Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat


GLİSEROL MONOSTEARAT (GMS 90)

 

Gıda endüstrisi başta olmak üzere birçok alanda üretimi yapılan ürünlerin formüllerinde; yağ ve su gibi birbirine karışmayan maddelere yer verilebilmektedir. Bu maddelerin karışarak birbiri içerisinde homojen bir görünüm kazanmasına yardımcı olan maddeler bulunmakta; bu maddeler emülgatör olarak adlandırılmaktadır.

Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat

 

Sahip olduğu tecrübelerle ithalat ve ihracat sektöründe iş ortaklarıyla güvenilir iş birliklerine imza atan MT ROYAL Ailesi olarak, bu yazımızda özellikle gıda sektörü olmak üzere birçok endüstride kullanılan emülgatör sınıfından gliserol monostearat hakkında, gliserol monostearatın özellikleri, üretimi, depolanma şartları, kullanıldığı alanlar, satışı ve fiyatı ile ilgili siz iş ortaklarımızı bilgilendirmeyi amaçlamaktayız.

 

Gliserol monostearat, GMS-90 olarak bilinen bitkisel kaynaklı organik bir moleküldür.

 

Stearik asidin gliserol esteri olan ve ticari olarak gliserol monostearat olarak bilinen bu molekül için kullanılan diğer isimler şöyle sıralanabilir:

Gliserin Monostearat

1-Monostarin

Monogliserid

Stearik asit 1-Monogliseril

Gliseril 1-Stearat

Monogliseril Stearat

Gliseril 1-Oktadekanoat

Kimyasal formülü C21H42O4 olan GMS-90’ın molekül ağırlığı 358.60 g/mol olarak bilinmektedir.

 

Yoğunluk olarak 21°C’de 0.95-0.96 g/cm3 aralığında yoğunluğa sahip olduğunu söylemek mümkündür.

 

Erime noktası  74 °C; pH değeri  6.0-7.0 değerleri arasında olup; gliserol monostearatın su içerisinde çözünme göstermemesi söz konusudur. Su içerisinde dağılma göstermesi, sabun veya başka türlü yüzey aktif maddelerin eklenmesine bağlıdır. Yüzey aktif maddelerle temas etmesi, gliserol monostearatın ayrışmasına neden olmaktadır.

 

Sıcak etil alkol ve sıcak yağarda ise rahatlıkla çözünen GMS-90, ayrıca sıcak organik çözücüler içinde de çözünebilme yeteneğine sahiptir.

 

Bundan yola çıkarak, gliserol monostearatın su ve yağ ara yüzeyinde absorbe edilip su ile birlikte sıvı kristal faz oluşturabileceği söylenebilmektedir.

 

Gliserol monostearat, güçlü termal stabiliteye, hidrolik stabiliteye ve biyolojik olarak iyi parçalanabilirliğe sahiptir.

Gliserol monostearatın fiziksel özelliklerine göz attığımız zaman, beyaz veya sarımsı bir renkte, katı formda ve hafif yağlı bir kokuya sahip olduğu ile karşılaşılmaktadır.

 

MT ROYAL Şirketi olarak, GMS-90’ın yalnızca fiziksel ve kimyasal yapısına değil, aynı zamanda üretimine ve depolanma koşullarına değinmenin de, formülüne ekleneceği ürünleri değerlendirmek açısından faydalı olacağını düşünmekteyiz.

 

Gliserol monostearatın elde edilmesi, iki farklı kimyasal bileşik yardımıyla gerçekleşmektedir. Bu iki farklı kimyasal bileşik ise stearik asit ve gliserindir.

 

Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat

Gliserin hammaddesi, hayvansal ve bitkisel kaynaklı üretilen trigliseridlerle reaksiyona uğraması ile üretilmekte olup; bu reaksiyon sonrasında monogliserid ve digliserid meydana gelmektedir. İşte gliserol monostearat da, meydana gelen monogliserid ile uzun zincirli stearik asidin karışımı olan; dolayısıyla yenilenebilir kaynaklardan elde edilen bir ester türevidir.

 

Glisero monostearatın üretimi sırasında yararlanılan ham maddeler saf değildir; bundan dolayı reaksiyon sonrasında oleat ve palmitat gibi farklı ester karışımı kimyasal maddeler elde edilmektedir.

 

Üretilen gliserol monosteratın kuru, serin ve havalandırılmış yerlerde, direkt ısı ve ışık almayacak şekilde, kapalı ve hava almayan kap veya ambalajlarda paketlenmesi, 2 yıl raf ömrüne sahip olmasını sağlayacağı gibi, aynı zamanda doğru koşullarda muhafaza edilmesi, gliserol monostearatın kullanıldığı ürünlere de etki edecektir.

 

Gliserol monostearat hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen MT ROYAL Şirketi ile iletişime geçiniz.

Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat Kullanım Alanları

 

Gliserol monostearat, yapısındaki özelikleri ile birçok uygulama alanında yarar sağlamaktadır. Özellikle gıda endsütrisinde yaygın bir şekilde kullanımına yer verilen gliserol monostearatın gıda katkı maddeleri listesindeki E-Kodu E471’dir.

 

Gliserol monostearatın gıda endüstrisinde kullanımı; gıda ürünlerinin rengi, aroması ve tadı üzerinde herhangi bir değişikliğe neden olmamakta; ayrıca gıda ürünlerinin formüllerinde yer verilen diğer emülgatörler ve hidrofilik kolloid ile uyum göstermektedir. Bu özelliği de, gliserol monostearatın bir yan etki olmaksızın gıdalarda güvenli bir şekilde kullanımını sağlamaktadır.

 

Şimdi gıda sektöründe gliserol monostearatın uygulama şeklini özetleyim.

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, gliserol monostearatın su içinde ve yağ içinde çözünmesini sağlayan çözücü özelliği, GMS-90’ın gıda ürünlerinde hem emülgatör hem stabilizatör olarak kullanılmasını sağlamakta; böylece ürünlerin tabakalaşmasını önlemeye ve raf ömrünü uzatmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle, mayonez ve salata sosları, margarin, dondurma, sakız, çikolata, helva, zeytin ezmesi, eritme peynir, salam, sosis, asitli içecekler gibi ürünlerde gliserol monostearatın bu özelliği devreye girerek söz konusu ürünlerde yağ veya diğer esanslar ile su fazının birbirinden ayrılması önlenmektedir.

 

Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat

Şekerlemelerde yağlayıcı madde ve ayırıcı ajan olarak; nişastada nem içeriğini azaltıcı olarak, fırınlama yapılan fırıncılık ürünlerinde hamur yumuşatıcı ajan ve hamur kalitesini arttırıcı olarak olarak rol oynayan gliserol monostearatın bir diğer kullanılma amacı koyulaştırmak ve kıvam vermektir.

 

Bahsettiğimiz gıda ürünleri dışında gliserol monostearatın kullanıldığı diğer ürünler şöyledir:

 

Süt tozu gibi süt ürünleri

 

Toz kremşantiler

 

Büskivi, gofret gibi paketli gıda ürünleri

 

Reçel ve marmelatlar

 

Meyve ezmeleri

 

Et suyu tabletleri

 

Özellikle gıda endüstrisinde uzun yıllardır sahip olduğu tecrübesiyle başarılı işler gerçekleştirmiş olan ve gerçekleştirmeye devam eden MT ROYAL Şirketi olarak, gıda endüstrisinde yoğun olarak kullanılan gliserol monostearatın, bu endüstri dışında kozmetik ve kişisel bakım, ilaç ve tekstil alanlarında da kullanılabildiğini aktarmak doğru olacaktır.

Kozmetik ve kişisel bakım sektöründe; emülgatör olarak, şampuan ve nemlendirici krem ürünlerinde kıvamlaştırıcı ve opaklaştırıcı olarak, ciltte oluşan akne ve sivilcelerin tedavisinde yağlayıcı madde olarak gliserol monostearattan faydalanılmaktadır.

Eczacılık alanında, ilaçların üretiminde yağ ve su karışımlarını emülsifiye etmek amacıyla; ve katılaştırıcı, kontrol salma maddesi olarak da gliserol monostearat kullanımı söz konusu olmaktadır.

Gliserol monostearat, ayrıca tekstil sektöründe yumuşatıcı; plastik ürünlerde yağlayıcı olarak görev almaktadır.

 

Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat

Gliserol Monostearat Satışı ve Fiyatı

 

En kaliteli ürünler, hızlı teslimat, en uygun fiyat garantisi; kısacası güvenilir iş birliği denildiğinde ithalat ve ihracat sektöründeki deneyimleri ile ön sıralarda yer alan MT ROYAL Şirketi olarak, gliserol monostearatın tedarikini ve satışını yapmaktayız.

 

Gliserol monostearat hakkında ayrıntılı bilgi almak için MT ROYAL’in alanında uzman ekibiyle iletişime geçmenizden büyük bir memnuniyet duyarız.

Talk Pudrası Nedir Ve Fiyatları

 

No comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.