Sodyum Metabisülfit Nedir?
Sülfitler, çok eski zamanlardan bu yana çok çeşitli amaçlar için kullanılan maddelerdir. Eski Yunanlıların evlerini dezenfekte ederken, Mısırlıların ise şarap kaplarının hijyen koşullarını sağlarken sülfit kullanması, eski çağlardan beri sülfit kullanımını göstermektedir.
Bugün MT ROYAL Ailesi olarak siz iş ortaklarımızı sülfit grubu içerisinde yer alan sodyum metabisülfit hakkında, sodyum metabisülfitin özellikleri, üretimi, kullanıldığı alanlar, nasıl muhafaza edildiği ve satış fiyatı doğrultusunda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.
Sodyum metabisülfit; sodyum, kükürüt ve oksijenin bileşiminden oluşan inorganik yapıdaki sodyum tuzudur.

Sodyum metabisülfit yerine kullanılan ve karşılaşılması muhtemel olan diğer isimleri şu şekildedir:
Sodyum Pirosülfit
Pirosülfit
Pirosülfürik Asit
Disodyum tuzu
Disodyum Pentaoksodisülfat
Sodyum Bisülfit
Sodyum Bisülfit Susuz
Sodyum Disülfit
Disülfit
Metabisülfit
Natrium Pyrosulfit
SMBS
Sodyum metabisülfitin özellikleri
Sodyum metabisülfitin özelliklerine değinmek, kullanım alanlarını anlamak açısından yararlı olacağından dolayı, MT ROYAL Şitketi olarak sodyum metabisülfitin fiziksel ve kimyasal özelliklerini siz iş ortaklarımız için derledik.
Na2S2O5 molekül formülüne sahip olan sodyum metabisülfitin kimyasal ağırlığı 190.05 gr/mol’dür.
Erime seviyesi 150 °C, yoğunluğu 1.48 gr/cm3 olan bu kimyasal madde, benzende çözünürken, etanolde az çözünmekte; gliserinde ve suda ise çözünme göstermektedir. 20 °C’de ve 1 litrede 540 gr çözünebilen bu kimyasalıın pH değeri ise 4 ile 4.6 aralığında olup asit özelliği göstermektedir.
Fiziksel görünüm olarak sodyum metabisülfitin sarıya çalan bir beyaz renkte olduğunu söylemek mümkündür. Kömür katranından elde edilmesine rağmen rengi beyaza yakın olan bu kimyasal madde, kristal toz ve katı formda olup hafif bir kükürt kokusuna sahiptir.
Sodyum metabisülfitin havaya maruz kalması, oksijeni tutarak yerine sülfat vermesiyle sonuçlanır. İyi bir nem ve oksijen gidericidir.
Solunması durumunda toksik olan sodyum metabisülfitin cildi tahriş etme özelliği bulunduğu için, kullanımı noktasında dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sodyum Metabisülfitin Üretimi
Sodyum metabisülfitin elde edilmesi, öncelikle %50-70 oranında sodyum hidroksit veya sodyum karbonat süspansiyonu gerektirir. Bu süspansiyonlardan birinin doymuş sodyum hidrojen sülfit çözeltisi içinde, yapısında kükür dioksit bulunduran gazlarla işlenmesi sonrasında üretilen sodyum metabisülfit, ardından santrifüjleme tekniği ile uzaklaştırılır ve kurutulur.
Yukarıda bahsettiğimiz bu aşamaların reaksiyonunu şöyle özetlemek mümkündür.
Na2CO3 + 2SO2 》Na2S2O5 +CO2
Sodyum metabisülfitin üretiminde birbirinden farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemler, maliyet avantajlarına ve kurulum maliyetlerine bağlı olarak tercih edilemekte ya da edilmemektedir.
Sodyum metabisülfitin söz konusu üretim yöntemlerinden biri, termal dehidrasyona maruz kalması ve bunun neticesinde elde edilmesidir. Bir diğer sodyum metabisüfit üretimi ise, sülfür dioksitin sodyum karbonattan geçirilmesi yöntemiyle gerçekleştirilmektedir.
Sodyum metabisülfit hakkında ayrıntılı bilgi için MT ROYAL Ailesi’ne ulaşmanızdan büyük bir mutluluk duyarız.
Sodyum Metabisülfitin Kullanım Alanı
Gıda, sanayi, tıp, tekstil, kişisel bakım gibi birbirinden farklı birçok sektörde kendine uygulama alanı bulmuş olan sodyum metabisülfit, tarihsel süreç içerisinde 1921 yılından itibaren gıda katkı maddesi ve koruyucu maddesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. E-Kodu E223 olan bu kimyasal maddenin yiyecekler ile birlikte tüketildiği zaman insan vücuduna bir zararının bulunmadığı ortaya konmuş; ABD başta olmak üzere birçok ülkede kullanımına izin verilmiştir. Ülkemizde Tarım Bakanlığı tarafından sodyum metabisülfitin en yüksek oranda kullanılabilecek dozu 300 µg/ml olarak belirlenmiştir.
Gıda endüstrisinde sodyum metabisülfitin kullanım amaçlarını şu şekilde özetlemek mümkündür.
-Yağların oksitlenmesini ve besinlerin koyulaşmasını, kahverengileşmesini engellemek amacıyla,
-Kükürt atomu aracılığıyla gıda ürünlerini muhafaza ederken mikroorganizmaların çoğalmasını önleyerek besinleri korumak ve besinin raf ömrünü uzatmak amacıyla,
-Ağartma maddesi olarak,
-Renk açıcı olarak,
-Antioksidan olarak,
-Oksidasyonu önlemek amacıyla kullanılan sodyum metabisülfit ile karşılaştığımız gıda ürünleri ise aşağıdaki gibidir:
-Kurutulmuş sebze ve meyveler
-Dondurulmuş patates
-Büskivi hamuru gibi fırıncılık ürünleri
-Alkolsüz içecekler ve meyve suları
-Lahana turşusu, sirkeler ve konserveler
-Şarap, bira ve malt içecekleri
-Reçeller, jöleler ve marmelatlar

Yaygın olarak gıda endüstrisinde kullanımına rastlanan sodyum metabisülfitin gıda sektörü dışında farklı alanlarda da kullanımına başvurulmaktadır. Sodyum metabisülfitin diğer kullanım alanlarını sıralayacak olursak;
– Tıp ve eczacılık alanında; antienflamatuvar ilaçların üretiminde
– Temizlik, kozmetik ve kişisel bakım alanında; temizlik maddeleri, deterjan ve sabun üretiminde, kozmetikte dezenfekte edici madde olarak,hindistan cevizi kreminin imalatında, ayrıca emziren kadınların areola uçlarında oluşan çatlakların bakımını yaparak çatlakların giderilmesini sağlamak amacıyla
– Deri sektöründe; deri işleme sırasında deriye yumuşak, su geçirmez, katlanma özelliklerini vermek amacıyla
– Baskı ve boya alanında; ağartılmış pamuk için klorsuzlaştırma maddesi olarak ve boya üretiminde renk giderici madde olarak
– Altın sanayisinde, altını çökeltmek için indirgeyici ajan olarak
– Kaplama sektöründe yüzey işlem maddesi olarak
-Selüloz ve kağıt endüstrisinde, fotoğrafçılık alanında, petrol ve gaz endüstrisinde,
-Atık su ve borulardaki çözünmüş oksijenin giderilmesini sağlamak amacıyla sodyum metabisülfitin kullanıldığını söyleyebiliriz.
Uzun yıllardır başta gıda sektörü olmak üzere pek çok endüstride sahip olduğu tecrübelerle iş ortakları ile güvenilir iş birliklerine imza atan MT ROYAL Ailesi, sodyum metabisülfit hakkında detaylı bilgi için deneyimli ekibiyle iletişim kurmanızdan büyük mutluluk duyacaktır.
Sodyum Metabisülfitin Depolanma Koşulları
Sodyum metasülfit, hava ve neme duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bu kimyasal madde; serin, kuru bir yerde ve hava almayan kap veya ambalajlarda muhafaza edilmeli, hava ve su ile temas etmemesi sağlanmalıdır.
Kararlı bir kimyasal olan sodyum metabisülfidin güçlü asitlerle teması söz konusu olduğunda zehirli gaz açığa çıkmakta, bu da canlı sağlığını tehdit edici bir faktör olmaktadır. Bu nedenle sodyum metabisülfitin zehirli maddeler ve asitlerden uzakta depolanması gerekmektedir.
Sodyum metabisülfit, ayrıca direkt olarak güneş ışığı ve ısısından korunmalıdır. Doğru saklanma koşullarında muhafaza edilen sodyum metabisülfitin raf ömrü de uzun olmaktadır.

Sodyum Metabisülfitin Fiyatı ve Satışı
En kaliteli ürünleri en uygun fiyat güvencesiyle ve en hızlı teslimat ile siz iş ortaklarına ulaştırmayı kendisine amaç edinen MT ROYAL Şirketi olarak sodyum metabisülfitin tedarikini ve satışını gerçekleştirmekteyiz.
MT ROYAL Şirketi’nin alanında uzman ve deneyimli ekibiyle iletişime geçerek sodyum metabisülfit hakkında ve sodyum metabisülfitin satış fiyatı ile ilgili bilgi almayı unutmayınız.
No comment