Latamarko Zeytinyağı nedir
Zeytinyağı , zeytin ağacının doğrudan meyvesinden sıkılarak hiçbir kimyasal işem görmeden ,katkı maddesi içermeden,doğal hali ile elde edilen oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen ,yeşilimsi,sarımtrak renkte sıvı bir yağdır.ayçiçeği ,soya,pamuk çekirdeği,mısırözü gibi bitkisel yağlardan farkı doğal yollardan üretilmesidir.
Zeytinyağı ,zeytinin etli meyvesinin çekirdeği ile birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine bir meyve suyu dur.Taze sıkılmış portakal suyu yada vişne suyu gibi çiğ ve saftır.
Zeytinyağının sabit bir bileşimi yoktur.Çünkü zeytinyağı kullanılan zeytinlerin türüne ,üretim yılına ,zeytinin geldiği bölgeye ve zeytinin sıkılma yöntemine göre değişir.Ayrıca yıldan yıla farklılık gösterir.
Zeytinyağı , yağ asitleri,vitaminler,uçucu bileşenler ,suda eriyen bileşenler ve mikroskobik zeytin parçacıklarından oluşan karmaşık bir bileşimdir.

Zeytinyağı çeşitleri
Naturel Zeytinyağı
Zeytinyağı ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olamyacak ısıl bir ortamda sadece yıkama,dekantasyon,santrifuj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik ve fiziksel uygulanarak elde edilen , kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel,kimyasal,ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır.
Naturel zeytinyağları 3 gruba ayrılır
1) Naturel sızma zeytinyağı
Doğrudan tüketime uygun serbest yağ asitliği oleik asit olan cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlardır.
2)Naturel birinci zeytinyağı
Doğrudan tüketime uygun serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlardır.
3)Ham zeytinyağı/rafinajlık
Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve duyusal karakteritlik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlardır.
*Rafine Zeytinyağı
Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik cinsinden her 100 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağlardır.
*Riviera Zetinyağı
Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun naturel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik cinsinden her 100 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağlardır.
*Çeşnili Zeytinyağı

Zeytinyağına değişik baharat ,bitki,meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından kendi kategorisindeki yağların özellikleirni taşıyan yağlardır.
Zeytinyağı Üretim Aşamaları
*Zeytin Kabulu
Zeytin , ideal olgunluk döneminde elle yada meyveye hasar vermeyecek ieklide makinayla toprakla temas etmeden toplanmalıdır.Yerden toplanan zeytinin kalitesi ağaçtan toplanan zeytinin kalitesinden düşüktür.Hasat sırasında oluşan meyve hasarları sonucu oluşan mikrobiyal veya enzimatik bozulmalarda düşük kaliteli yağ elde edilmesine sebep olur.
*Yaprak Ayırma Ve Yıkama
Yaprak ayırma ve yıkamanın amacı ,yabancı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlamanın yanı sıra işleme sırasında bu yabncı maddelerin dekantöre zarar vermesini önlemektir.
*Kırma
Yabancı maddelerden arındırılan ve yıkanan zeytinler hücrelerinde bulunan yağ dmlacıklarının açığa çıkarılması için kırma ve ezme işlemine tabi tutulur.
*Yoğurma
Zeyitn ezildikten sonra özellikle metal değirmenler kullanılarak yoğrulması gerekir.Yoğurma veya malaksasyon küçük çaplı yağ damlacıklarının biribiriyle birleşerek daha büyük damlacıklara dönüşmesini ve sızmasını sağlar.
*Katı-Sıvı Faz Ayrımı
Bu işlem üretim teknolojisine farklılık gösterir.
*Sıvı-Sıvı Faz Ayrımı
Bu aşamada yağ ve su posanın tamamen ayrışması sağlanmaktadır.
*Zeytinyağının Ön Depolanması
Parti bazında üretimi yapılan yağlar işletme şartlarına göre santrifüjden sonra dinlenmeye bırakılarak fiziksel,kimyasal ve duyusal olarak sınıflandırılır.
*Zeytinyağının Depolanması
Zeytinyağı depoları üretimin yapıldığı alandan bağımsız olmalıdır.Zeytinyağının depolanmasında gıda ile temasa uygun malzeme kullanılır.
Üretilen ürünlerin üreticiden alınarak depolanması uzak mesafelerde yaşayan tüketicilere ulaştırılmak üzere taşınması ve bu arada geçen süre içinde ürünün kalitesinin dış etkenlerden korunması ve ürünün tanıtılması ancak uygun ambalajlamayla mümkündür.
İdeal bir ambalajda olması gerekenler;
*Yağı bünyesine almamalıdır.
*toksik etki yapmamalı ve yağa migrasyon olmamalıdır.
*Kaliteyi muhafaza etmelidir.
*Basınç ve kırılmaya karşı dayanıklı olmalıdır.
Zeytinyağı İthalat Ve İhracatı
Dünya zeytinyağı üretimi son beş sezon ortlamasına göre 2,91 milyon ton civarındadır.Önemli zeytinyağı üretici ülkeler sırasıyla; İspanya,İtalya,Türkiye,Yunanistan ,Tunus Ve Fastır.
Ülkemizde 182076 adet zeytin ağacı bulunmaktadır.bunlardan 154037 adedi meyve veren 28039 adedi meyve vermeyen ağaçlardır.
No comment