Talk Pudrası

Talk Pudrası


 Talk Pudrası Nedir?

 

MT ROYAL firması olarak tüm hammadde çeşitleri üzerinde çalışmaktayız. Mohs cetveli, dünya üzerindeki maddeleri sertlik derecelerine göre 10 dereceye kadar sınıflandırmaktadır. Bu cetvelde insan tırnağı 2.5 sertlik derecesine sahipken; bilinen en yumuşak mineral unvanı, 1.0 sertlik derecesiyle talk pudrasına aittir.

Talk Pudrası

Talk Pudrası

Başta gıda endüstrisi olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren MT ROYAL Şirketi olarak, bu yazımızda minerologlar tarafından bıçakla kesilebilir, bir başka deyişle sektil olarak sınıflandırılan talk pudrası hakkında, talk pudrasının özellikleri, üretimi, kullanım alanları ve satış fiyatı ile ilgili bilgileri siz iş ortaklarımıza aktaracağız.

 

Talk pudrası, magnezyum silikat hidroksit olarak adlandırılmaktadır. Hidratlanmış magnezyum silikadan oluşan bu mineralin özelliklerini MT ROYAL Şirketi sizler için şöyle derlemiştir:

 

Talk pudrası,  Mg3Si4O10(OH)2 kimyasal formülüne sahip olup ideal bileşiminde %63.5 SiO2, %31.7 MgO ve %4.8 H2O içermektedir.

 

Ortalama özgül ağırlığı 2,5 – 2,8 olan talk pudrasının yoğunluğu  2.6 – 2.8 gr/cm3 olarak bilinmektedir.

 

Talk pudrası, asitlerden etkilenmemekte ve suda çözünmemektedir.

 

Yüksek erime derecesine sahip olan bu mineral, düşük ısı ve elektrik iletimi ve yüksek absorbiyon gücü olan bir mineraldir.

Talk Pudrası

Talk Pudrası

Yüksek absorbiyon gücüne sahip olması, talk pudrasının nemi, yağı, kokuyu kolaylıkla emebileceğini göstermektedir.

 

Talk pudrasının fiziksel özelliklerine değinecek olursak; öncelikle saf halde iken parlak beyaz renkte olduğunu; içerdiği diğer maddelere göre yeşilimsi, mavimsi veya gri renk alabileceğini, ayrıca toz şeklinde olduğunu söyleyebiliriz.

 

Elle dokunulduğu zaman kayganlık hissi veren talk pudrası, bu özelliğinden dolayı yağlayıcı görevi görebilmektedir.

 

Talk pudrası, kristaller olarak karşımıza çıkmaktadır. Kristal şekli monoklinik olup kristalleri yarı şeffaftır ve kütlesi opaktır.

 

Talk pudrası normal talk pudrası ve mısır talkı olmak üzere 2 çeşittir.

 

Ticari talk pudraları ise teorik saflıktan farklılık göstermekle birlikte, sabuntaşı, steatit, lava, asbestin, rensselgerit ve Franzır tebeşiri türlerinde bulunmaktadır.

 

Talk pudrasının oluşumuna değinmek gerekirse, bu mineralin başkalaşım, bir başka değişle metamorfik mineral olduğunu söylememiz mümkündür.

Talk Pudrası

Talk Pudrası

Dünya üzerinde ve Türkiye’de talk üretimi açık ve kapalı işletmeler tarafından yürütülmektedir.

 

Talk yataklarında damar boyunca galeri açılarak veya geleneksel patlatma metodları kullanılarak yapılan kazı işlemleri ile ham madde çıkarılmakta, çıkarılan ham madde kalifiye işçiler tarafından ayrıma uğrayarak stoklanarak parça cevher olarak elde edilmekte veya mikronize talk ürünlerinin eldesi için üretim sürecine devam edilmektedir.

 

Parça cevherin işlenip mikronize talk ürünlerinin eldesi için kullanılan teknikler;  köpük flatasyonu, sedimantasyon, hidrosiklondan geçirme, hava ve yaş manyetik seperetasyon, santrfüj boylaması, sprey kurutma ve yaş öğütme teknikleridir.

 

Talk pudrası üretiminde özel isteklere karşı bir takım kırıcı ve öğütücüler kullanılmakta, örneğin kağıt dolgusu ve kaplama sanayiinde kullanılmak üere 5 mikrondan daha ince tane boyut istenmesi durumunda mikronize öğütme yöntemine başvurulmaktadır.

 

Talk pudrası ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen MT ROYAL Şirketi ile iletişime geçiniz.

 

Talk Pudrasının Kullanıldığı Alanlar

 

Talk pudrası, sahip olduğu özellikler sayesinde gıda endüstrisi de dahil olmak üzere pek çok alanda özellikle dolgu maddesi olması amacıyla kullanılmaktadır.

 

Talk pudrası, 1976 yılından bu yana Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından kullanımına izin verilen ve güvenilir kabul edilen bir mineraldir. Talk pudrasının gıda katkı maddeleri listesinde yer aldığı kodu E553B olarak bilinmektedir.

 

Gıda endüstrisinde talk pudrasının kullanımı, sakız ve şeker gibi ürünler için yapışma önleyici, dolgu ve kaplama amaçlı olarak gerçekleşmektedir.

 

Gıda endüstrisi dışında talk pudrasının kullanımını şu şekide özetleyebiliriz:

 

– Seramik sektöründe; talk pudrasının ısı ile genleşmesinin çok az olması özelliği sayesinde banyo ve mutfak seramiklerinde ve elektrik sobalarının plakalarında,

 

– Çatı kaplama alanında; tane boyu, dağılımı ve yağ emici özelliği sayesinde çatıların kaplanmasında,

 

– Boya sanayiinde; lif ve yaprak özelliği ile yağ emici yapıya sahip olması sayesinde boya vb yağların üretiminde, boya tabakalarının birbirine ve yüzeye kenetlenmesini sağlamak, boyanın direncini arttırmak, ana pigmentin daha az kullanılmasını sağlamak ve ağır boya materyallerinin çökmesini önleyip homojen olmasını sağlamak amacıyla,

 

– Kağıt endüstrisinde; kağıda istenen özellikleri vermek amacıyla dolgu maddesi olarak ve kağıt üretim makinelerinde sürtünmeyi azaltmak amacıyla,

 

– Kozmetik ve farmakoloji alanında; kozmetik ürünlerde yapışmayı önlemek, cilde istenilen görünümü vermek amacıyla, ayrıca sabunlarda dolgu maddesi olarak ve ilaç üretiminde talk pudrasından faydalanılmaktadır.

Talk Pudrası

Talk Pudrası

Talk Pudrasının Fiyatı ve Satışı

 

İthalat ve ihracat alanında ulusal ve uluslararası olarak sahip olduğu deneyimlerle sektöre yön veren MT ROYAL Şirketi olarak, talk pudrasının tedarikini ve satışını yapmaktayız.

Talk Pudrası

Talk Pudrası

En kaliteli ürünleri en uygun fiyat garantisiyle sizlere sunan MT ROYAL Ailesi’nin alanında deneyimli uzman ekibi, talk pudrası hakkında daha fazla bilgi almak ve talk pudrasının fiyatı ve satışı ile ilgili iletişime geçmenizden büyük bir mutluluk duyacaktır.

SODYUM BENZOAT TOZU

 

No comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.