İran ile ticaret şartları
Türkiye-İran ticaret ilişkilerine olumlu bir bakış var. İran, on yılı aşkın bir süredir küresel ekonomiye giren en büyük yeni pazardır ve İran’daki pazar genişledikçe büyüme potansiyeli ile çoğu sektörde önemli fırsatlar sunmaktadır.
İran’ın önemli petrol ve doğal gaz rezervleri ekonomik büyümenin önemli bir itici gücü olacak. Bu çeşitlendirilmiş ekonomide, büyümesine ve istihdamına katkıda bulunma potansiyeli olan ve Türkiye iş dünyasının güçlü yanları bulunan diğer sektörler şunları içerir:
altyapı
sağlık hizmeti
perakende
havaalanları ve havacılık
madencilik
Su

-İran hükümetinin yabancı yatırımı teşvik etmesi
-İran pazarının güçlü yönleri:
-yaklaşık 80 milyonluk bir nüfus (Mısır’dan sonra Ortadoğu’nun ikinci en büyük nüfusu)
-genç bir nüfusun (% 60’ının 30 yaşın altında olduğu tahmin edilmektedir)
-son derece eğitimli bir işgücü
-bol doğal kaynaklar
-stratejik konumu

İran’ın ana ithalatı:
Demir ve çelik
kimyasallar ve ilgili ürünler
makinalar
taşıma araçları
İran, Suudi Arabistan’dan sonra Ortadoğu’nun ikinci büyük ekonomisine sahip. 2015 yılında nominal GSYİH’nın 397 milyar ABD doları olduğu tahmin edilmektedir.
İran hükümeti, 2015 yılında% 14 olan enflasyonu azaltmak için adımlar attı. Dünya Bankası’na göre İran 2014 yılında% 4,3 büyüdü.
İran, 2020 yılına kadar yıllık% 8 GSYİH büyümesi hedefliyor. İran dışındaki tahminler yılda yaklaşık% 5’lik bir büyüme öngörüyor.
İran devleti, ülke ekonomisinin hem düzenleyicisi hem de önemli bir oyuncusudur. Düzenlemeler karmaşık olabilir ve tüketici ve çalışanların korunmasına genellikle iş yapma kolaylığı tercih edilir.
Hükümet düzenli ekonomik planlar oluşturur ve bunların ülkenin yönü üzerinde önemli bir etkisi vardır.
İran hükümeti tipik olarak maden çıkarma ve imalat sanayinde bulunan en büyük şirketlere sahiptir. Bunlar:
İran Ulusal Petrol Şirketi
İran Maden Sanayi Geliştirme ve Yenileme Organizasyonu
Endüstriyel Gelişim ve Yenileme Organizasyonu
Sosyal Güvenlik Yatırım Şirketi
İran ekonomisi de devletle ilgili kuruluşların sahip olduğu çok sayıda kuruma ev sahipliği yapıyor. Gerçek özel sektör şirketlerinin (devletle bağlantısı olmayan) ekonomik faaliyetlerin sadece% 20’sini oluşturduğu tahmin edilmektedir.
İran’ın ekonomisi nispeten çeşitlidir. Ancak, petrol ve gaz sektörü hâlâ hakimdir. İran:
dünyanın yedinci en büyük maden rezervleri
büyük bir tüketici pazarı
güçlü bir endüstriyel üretim üssü
önemli tarım ve hizmet sektörleri

İran’ın işgücü piyasası şu özelliklere sahiptir:
genç, büyüyen, yüksek eğitimli bir işgücü
yüksek işsizlik, Nisan 2016’da% 11,7 ile (Kaynak: Dünya Bankası)
düşük kadın işgücüne katılım, kadınların% 12’si aktif
uluslararası standartlara göre düşük asgari ücret (2014 yılında ayda 216 USD)
Yatırımcıların yerel personeli eğitmek için önemli kaynaklar sağlamaları gerekebilir. Son yıllarda ekonomik izolasyon, özellikle petrol ve gaz gibi teknolojiye bağımlı endüstrilerde uluslararası en iyi uygulamaların her zaman takip edilmediği ve uluslararası standartların karşılanmadığı anlamına gelmektedir.
İran’ın ana sanayi ürünleri otomobiller, üretilen metaller, çimento ve işlenmiş çelik ve bakırdır.
İran’ın ucuz, bol enerjisi ona metal ve diğer endüstriyel malların üretiminde önemli bir rekabet avantajı sağlıyor. Sonuç olarak, ağır sanayi enerji kaynaklarına yakın İran’ın güney illerinde yoğunlaşmıştır.
İran hükümeti, üretilen metal üretimini artırmak için yaklaşık 15 milyar dolarlık fon sağlıyor.

İran’da ilaç endüstrisi
İranla ticaret yapmak istiyorum diyenler için diğer konu ilaç endüstrisidir. İran’daki ilaç endüstrisi 2015 yılında, 1,24 milyar £ yerel olarak üretilen, çoğunlukla düşük değerli, yüksek hacimli ürünler de dahil olmak üzere 1,86 milyar £ değerindedir.
İlaç ithalatı, satış hacminin sadece% 5’ini, ancak değerin% 38’ini oluşturuyordu.
Modern teknolojinin eksikliği, İran’ın en gelişmiş ilaçları üretemediği anlamına geliyor. Bazı uluslararası ilaç şirketleri son 5 yılda İran’da faaliyetlerini sürdürmektedir ve daha fazlası yakın gelecekte pazara girmeyi planlamaktadır.
İran hükümeti yerli ilaç kapasitesini geliştirmek istiyor ve İranlı kuruluşlara teknoloji aktarabilen ve istekli iş ortakları arıyor.
İran’ın perakende sektörü bölge için çok gelenekseldir ve toptancılar genellikle büyük şehirlerdeki merkez ‘çarşılardan bağımsız mağazalar sağlamaktadır.İran’daki perakende sektöründeki değişim,yönlendirilecek ve orta sınıfın büyümesi internete erişimi ve nispeten genç nüfusu artıracak. İran zengin bir pazar ve şu anda birçok yaptırımın kaldırılmasıyla batı markaları için iştah bekleniyor.Bu trendlerin premium giyim ve tüketici ürünleri markaları, hazır ürünler ve hizmetlere olan talebi artırması muhtemeldir.Gelecekteki fırsatlar bakkallarda, birinci sınıf kıyafetlerde ve çevrimiçi perakendecilerde umut verici görünüyor.
İran’ın yabancı yatırım yasaları:çeşitli sektörler dışında% 100 hisse sahipliği yapmasına izin ver
İran Ticaret Kanunu uyarınca sağlanan yasal formun serbestçe seçilmesini sağlamak
Yabancı yatırımlar 3 sektörde sınırlamalara tabidir:millileştirilmiş petrol ve gaz sektörü
Belirli coğrafi bölgelerde arazi mülkiyetinin yasak olduğu gayrimenkuller (İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir)
bankacılık ve sigorta (denizaşırı yatırım yapılmadıkça)
İran’da vergi, bir öz-değerlendirme sistemi ile hesaplanmaktadır.
İran’da şirket karı şirket düzeyinde vergilendirilir ve hissedarlara dağıtılan temettüler vergiden muaftır.
İranlılar dünya çapında gelir üzerinden vergilendiriliyor. Yabancı kuruluşlar İran’daki kaynaklardan veya İran’da gerçekleştirilen faaliyetlerden elde edilen gelir üzerinden vergilendirilir.
Bir şirket, İran Ticaret Kanunu uyarınca kurulmuşsa veya İran’dan yönetiliyorsa İran’da ikamet etmektedir. Vergi amaçlı olarak, 21 Mart’tan başlayıp bir sonraki yılın 20 Mart’ı biten İran takvim yılı genellikle kullanılır, ancak bir şirket veya şube farklıysa kendi muhasebe yılını kullanabilir. İran’daki vergi başvuruları bir şirketin mali yılına dayanmaktadır.
Tüm İranlı şirketler ve yabancı şirketlerin şubeleri, yıllık kurumlar vergisi beyannamesi sunmalı ve bilanço ile ‘kar ve zarar’ hesaplarını mali yılın bitiminden itibaren 4 ay içinde sunmalıdır.
İran’ın bağlı şirketler arasındaki işlemlere ilişkin vergiye ilişkin bir kuralı yoktur ve sermaye kazancı vergisine ilişkin özel bir kural yoktur.
Şirketler Devlet Vergi Teşkilatı ve Sosyal Sigortalar Kurumu’na aşağıdakiler için kaydolmalıdır:katma değer Vergisi
kurumlar vergisi
gümrükle ilgili tarifeler
sosyal vergiler ve istihdamla ilgili vergiler
İran’da faaliyet göstermek için (vergi kimlik koduna benzer) bir ekonomik kodunuz olmalıdır. Bu, İran’da kayıtlı şirketler için bir ticari kod veya yabancı şirketler için kapsamlı bir ticari koddur. Bu kapsamlı ticari kod, bu şirketlerin İranlı müşterilere ödeme yapmalarını sağlamak için gereklidir.Ekonomik kodu olmayan bir tedarikçiye yapılan herhangi bir ödeme, İran kurumunun kar ve zarar hesabına geri eklenecek ve gider için vergi indirimi yapılmayacaktır.Yabancı yatırımcıların İran’ın altıncı 5 yıllık kalkınma planı (2016-2021) uyarınca vergi indirimleri alması bekleniyor.
İran’daki görev oranları% 75 kadar yüksek olabilir.İthal edilen malların gümrük değeri genellikle maliyet, sigorta ve navlun değeri esas alınarak hesaplanır.İran İslam Cumhuriyeti Gümrük İdaresi gümrük yasa ve düzenlemelerinden sorumludur.İran, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) gözlemci statüsüne sahiptir ve aşağıdakileri içeren uluslararası anlaşmalara taraftır:
malların geçici kabulü için ATA karnesi gümrük sözleşmesi
TIR karnesi kapsamındaki uluslararası mal taşımacılığı sözleşmesi
uyumlaştırılmış sistem sözleşmesi
ihracat-ithalat düzenleme kanununun yürütme tüzüğü
serbest ticaret sanayi bölgelerinde ihracat, ithalat ve gümrük düzenlemeleri
Iranın 80 milyonluk bir nüfusu var, bu piyasaya girmeyi hiç düşündünüz mü?İranın bir çok serbest bölgesi bulunuyor ve bu bölgelerde 300 firmadan daha fazla Türk şirketlerinin iş yaptığını biliyor muydunuz?Sizce neden İran?
Şimdi siz bir kaç maddede bu sorunun cevabını anlatırız.
1.Nüfusu 80 milyonun üzerinde
2.Çok düşük işçilik maliyeti ayda 1000 liraya kadar
3.İnşaatın maliyeti çok düşük
4.Verginin çok düşük 0% ve en fazla 9% olduğu için Ve sayısız diğer avantajlar İran’da çok ucuz ham madde fiyatları Bu,İranın para biriminin (Toman) USD ‘nin karşısında düşük kurundan kaynaklanmaktadır.Bu konularla ilgili daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?
MT Royal Firması, Türkiye’de bu alanda İran uzmanlarından oluşan bir kadro kullanan tek uluslararası şirkettir.İran Hukuk Danışmanı ve Sözleşmeleri

Gümrük Danışmanı
İran’daki Üretim Şirketi Müdürü
İran ile Türkiye arasındaki en profesyonel ticaret ekibiyiz.
MTROYAL ile tüm sorularınızın cevabını alabilirsiniz.
No comment