Tartarik Asit Nedir?
MT ROYAL ailesi olarak tüm ürünler ve gıda katkı maddeleri hakkında en güncel bilgileri sizinle paylaşmak isteriz.Tartarik asit, yapısında iki adet birbirine benzer asimetrik karbonu taşıyan bir asit çeşididir. Dikarbosilik asit grubunda yer alır ve süksinik asidin bir dihidroksil çeşididir.
Özellikle üzüm, muz, demirhindi ve turunçgiller başta olmak üzere pek çok bitkide ve meyvede yaygın bir şekide yer alan tartarik asidin, organik bir kimyasal madde olduğunu söyleyebiliriz.

Üzümün fermantasyona uğraması sırasında üzüm suyundan türeyen bu asidik potasyum tuzunun, başta gıda sanayi olmak üzere birbirinden farklı birçok alanda kullanımı söz konusudur.
Tartarik asidin başka isimleri
Tartarik asidin karşılaşılması mümkün olan başka isimleri de bulunmaktadır:
DL-Form
2,3-Dihidroksibütadioik Asit
2,3-Dihidroksisüksinik Asit
Rasemik Asit
Rasemik
DL-Tartrat
Paratartarik Asit
Tartrat
Uvik Asit
L-Form
İthalat ve ihracat alanında güvenilir iş ortaklığının adresi olan MT ROYAL Şirketi olarak, bu yazımızda sizleri tartarik asit ve özellikleri, tartarik asidin nasıl üretildiği, tartarik asidin gösterdiği faydaları ve kullanıldığı alanları, ayrıca tartarik asidin depolanma ve satış süreci hakkında bilgilendirmek istedik.
C4H6O6 kimyasal formülüne ve 526-83-01 CAS numarasına sahip olan tartarik asidin molekül ağırlığı 150.087 g/mol, yoğunuğu 1.788 g/cm olup E-Kodu E334 ve kaynama derecesi 170 °C, erime seviyesi 260 °C’dir.
Bir alfa-hidroksi-karboksilik asit olan tartarik asidin görünümü renksiz ve kristal yapıdadır. Kimi zaman toz bir yapıda da olabilmektedir. Ayrıca tartarik asidin ekşi bir asit tadı verdiğini söylemek mümkündür.

Asit özellikleri
Asit özelliklerinde diprotik ve aldarik olan tartarik asit, suda çözünebilen özelliklere sahiptir. Sudaki çözünürlüğü 133 g/100 mlt olup; tartarik asit alkolde çözünmesine rağmen eterde çözünme göstermemektedir.
Tartarik asit, şiral yapıda bir kimyasaldır. Şiral yapıya sahip olması, ayna görüntülerinde üst üste gelmeyen molekül yapısını barındırması anlamına gelmektedir.
Tartarik asit, dört adet izomerik şekle sahiptir. Bunlar:
d (deksro) tartarik asit: Özellikle üzüm vb. meyvelerde bulunan bu tartarik asit şeklinin, polarize ışığı sağa çevirme yeteneği bulunmaktadır.
l (levo) tartarik asit: Doğal form olarak karşımıza çıkan bu tartarik asit şekli, şarap yapımının yan ürünleri olarak üretilip; tartarik asidin sentetik formu ile karıştırılmamalıdır. Levo tartarik asit, yapısında polarize ışığı sola çevirme özelliğini barındırır. L tartarik asit izomeri, endüstriyel alanda kullanılmak üzere büyük miktarlarda üretilmektedir.
dl (rasemik karışım) tartarik asit: d ve l tartarik asitlerin eşit bir şekilde karışımı yoluyla, yapay olarak elde edilen tartarik asidin bu şekli, optikçe aktif bir özelliğe sahip değildir.
mezo-tartarik asit: Termal izomerizasyon oluyla oluşturulan bu tartarik asit şekli, molekül iç yapısından kaynaklı olarak oprikçe aktif olmayan bir özelliğe sahiptir.
Tartarik asidin özellikleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için lütfen MT ROYAL Ailesi ile iletişime geçiniz.

Tartarik Asidin Üretimi
Tartarik asidin, üzümün ve suyunun fermantasyon işlemine maruz kalması sırasında potasyumun yan ürünü olarak elde edilmesi, ilk olarak Carl Wilhem Scheele tarafından ortaya konmuştur.
Tartarik asidin üretim aşamasında kullanılan maddeleri şöyle sıralayabiliriz: Kalsiyum tartar, sülfirik asit, su…
Şarap üretimi sırasında ortaya çıkan atıklar, potasyum hidroksit ile nötralleştirilir. Ardından çöken kalsiyum tartar, sülfirik asitle işlenir ve tartarik asit üretimi gerçekleştirilmiş olur.
Bir başka deyişle tartarik asidin üretimi, kalsiyum tartar ve tuzlu sulu sülfirik asit çözeltisi arsındaki kiyasal tepkimeye dayanmaktadır.
Bu şekilde üretilen tartarik asit ise Avrupa’daki şarap üretiminde asitlik düzenleyici amacıyla kullanmasına izin verilen tek kimyasal olma özelliğine sahiptir.
Tartarik Asidin Faydaları ve Kullanım Alanları
Tartarik asidin kullanıldığı alanlara değinmeden önce, bu kimyasal maddenin faydalarından bahsetmekte yarar vardır.
Tartarik asit, metabolizmayı enfeksiyon ve çeşitli hastalıklardan uzak tutarak bağışıklık sisemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Öyle ki, zayıf bir bağışıklık sistemine bağlı olarak sağlık problemi yaşayan kişilerde tartarik asit etkin maddesine yer verilen ilaçlar uygulanmaktadır.
Tartarik asit, bağışıklık sisteminin yanı sıra, gıda ürünlerinin parçalanma hızını artırarak sindirim sisteminin iyi çalışasına katkıda bulunmaktadır.
Tartarik asidin ayrıca, şeker hastalığına sahip olma, dolayısıyla şeker ve insülin dengesi bozulma potansiyeli taşıyan insanlarda glikoz intoleransını iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Mevcut stokları sayesinde en iyi fiyat garantisi veren MT ROYAL Şirketi, siz iş ortaklarına tartarik asit hakkında ayrıntılı bilgi vermekten büyük bir memnuniyet duyacaktır.

Tartarik asit, sahip olduğu özellikler ve sağladığı faydalar
Tartarik asit, sahip olduğu özellikler ve sağladığı faydalar sayesinde başta gıda endüstrisi olmak üzere çeşitli endüstri kollarında kullanılmaktadır.
Gıda endüstrisinde tartarik asitin kullanım amaçları arasında; gıdalara ekşimsi tat vermek, karbondioksiti serbest bırakmak, kıvam arttırmak, gıdalara kabartma özelliği sağlamak, gıdalara lezzet ve aroma vermek, gıda ürünlerinde koruyuculuk sağlamak, şarabın üretim aşamasında mayalanma işlemini gerçekleştirmek, şarabın rengini kimyasal özelliklerini ve tadını korumak ve ortamın pH’ını düşürerek istenmeyen bakterilerin ortaya çıkmasını önlemek yer alır.
Gazozlar, fırıncılık ürünleri, beze lokum krem şanti gibi jelatinli tatlılar, meyve şekerlemeleri, marmelatlar, reçeller üretim aşamasında tartarik asidin kullanımına başvurulan gıda ürünleridir.
Tartarik asidin çoğunlukla sodyum bikarbonat ile karıştırılması ve sıklıkla kullanımına başvurulan kabartma tozu olarak satışa sunulması söz konusudur.
Tartarik asidin diğer kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz:
– Tıp ve eczacılık alanında; karbondioksitli ilaç, tablet ve şurupların üretiminde, özellikle oral ilaçların tadını daha iyi hale getirmek amacıyla
-Metal yüzeylerin parlatılma, cilalama ve temizlenmelerini sağlamak amacıyla; altın ve gümüşlerin kaplanmasını sağlamak amacıyla
-Tekstil alanında, yünlerin boyanması amacıyla
-Tarım alanında (antimon potasyum tartarattan) böcek ilacı olarak fayda görmek amacıyla,
-Kişisel bakım alanında, güneş kremlerinde bronzlaştırıcı etkiyi sağlamak amacıyla tartarik asit kullanılmaktadır.
Tartarik Asidin Depolanması
Tatarik asidin doğru bir şekilde depolanması, raf ömrünü de arttıracağından; bu kimyasal maddenin saklanma koşulları göz önünde bulundurularak depolanması gerçekleştirilmelidir.
Tartarik asidin, doğrudan güneş alan ortamlarda glioksilit aside dönüştüğü gözlemlendiğinden güneş ışığından uzak, nemden uzak, kuru, serin, havalandırılmış ortamda, hava almayan ambalajlarda saklanmalıdır.

Tartarik Asidin Fiyatı ve Satışı
MT Royal Şirketi, tedarikçi olarak en kaliteli ürünleri tedarik etmekte ve bu kaliteli ürünleri en iyi fiyat ve hızlı teslimat garantisiyle iş ortaklarına ulaştırmaktadır.
Tartarik asit hakkında daha fazla bilgi için, ayrıca fiyat bilgisi ve satışı hakkındaki detayları öğrenmek için MT ROYAL Ailesi ile iletişime geçmeyi unutmayınız.
No comment