İran Fıstığı Ve Amerikan Fıstığının Farkları

İran Fıstığı Ve Amerikan Fıstığının Farkları


İran Fıstığı İthalatı


İran, dünyanın en büyük fıstık üreten ülkelerinden biridir ve fıstık, İran’ın en değerli tarım ürünlerinden biridir.İran’da dünyanın diğer ülkelerine fıstığı ve hurma ihracatı uzun bir geçmişe sahiptir ve geleneksel bir İran ticareti olarak kabul edilir.
Son yıllarda ABD’nin fıstık ihracat pazarına girmesiyle birlikte, bu kazançlı ticaret konusunda İran ile ABD arasında yakın bir rekabet yaşandı ve ABD, ABD’de yaşayan İranlıların yardımıyla Kaliforniya’daki fıstık tarlalarını büyütmeyi başardı. İran seviyesine ve hatta daha fazlasına ulaştı.

Ortalama olarak, İran’ın ekim koşulları ve yaptırımları nedeniyle artan ya da azalan İran fıstık ihracatının değeri her yıl 1,2 milyar dolar olarak düşünülür.  İran ve ABD’nin son yıllarda üçüncü rakibi Türkiye olmasına rağmen, Türkiye’de bu iki ülkeye karşı fıstık üretimi çok azdır.

İran Fıstığı İthalatı
İran Fıstığı İthalatı

 

İRAN fıstığının tarihçesi:


Araştırmalar, fıstık türlerinin kuzeydoğu İran’da ortaya çıktığını ve insanların 5.000 yıldır bu bölgede fıstık yetiştirdiğini göstermiştir.
İran fıstığı farklı derecelerde havaya dayanıklıdır ve yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 25 ile 45 derece arasındadır. Pamus ağacı gibi su stresine ve su sıkıntısına dayanıklıdır ve kökleri toprağın derinliklerinde büyür. Fıstık ağacı türlerine bağlı olarak ekimden 7-10 yıl sonra meyve verme dönemine girer ve 80-100 yıl yaşar.

İthalat için birinci sınıf fıstık temini 


İrandaki fıstık satıcılarıyla iletişime geçmek ve ayrıca fıstık pazarının son fiyatlarını öğrenmek için MTROYAL firması olarak size yardımcı olabiliriz.
Piyasada bulunan tedarikçi ve satıcı ağını kullanarak günün  herhangi bir saatinde en iyi tedarikçilerden fiyat sorgulayabilir veya birçok satıcıdan satın alma talebi gönderebilir, aynı anda piyasadaki en iyi fiyatı alabilirsiniz.
İran Fıstığı İthalatı
İran Fıstığı İthalatı
 

İran fıstığının en önemli alıcıları hangi ülkelerdir?

 
İran fıstığının en önemli alıcıları, yılda yaklaşık 3.000 ton ile yaklaşık 40 milyon dolar değerinde Almanya, yaklaşık 2.500 ton ile yaklaşık 25 milyon dolar değerinde Irak, 1.650 ton ile yaklaşık 15 milyon dolar değerinde Kazakistan ve 1.500 civarında BAE’dir. Yaklaşık 16 milyon dolar değerinde Hindistan, İspanya ve Rusya, İran fıstığının bir sonraki en büyük ithalatçıları olarak sıralanmıştır. 

İran fıstığı ithalat adımları:

Ürün tedariği


İran fıstığının ithalat faaliyetine başlamadan önce, tüccarlar tarafından çeşitli çalışmalar yapılmalı ve hedef ülkelerdeki müşteriler, bu müşterilerin istediği fıstık türü, ithalatçı ülkelerin gümrük koşulları, ithalatçı ülkenin gıda ve sağlık standartları hakkında detaylı bilgi alınmalıdır. Örneğin, bazı Avrupa ülkeleri yalnızca düşük Aflatoksin içeren İran fıstıkları için ithalat lisansı vermektedir.
MTROYAL Firması olarak İran da bir çok üretici firma ile çalışmaktayız. En kaliteli fıstıkların teminin yapabiliriz.
İran Fıstığı İthalatı
İran Fıstığı İthalatı

 

İran fıstığı paketlemesi


Ürün tedarik aşamasını tamamladıktan sonra paketleme zamanı gelmiştir. İran fıstığının paketlenmesinde ve ihracatında alıcıların İran fıstığını tam bilgiyle satın alabilmeleri için fıstığın türü ve üretim özellikleri, üreticisi, ihracatçısı, ithalatçısı vs. Maddeler dahil edilmelidir. İthal edilen fıstığın yüksek kalitesi ve ambalaj çeşidi çok önemlidir çünkü daha fazla müşteri kazanacak, üretici ve ihracatçının marka itibarını artıracaktır.
İran Fıstığı İthalatı
İran Fıstığı İthalatı

 

İran fıstığı için belgelerin alınması


İran fıstığını İrandan ihracat yaptığınız aşamada, ürün gümrükleme sürecine girmeden önce gerekli standartların sağlanması gerekmektedir. Bu standartlar, Standartlar Ofisi tarafından onaylanmanın yanı sıra, hedef ülkelerde fıstık ithalatı için gerekli tüm onayları da almalıdır. Özellikle Avrupa ülkelerinde, bu ülkelere ihraç edilen ürünlerin sağlık ve gıda güvenliği açısından tüm geçerli testleri ve sertifikaları veya bazı özel durumlarda hedef ülkelerin Gıda ve İlaç İdaresi onaylarını alması gerekmektedir. Gümrük idaresine beyanından önce tüm bu işlemlerin yapılması gerekmektedir. İrandan ihraç edilen fıstığındaki Laboratuvar adımlarının gerçekleştirilmesi ve Aflatoksin miktarının doğrulanması biraz zaman alıcıdır.

İran fıstığının gümrüğe sunulması


Yukarıdaki adımlar tamamlandıktan sonra ihraç edilen ürünler ürünün üretildiği illerin gümrüklerine ibraz edilmeli ve ürün tip beyanları, ürün ağırlığı, ürün özellikleri ve ürün faturası gibi ilgili belgelerin tamamlanması gerekmektedir.
Fıstığa sağlık belgesi alınması

Standart ülke gümrüklerinde, özellikle İran fıstığı ihracatı aşamalarında, kurutulmuş meyve ihraç eden firmaların standartlara uymalarını, standart bir onay belgesi almalarını ve sunmalarını zorunlu kılmıştır. Ürünlerin dökme ve markasız olması veya ihracatçı firmanın ürününün ruhsatlandırılmamış olması veya gerekli standartların alınmamış olması halinde gümrük idaresi, ihraç ürünlerinden numuneler alarak gümrük idaresinde Laboratuvar testlerini alarak standart onayını alır, Onaylanması halinde bitki sağlığı ve gıda hijyeni belgesi düzenlenir ve bu aşamayı geçtikten sonra gümrükleme belgesi düzenlenir.
İran Fıstığı İthalatı
İran Fıstığı İthalatı

 

İhraç edilen fıstığın nakliye firmasına teslimi

Evrakları tamamladıktan ve gümrük aşamalarını tamamladıktan sonra İran fıstığı ihracatı ile ilgili istenilen konşimento hazırlanmalıdır. Bu aşamada ihracatçı firmalar, nakliye firmaları ile sözleşme imzalar ve işin adım adım yapılmasıyla ilgili olarak onları bilgilendirir ve nakliye firmaları işi yapmanın adımlarını müşterilere duyurur.

İran fıstığını yüksek hacimlerde yüklemeden önce, nakliye şirketi konteyneri, vagonu veya kamyon römorkunu olabildiğince temiz ve dezenfekte edilmiş olarak incelemelidir.

İran fıstığı ihracatında soğutulmuş kaplara ihtiyaç olmadığını, ancak diğer kuru meyve ürünlerinde ihracatçı ile gerekli koordinasyonun yapılması gerektiğini unutmayınız.

İran fıstığı ihracatının geri kalan belgelerini ve menşe belgelerini alın

Taşıma şirketi, gümrükten ve satıcıdan diğer gümrük belgelerini ve konşimento teyidini alarak, Ticaret Odasından İran fıstığı ihracatı için menşe belgesi alabilir. Bu durumda belgeler tamamlanır ve hedef ülkeye gönderilmeye hazırdır ve temizlenir.

İran fıstığının en önemli çeşitlerinden şu şekilde bahsedilebilir:
 
1.FANDOGHİ
Bu fıstık türü diğer çeşitlere göre daha küçük boyuta sahiptir ve fındıktan biraz daha küçüktür. Fandoghi fıstığı küçük boyutu ve birim ağırlığı fazla olması nedeniyle kabul edilir ve emsalleri arasında en yüksek ihracata sahiptir.

Bu fıstığın 26-28, 28-30, 30-32 ölçüleri mevcuttur.

2.AHMAD AGHAYİ
 
Bu fıstık türü fındıktan daha büyüktür ve diğer İran fıstıkları arasında en iyi tada sahiptir, bu nedenle Doğu Asya ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ihraç için popüler bir İran fıstığıdır.

Bu fıstığın 22-24, 24-26 ölçüleri mevcuttur.

3.AKBARİ

Bu fıstık türü, onu daha pahalı hale getiren Ahmad Aghaei türüne göre daha uzun tahıllara sahiptir, bu nedenle İran’da ithal edilecek en pahalı fıstık olarak adlandırılmıştır.

Bu fıstığın 20-22, 22-24 ölçüleri mevcuttur.

4.KALLE GHUCHİ
 
Bu tür fıstık iri ve yuvarlak bir boyuta sahiptir ve kendine özgü tadı vardır.

Bu fıstığın 18-20, 20-22, 22-24, 24-26 ölçüleri mevcuttur.

5.BADAMİ 
Bu tür fıstık iri ve yuvarlak bir boyuta sahiptir ve kendine özgü tadı vardır.

Bu fıstığın 18-20, 20-22, 22-24, 24-26 ölçüleri mevcuttur.

6.İran fıstığı çekirdekleri

Ağzı kapalı fıstıktan hazırlanmış İran fıstığı

7.Yeşil fıstık çekirdekleri

Bu numune, dondurma ve tatlılarda tat vermek ve kullanmak için gıda endüstrisinde kullanılmaktadır.

 
Dünyanın en çok fıstık ihracatı yapan ülkelerinin isimleri

Yaklaşık% 51 ile Amerika Birleşik Devletleri
Yaklaşık yüzde 26 ile İran
Yaklaşık% 6 ile Almanya
Türkiye yaklaşık% 2
Yunanistan yaklaşık yüzde 1,5
Hollanda yaklaşık yüzde 1,5
Suriye yaklaşık% 1
Hong Kong% 1
İtalya% 0.9
Belçika% 0.8
BAE% 1
Çin% 0,5
Lüksemburg% 0.6
Portekiz% 0.3
Fransa% 0.2
İran Fıstığı İthalatı
İran Fıstığı İthalatı
MTROYAL Firması olarak Tüm bu aşamalarda size yardımcı oluruz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 
Bu gönderiyi oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir