SORBİK ASİT

SORBİK ASİT


Sorbik Asit Nedir -sorbik asit toptan satış

 

Özellikle gıda ürünleri, herhangi bir koruyucu önlem alınmadığı takdirde, kısa süre içerisinde doğal yapılarını kaybetme ihtimallerinden dolayı tüketime uygun olmayabilirler.

 

Gıdaların doğal yapılarını kaybetmeden ve herhangi bir bozulmaya uğramadan uzun süreli olarak tüketilebilir olması ihtyacı, gıda koruyucu maddelerin varlığını ortaya çıkarmıştır.

 

Dünya çapında en çok kullanıla gıda koruyucu maddelerden biri de sorbik asittir.

 

İthalat ve ihracat sektöründe, gıda alanında en kaliteli ürünleri iş ortaklarına sunan MT ROYAL Ailesi olarak, sorbik asidi ve özellikleri, sorbik asidin üretimi ve kullanım alanları, depolanma koşulları ve satış fiyatarına değinmek istiyoruz.

 

Sorbik asit, doğal olarak oluşan organik bir bileşiktir. İlk olarak 1859 yılında A.W. von Hofmann tarafından Sorbus aucuparia adı verilen kuş üvezi ağacının oldunlaşmamış meyvelerinden, üvez yağının damıtılması yoluyla elde edilmiş olup; bundan dolayı bu ağacın ismiyle anılmıştır. 1930’lu yılların sonlarına doğru ve 1940’lı yılların başlarında antimikrobiyal etkileri keşfedilmiş; sorbik asitle ilgili bu gelişme, 1940’lı yılların sonunda ve 1950’li yılların başlarında bu maddenin gıda ürünlerinde koruyucu olarak ticari amaçlı kullanımını mümkün kılmıştır.

 

Yukarıda sorbik asidin doğada doğal olarak oluşan bir bileşik olduğundan bahsetmiştik. Yabani meyvelerde doğal olarak bulunan, nispeten kararsız olup toprakta hızla bozulduğu için çevre dostu olarak kabul edilen sorbik asidin dünya genelinde kullanılan ticari formu çeşitli işlemler neticesinde sentetik olarak üretildiğini söyleyebiliriz.

Sorbik asidin kullanımlarına paralel olarak farklı isimlerle de karşımıza çıkması söz konusudur. Sorbik asidin diğer isimleri aşağıdaki gibidir:

2-Propenilakrilik Asit

2,4-Heksadienoik Asit

Sorbistat

Trans-trans-2,4,heksadienoik asit

SORBİK ASİT
SORBİK ASİT

Sorbik asidin faydalarını ve kullanım alanlarını kavrayabilmek için, bu maddenin özelliklerine de değinmek faydalı olacaktır. MT ROYAL Şirketi olarak, sorbik asidin özelliklerini siz iş ortaklarımız için derledik:

Sorbik asit; küf, mantar, maya ve bakterilere karşı etkili olan çok yönlü bir katkı maddesidir.

Kimyasal formülü C6H8O2 olan sorbik asit bileşiğinin COOH (karboksil grubu) oldukça reaktif olup; kalsiyum, sodyum ve potasyum ile tuz oluşturma yeteneğine sahiptir.

110-44-1 CAS Numarasına sahip olan sorbik asidin gıda katkı maddeleri listesinde yer aldığı E-Kodu E200’dür.

Erime noktası 134.5 °C, kaynama noktası  228 °C, alevlenme noktası ise 127 °C’dir.

112.13 g/mol molekül ağırlığna, 1.2 gr/cm3yoğunluğa sahip olan sorbik asit, serbest akışlı tozdan arınmış doymamış yağ asididir.

Sorbik asidin en uygun pH değeri 6.5 altındadır.

Sorbik asit birçok madde içerisinde çözünme göstermektedir. Etanolde çözünmeyen ve sudaki çözünürlüğü 30°C 0,25 g / 100 ml olan sorbik asidin bu çözünürlüğü sıcaklık artışına paralel olarak artış göstermektedir. Sudaki çözünürlüğüne oranla yağda daha iyi çözünen sorbik asidin, alkoldeki çözünürlüğünün ise çok daha iyi olduğunu söylemek mümkündür. Alkol oranı arttıkça çözünürlüğü artan sorbik asidin, aynı şekilde şeker yüzdesi artıkça şeker içerisindeki çözünürlüğü de artmaktadır.

Sorbik asit, kolayca süblimleşen bir maddedir.

Fiziksel görünüm olarak; beyaz renkte, toz veya granül şeklinde bulunan ve kapsüllenebilme özelliğine sahip olan sorbik asidin kokusu kendine has ve keskin olmamakla birlikte hafif asidik bir özellik göstermektedir.

Sorbik asit, diğer yağ asitlerinde görüldüğü gibi vücut tarafından metabolize edilebilirler ve vücutta buluan miktara bağlı olarak normal şartlar altında tamamen CO2 ve H2O’ya oksitlenmektedir.

latamarko food industry

SORBİK ASİT
SORBİK ASİT

Sorbik Asidin Üretimi

 

Sorbik asidin geleneksel olarak üretimi, melonik asit ve krotonaldehidin yoğunlaşması sonucu olmaktaydı.

 

Yukarıda bahsettiğimiz üretim yönteminin haricinde, alil klorür, asetilen ve karbon monoksitin, nikel ile katalize edilen reaksiyonu yoluyla elde edilen izomerik heksadienoik asitlerden sorbik asit üretilmesi yöntemi de mevcuttur.

 

Günümüz koşullarında ticari olarak sorbik asidin üretimi ise büyük ölçüde keten ve 2-butenal ile gerçekleşmektedir.

 

Keten ve 2-butenal’in 30 °C ve 80 °C’de gerçekleştirdiği reaksiyonda, +2 değerlikle geçiş metali tuzlarının mevcudiyetinde bir reaksiyon oluşur.

 

Bu reaksiyonda 3-Hidroksi 4-Heksanoik Asit esteri meydana gelir. Bu polyester bileşik, bazlardan veya asitlerden, bir asit varlığında iyi bir verimle elde edilebilir.

Gıda kullanımları ve sudaki çözünürlüğünün artırılması için, ekstrüzyon ve palletizasyon ile granüle edilir.

En yaygın kullanılan gıda koruyucularının başında gelen sorbik asit hakkında ayrıntılı bilgi almak için lütfen MT ROYAL Şirketi’nin deneyimli ekibiyle iletişime geçmeyi unutmayınız.

 

SORBİK ASİT
SORBİK ASİT

Sorbik Asidin Kullanıldığı Alanlar

 

Daha önce de açıkladığımız gibi, sorbik asidin vücutta oksidasyon yolu ile metabolize edilmesi; ayrıca özünde kansorejen aktiviteden yoksun olduğu noktasında genel bir fikir birliğinin bulunması, sorbik asitin başta gıda endüstrisi olmak üzere çeşitli alanlarda kullanımını doğurmuştur.

 

Sorbik asidin kullanım alanlarındaki uygulama yöntemleri kullanım alanına paralel olarak değişiklik göstermekle birlikte aşağıdaki gibidir:

Ürüne Doğrudan İlave Edilerek

Daldırma Yöntemi İle

Püskürtme Yöntemi İle

Tozlama Yöntemi İle

Kullanım alanı ne olursa olsun, kullanım aşaması sırasında, sorbik asidin ısıtma ve süblime olma potansiyelinden dolayı ekleneceği ürüne uzun süreli kaynama ve ısıtma işlemlerinin ardından katılmalıdır.

 

Sorbik asidin en yaygın kullanım alanı, kuşkusuz gıda endüstrisidir. Antimikrobiyal, çok yönlü ve güvenli bir koruyucu madde olması, sorbik asidin gıda sektöründe kullanımını mutlak kılmıştır. Ancak gıda ürünlerinde bu katkı maddesinin kullanımına % 0,5 ile 0,025 arasındaki bir oranda izin verilmektedir. Sorbik asidin bu oranının belirlenmesinde ortamın nem oranı, sıcaklığı, pH değeri ve paketleme şekli etkili olmaktadır. Bu oranların doğruluğu, eklendiği ürünlerin tadında ve kokusunda da herhangi bir değişikliğe neden olmamaktadır.

 

Sorbik asidin ayrıca kabul edilebilir günlük alım miktarı ise 25 mg/kg vücut ağırlığına kadardır.

 

Sorbik asidin gıdalarda koruyucu özelliğinden dolayı kullanılmakta olduğundan bahsetmiştik. Bunun dışında sorbik asidin gıda endüstrisindeki kullanım amaçlarını ve kullanıldığı ürün örneklerini şöyle açıklayabiliriz:

 

Yiyeceklerden kaynaklı oluşan ölümcül hastalıkların sebebi olan küf, maya, mantar oluşumunu inhibe etmek, ürünlerin raf ömrünü arttırmak ve tazeliğini korumak, ürünlerin lezzetini ve rengini artırmak amaçlarıyla özellikle peynir, yoğurt, çavdar ekmeği, yufka, pizza, pasta, et ürünleri, gazlı içecekler, meyve suları, kurutulmuş meyveler, hazır çorbalar, lahana ve salatalık turşusu, hayvan yemleri gibi ürünlerde sorbik asidin kullanımına başvurulmaktadır.

 

Gıda endüstrisinin dışında da sorbik asidin kullanımına rastlanmaktadır.

Fosfolipit cilt üzerinde yatıştırma özelliği ile ıslak mendil üretiminde, mikropları inhibe etmek ve kullanıldığı ürünün bozulmasını engellemek amacıyla kozmetik ürünlerinde, mikrobiyal inhibisyon maddesi olarak ilaç üretimlerinde, soğuk kauçuk için bir katkı maddesi olarak ve bazı plastifiyan ve yağlayıcıların imalatında bir ara ürün olarak sorbik asidin kullanımına yer verilmektedir.

Sahip olduğu özellikleri ile özellikle gıda sektörü başta olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına sahip olan sorbik asit ile ilgili detaylı bilgi için MT ROYAL Ailesi’nin uluslararası deneyimli ekibiyle iletişime geçmeyi, firmamızın hızlı teslimat ve güvenilir iş birliği hizmeti ile tanışmayı unutmayınız.

SORBİK ASİT
SORBİK ASİT

Sorbik Asidin Saklanma Koşulları

 

Sorbik asit, standart depolanma koşullarında kararlı bir yapıya sahiptir. Ancak bu kararlı yapı, önerilen saklama koşulları gerçekleştirildiği takdirde varlığını gösterecektir.

 

Sorbik asidin kuru ve serin yerde, direkt olarak güneş ışığı, yüksek sıcaklık ve nemde uzak olarak, hava almayan ambalajlarda ancak havalandırılan ortamlarda saklanması önerilmektedir.

 

Uygun depolanma koşulları sağlanan sorbik asit, eklendiği gıda ürünlerinde de aktif olarak daha koruyucu olacaktır.

 

Sorbik Asidin Fiyatı ve Satışı

 

Uluslararası ticarette özellikle gıda alanındaki deneyimi ile ithalat ve ihracat sektöründeki güvenilen MT ROYAL Şirketi olarak, sorbik asidin tedarikini ve satışını yapmakta, alanında uzman ekibimizle en kaliteli ürünlerimizi en uygun fiyat garantisiyle siz iş ortaklarımıza ulaştırmaktayız.

 

Sorbik asit hakkında daha fazla bilgi almak, sorbik asidin fiyatını ve satış detaylarını öğrenmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

SORBİK ASİT
SORBİK ASİT

STPP Sodyum Tripolifosfat fiyat

Luteinin Fiyatı ve Satışı

LAKTOZ Toplu Satış Çeşitleri PASTİNO

Bu gönderiyi oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir