretiminde,
– Silikon kauçuk mastik ürünlerinin üretiminde,
– Alüminyum yüzeylerde ve motorların soğutma suyu sistemlerinde korozyon oluşumunu engellemek amacıyla sodyum benzoat tozundan faydalanılır.
Gıda endüstrisinde uzun yıllardır başarılı adımlarla var olan MT ROYAL Ailesi, gıda sektöründe yaygın olarak kullanımına yer verilen sodyum benzoat tozu hakkında sizleri bilgilendirmekten mutluluk duyacaktır.

Sodyum Benzoat Tozunun Depolanması
Sodyum benzoat tozu, formülüne eklendiği gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatır; ancak bununla birlikte bu gıda katkı kimyasalının depolanma koşulları da ekleneceği ürün açısından önem arz etmektedir.
Sodyum benzoat tozunun, kuru ve serin yerde, direkt olarak güneş ışığına maruz kalmadığı ve nemden uzak ortamlarda, ağzı kapalı olarak saklanması gerekmektedir.
Uygun saklanma koşulları, sodyum benzoat tozunun da raf ömrünü artıracaktır.
Bu ürün ile ilgili ihtiyaçlarınızı MT Royal iletişim bölümünden bize iletebilirsiniz.
Sodyum Benzoat Tozunun Satıışı ve Fiyatı

Kalteyi sunmak misyonuyla yolculuğuna başlamış ve bu misyonunu her geçen gün başarılı bir şekilde gerçekleştiren MT ROYAL Şirketi olarak, sodyum benzoat tozunu sizler için tedarik etmekteyiz.
Stoktaki mevcut ürünlerimiz sebebiyle en iyi kalite, en hızlı teslimat ve en uygun fiyat tekliflerini veren MT ROYAL Ailesi, sodyum benzoat tozu hakkında detaylı bilgi ve sodyum benzoat tozunun satışı ve fiyatlandırması için sizlere bilgi vermekten büyük bir mutluluk duyacaktır. Detayı bilgi için lütfen bizi arayınız.
No comment